Έρημος Ντανακίλ: Ένα τοπίο που μοιάζει να βγήκε από άλλο πλανήτη

Το τοπίο στο βύθισμα Ντανακίλ, στο βόρειο τμήμα του τριγώνου Αφάρ στην Αιθιοπία, μοιάζει εξωπραγματικό, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και της μορφολογίας του εδάφους. Έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο σκληρό μέρος της Γης».

Ένα από τα πιο παράξενα και εντυπωσιακά τοπία στη γη βρίσκεται στην έρημο Ντανακίλ, βορειανατολικά της Αιθιοπίας.

Η περιοχή είναι γνωστή για τα ηφαίστεια της και την υπερβολική ζέστη, με θερμοκρασίες ημέρας που ξεπερνούν τους 50°C.

Το βύθισμα Ντανακίλ είναι το βόρειο τμήμα του τριγώνου Αφάρ που βρίσκεται στην τριπλή διασταύρωση τριών τεκτονικών πλακών και έχει αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσης της Αφρικής και της Ασίας, προκαλώντας ρωγμές και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Η περιοχή θεωρείται ότι έχει τις σκληρότερες και θερμότερες συνθήκες πάνω στη γη, με μέση ετήσια θερμοκρασία 35 βαθμών κελσίου.

Είναι επίσης ένα από τα χαμηλότερα μέρη του πλανήτη (100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας), ενώ δεν υπάρχει καθόλου βροχή, κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Η έρημος, λόγω των ενεργών ηφαιστείων, περιλαμβάνει σειρά από λίμνες που σχηματίστηκαν από ροές λάβας. Εκτείνονται επίσης όξινες θερμές πηγές θείου, στήλες από αλάτι, μικροί θερμοπίδακες φυσικού αερίου και επικίνδυνες πισίνες με οξύ που απομονώνονται από το αλάτι.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μαζί κάνουν την περιοχή να μοιάζει εξωπραγματική.

Οι αποχρώσεις του κόκκινου, του πράσινου και του λευκού οφείλονται στο θείο, το οξείδιο του σιδήρου, σε μέταλλα, άλατα και άλλες ουσίες.

Έχει χαρακτηριστεί ένα από τα 10 φυσικά θαύματα του κόσμου και βρίσκεται σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Γης καθώς πολύ λίγοι άνθρωποι ζουν στην περιοχή.

Κατοικείται από λίγους Αφάρ, που ασχολούνται με την εξόρυξη αλατιού.

Πηγή