Μερικώς άστατος καιρός με τοπικές βροχές και θερμό ρεύμα αέρα. Ακολουθεί πτώση της θερμοκρασίας!

Αβαθές χαμηλό βαρομετρικό νότια της Κύπρου στην Αίγυπτο θα ακολουθήσει μια πορεία από τα νότια προς βορειοδυτικά και μέχρι αύριο Τρίτη μεσημέρι προς απόγευμα θα βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κύπρου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τις πολύ πρωινές ώρες νεφώσεις από τα νότια της Κύπρου να κινούνται προς βόρεια και να δημιουργούν νεφελώδης καιρικό σκηνικό στο νησί με τοπικές-διάσπαρτες ελαφρές έως μέτριας έντασης βροχές.


Παραμένει η Κύπρος μέχρι και Τετάρτη 16 Οκτωβρίου κάτω από μερικώς άστατο καιρό με παροδικές τοπικές βροχές-μπόρες.

Η θέση του χαμηλού βαρομετρικού φέρνει στην Κύπρο νοτιοανατολικό θερμό ρεύμα αέρα με τις θερμοκρασίες να είναι υψηλές για την εποχή πάνω της κανονικής. Με το που θα φτάσει αύριο μέχρι το απόγευμα Τρίτης δυτικά της Κύπρου αναμένεται να αρχίσει να αλλάζει το ρεύμα αέρα και να εισέρχεται σταδιακά δυτικό ρεύμα αέρα που θα σηματοδοτεί και την πτώση της θερμοκρασίας κυρίως από Τετάρτη 16/10 που θα συνεχιστεί και Πέμπτη 17/10.

Όσο αφορά την Ευρώπη δροσερό ρεύμα αέρα εισέρχεται από τα νοτιοδυτικά(είναι ο ψυχρός αυλώνα που κατέβηκε στον Αντλαντικό και σας έγινε ενημέρωση από την προηγούμενη εβδομάδα)που θα απλωθεί προς Μεσόγειο και περιοχές της Ευρώπης εκτοπίζοντας τις πολυ θερμές αέριες μάζες που επικρατούν.

Χαμηλά βαρομετρικά δυτικά-βορειοδυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου θα σπρώξουν ψυχρό ρεύμα αέρα τις επόμενες ημέρες από τα δυτικά προς ανατολικά-νοτιοανατολικά(πορτοκαλί βελάκια η πορεία των δροσερών και ψυχρών αερίων μαζών)

Τρίτη 15 Οκτωβρίου

Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές και μεσαίες νεφώσεις από τα νότια-νοτιοανατολικά της Κύπρου. Πιθανότητες για τοπικές βροχές και μπόρες-καταιγίδα κατά τι διάρκεια της αυριανής ημέρας. Σας παρουσιάζω με χάρτη τις πιθανότητες βροχής με μπλέ χρώμα που είναι στο 15-30% και τις πιθανότητες για βροχή-μπόρα με μωβ χρώμα στο 25-50%. Είναι μια προσέγγιση με τα τελευταία δεδομένα που λόγω της δύσκολης προβλεψιμότητας πιθανόν να υπάρξουν και αλλαγές στα ποσοστά και περιοχές.


Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20-22 βαθμούς στα παράλια και στους 13-16 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες 34 έως 37 βαθμούς στο εσωτερικό, από 30 έως 32 βαθμούς στα παράλια και από 25 έως 30 βαθμούς στα ορεινά. Παραμένουν υψηλές οι θερμορκασίες ειδικά σε εσωτερικό και ορεινά. Σας παρουσιάζω τις μέγιστες που μπορεί να φτάσουν αλλά να υπάρχει το ενδεχόμενο λόγω νεφώσεων να είναι πιο κάτω σε κάποιες περιοχές.

Υγρασία μεσημεριανές ώρες στο 25-30% σε εσωτερικό, στο 50-60% σε παράλιες περιοχές και 40-50% σε ορεινές περιοχές.

Άνεμοι 1-3 μποφόρ ενώ μεσημέρι προς βράδυ έως 4 στα παραθαλάσσια παροδικά και έως 5 μποφόρ παράλια μεταξύ Πάφου-Λεμεσού. Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί.
Σκόνη στην ατμόσφαιρα που υποχωρεί απο Τετάρτη.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου ηλιοφάνεια με παροδικές τοπικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών-μπόρες σε ορεινά και εσωτερικό. Πτώση θερμοκρασίας 2-4 βαθμούς.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου μικρό ενδεχόμενο τοπικής βροχής στα ορεινά ή και εσωτερικό με την θερμοκρασία να πέφτει λίγο ακόμα και σιγά σιγά μέχρι Παρασκευή να πλησιάζει τις κανονικές για την εποχή.

Φθινοπωριάζει με αργούς ρυθμούς…