Αστακομακαρονάδα από τη chef στο Malindi, Marlena Antonik

Η Chef στο Malindi, μέλος των εστιατορίων Uptown Square προτείνει το απόλυτα καλοκαιρινό πιάτο! Αστακομακαρονάδα…

Υλικά για δύο μερίδες
• 1 Αστακό
• 600 γρ. Μακαρόνια σπαγγέτι
• 20 γρ. Κρεμμύδι
• 5 γρ. Ψιλοκομμένο σκόρδο
• 6-7 Ντομάτες λιαστές
• 70 ml Μπίσκ
• 200 ml Σάλτσα Ναπολιτάνα
• 30 ml Ούζο
• 30 ml Λευκό κρασί
• Ελαιόλαδο
• Παρμεζάνα
• Λίγο σέλινο, μαϊντανό, βασιλικό, ρόκα και καρότα

Προετοιμασία
1. Αρχικά καθαρίζουμε τον αστακό, τον κόβουμε στη μέση και καθαρίζουμε
τυχόν βρωμιές.
2. Ζεματίζουμε τον αστακό μέσα σε νερό με όλα τα λαχανικά (σέλινο, μαϊντανό,
καρότα) για περίπου 10 λεπτά.
3. Όταν ψηθεί βγάζουμε το κρέας του και το κόβουμε σε κύβους.
4. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις
λιαστές ντομάτες.
5. Μετά από λίγο προσθέτουμε τους κύβους αστακού, το λευκό κρασί και το ούζο, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το μπίσκ και την σάλτσα Ναπολιτάνα.
6. Χαμηλώνουμε κι άλλο την φωτιά μέχρι να αποκτήσει μία κρεμώδη υφή.
7. Προσθέτουμε τα μαγειρεμένα μακαρόνια και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
8. Μόλις δέσει η σάλτσα βάζουμε βασιλικό και μαϊντανό.
9. Σερβίρουμε την μακαρονάδα γαρνίροντας την με παρμεζάνα και φύλλα ρόκας.

Aστακοί
Οι αστακοί έχουν δύο στομάχια, ένα στο κεφάλι τους που χρησιμοποιείται για να συνθλίβουν το φαγητό τους και το δεύτερο που βρίσκεται πίσω από το πρώτο και φτάνει μέχρι την κοιλιακή περιοχή, ώστε να βοηθά στην πέψη. Οι δαγκάνες του αστακού είναι πολύ δυνατές, αφού είναι δυνατόν ένας αστακός που ζυγίζει 11 κιλά μπορεί να σπάσει το χέρι ενός
άντρα. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους αφαιρούν και ξαναφυτρώνουν το κέλυφός τους 20 με 30 φορές κατά μέσο όρο.