Έρχεται άστατο καιρικό σκηνικό

Εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης με τις καιρικές συνθήκες να είναι αρκετά καλές απουσία βροχοπτώσεων αλλά σε γενικές γραμμές να απουσιάζει ο χειμώνας στην Ευρώπη.

Όμως ο καιρός σε κάποιες περιοχές της Μεσογείου θα είναι εντελώς διαφορετικός τις επόμενες ημέρες με βροχές.

Ο λόγος είναι μια αποκομμένης ψυχρής λίμνης με κυκλογέννεση στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης περιοχή της βόρειας Αφρικής. Ένα χαμηλό βαρομετρικό που θα συνοδεύεται και από μέτωπα κακοκαιρίας.

Αυτή η διαταραχή θα κινηθεί βορειοανατολικά και θα κινείται νοτίως της Κρήτης και μετά ακολουθεί μια ανατολική πορεία προς την Κύπρο και αναμένεται να ξεκινήσει να μας επηρεάζει σταδιακά και τοπικά από Τετάρτη 15/1 με βροχές κυρίως από το απόγευμα και μετά.

 

Μπαίνουμε σε μια περίοδο από Τετάρτη μέχρι και Παρασκευή 15-17/1 με βροχές αλλά θα είναι κατά περιόδους αφού θα παρατηρούνται και ανοίγματα στο καιρικό σκηνικό. Υπάρχει το ενδεχόμενο βροχές κατά περιόδους να συνεχιστούν Σάββατο και Κυριακή 18-19/1.

Λόγω της θέσης της διαταραχής μέχρι να φθάσει στην περιοχή μας θα δεχόμαστε ένα θερμό νότιο-νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα με την θερμοκρασία να είναι σε άνοδο. Από Πέμπτη θα παρατηρηθεί μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας για να σημειώσει περαιτέρω πτώση την Παρασκευή.

Για χιόνια φαίνεται δύσκολο λόγω του θερμού ρεύματος αέρα αλλά με την υποχώρηση του την Παρασκευή θα έχουμε παροδική χιονόπτωση προς ξημερώματα Παρασκευής κυρίως πάνω στο Τρόοδος σε υψόμετρο έως 1500 μέτρα με χιονόστρωση από πλατεία Τροόδους προς Όλυμπο.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου

Πρωινές ώρες με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις με την ελάχιστη θερμοκρασία τις αυγινές ώρες να πέφτει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 9 βαθμούς στα παράλια και από 0 έως 3 βαθμούς στα ορεινά όπου και αναμένεται παγετός. Άνεμοι πολύ ασθενείς 1-2 μποφόρ

Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις στην ατμόσφαιρα. Μικρό το ενδεχόμενο λίγων τοπικών βροχών στα ορεινά. Μέγιστες θερμοκρασίες έως 18 βαθμούς στo εσωτερικό και παράλια. Πάνω στα ορεινά από 6 έως 12 βαθμούς. Άνεμοι ασθενείς έως 3 μποφόρ.

Βραδινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις στην ατμόσφαιρα. Θερμοκρασία μετά τις 22:00 στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και 12 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 2-6 βαθμούς. Άνεμοι ασθενείς 2-3 μποφόρ και έως μέτριοι στα 4 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου

Πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις με την ελάχιστη θερμοκρασία τις αυγινές ώρες να πέφτει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 βαθμούς στα παράλια και από 3 έως 5 βαθμούς στα ορεινά.  Άνεμοι ασθενείς στο εσωτερικό 2-3 μποφόρ ενώ στα παραθαλάσσια και ορεινά μέτριοι έως 4 μποφόρ.

Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις στην ατμόσφαιρα. Από το απόγευμα υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικών βροχών. Μέγιστες θερμοκρασίες έως 18 βαθμούς στο εσωτερικό και 18-19 βαθμούς παράλια. Πάνω στα ορεινά από 5 έως 11 βαθμούς. Οι νεφώσεις κρατάνε την θερμοκρασία πάνω στα ορεινά. Άνεμοι ασθενείς έως 3 μποφόρ στο εσωτερικό και μέτριοι στα 4 έως 5 μποφόρ στα παράλια και ορεινά.

Βραδινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις στην ατμόσφαιρα. Θερμοκρασία μετά τις 22:00 στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και 12 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 3-6 βαθμούς. Άνεμοι ασθενείς 2-3 μποφόρ και έως μέτριοι στα 4-5 μποφόρ σε παραλιες και ορεινές περιοχές.

Πέμπτη και Παρασκευή άστατος κατά περιόδους με βροχές με τα χιόνια την Παρασκευή. Σε πτώση η θερμοκρασία. Παραμένουν ενισχυμένοι οι άνεμοι προς παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές.

Αυτά τα δεδομένα μέχρι στιγμής και εννοείται θα έχετε συνεχή και πιο αναλυτική ενημέρωση.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.