Ο Αζορικός Αντικυκλώνας εκτοπίζει τις θερμές αέριες μάζες και φέρνει πτώση θερμοκρασίας

Ο Αζορικός Αντικυκλώνας θα ευννοήσει την περιοχή μας με πτώση θερμοκρασίας αλλά και την πιθανότητα λόγω αστάθειας να έχουμε και παροδικές τοπικές βροχές-καταιγίδες.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανηφορίσει λίγο πιο βόρεια ο αζορικός που θα ανοίξει διάδρομο κατάβασης δροσερών αερίων μαζών να εισέλθουν στην περιοχή μας από τα βόρεια-βορειοδυτικά με αποτέλεσμα να φαίνεται μια αλλαγή στο καιρικό σκηνικό με πτώση θερμοκρασίας. Ασταθές ρεύμα αέρα και αποκομμένη λίμνη στην ατμόσφαιρα ενδέχεται να ευννοήσουν και σε κάποιες βροχές.


Το δροσερό ρεύμα αέρα όπως θα δείτε και στις εικόνες θα εκτοπίζει τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας.

Ο άνεμος σε ένα αντικυκλώνα ή υψηλό βαρομετρικό γυρίζει με βάση τους δείκτες ενός ρολογιού και για αυτό ανοίγει τον διάδρομο προς την περιοχή μας και γενικά στην ανατολική Ευρώπη.

Μέχρι να κινηθεί πιο βόρεια η περιοχή μας παραμένει κάτω από θερμές αέριες μάζες.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου

Οι καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και χαμηλή νέφωση τις αυγινές ώρες προς παραθαλάσσιες περιοχές. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις στα ορεινά ενδέχεται να δώσουν τοπικές μπόρες ή καταιγίδα.

Η θερμοκρασία πέφτει τις αυγινές ώρες στους 20-21 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20-22 βαθμούς στα παράλια και 13-16 βαθμούς σε ορεινές περιοχές. Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες στους 34-37 βαθμούς στο εσωτερικό που μπορεί πιο τοπικά προς Λευκωσια και έως 38 βαθμούς, στους 29-32 βαθμούς στα παράλια και 25-29 βαθμούς στα ορεινά.

Υγρασία στο 25-30% στο εσωτερικό, στο 50-60% στα ορεινά και 50-70% προς παράλιες περιοχές. Με τα επίπεδα υγρασίας θα έχουμε και σε κάποιο βαθμό δυσφορία προς παράλιες περιοχές.

Άνεμοι 1-3 μποφόρ και προς απόγευμα έως 4 μποφόρ στα παράλια Λεμεσού-Λάρνακας και Αμμοχώστου. Παροδικά και όχι εκτεταμμένα στις περιοχές που θα φτάνει και έως 4 μποφόρ θα έχει την τάση και έως 5 μποφόρ.

Πέμπτη και Παρασκευή 12-13 Σεπτεμβρίου αναμένεται μικρή άνοδος θερμοκρασίας. Θα κυμαίνεται στους 36-38 βαθμούς(μπορεί πολύ τοπικά σε Λευκωσία και 39 για μικρό χρονικό διάστημα) στο εσωτερικό, στους 30-33 και πιο τοπικά έως 34 βαθμούς σε παράλιες περιοχές και στους 26-32 βαθμούς στα ορεινά.

Για Πέμπτη υπάρχει το ενδεχόμενο βροχής-καταιγίδας τοπικά πάνω στα ορεινά.
Άνεμοι 1-3 μποφόρ και προς απόγευμα έως 4 μποφόρ στα παράλια Λεμεσού-Λάρνακας και Αμμοχώστου. Όμως στα νότια-νοτιοανατολικά επαρχία Λεμεσού-Λάρνακας και έως 5 μποφόρ. Την Παρασκευή έως 4 μποφόρ.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου πιθανή αποκοπή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα ξεκινήσει να δίνει μια πτώση στην θερμοκρασία με ενδεχόμενο αστάθειας με τοπικές βροχές-καταιγίδες.
Με βάση τον πιο κάτω πίνακα από το Σάββατο 14 μέχρι Δευτέρα 16/9 φαίνεται πτώση θερμοκρασίας στα 5500 μέτρα με πιθανή αποκοπή λίμνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα με αστάθεια στην περιοχή μας.

Μετά ακολουθεί πτώση στα 1500 μέτρα 16-18/9. Σε γενικές γραμμές όμως από 14 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να παρατηρείται πτώση της θερμοκρασίας γενικά στο νησί.
Φαίνεται ενα διάστημα από 14 μέχρι 18/9 που θα έχουμε πτώση θερμοκρασίας και πιθανότητες για παροδικές τοπικές βροχές.