Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε άφοβα κάθε μέρα;

Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Έρευνας της Υγείας του Πληθυσμού στο πανεπιστήμιο MacMaster και το νοσοκομειακό δίκτυο Hamilton Health Sciences hospital network πραγματοποοίησαν έρευνα αναφορικά με τον αριθμό των αυγών που μπορούμε να καταναλώνουμε ημερησίως.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, ενώ στην έρευνα αναλύθηκαν τα στοιχεία από μακροχρόνιες πολυεθνικές έρευνες που εξέτασαν περί τις 177.000 άτομα, 12.701 θανάτους και 13.658 περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, σε 50 χώρες και 6 ηπείρους.

Αυγά, χοληστερίνη, καρδιοαγγειακές παθήσεις και διαβήτης
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας κι ερευνητή στο Ινστιτούτο του πανεπιστημίου MacMaster, Μαχσίντ Ντεχγκάν, «δε βρέθηκε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της χοληστερόλης στο αίμα ή άλλων παραγόντων κινδύνου».

«Η μέτρια κατανάλωση αυγών, η οποία είναι κατά προσέγγιση 1 αυγό κάθε μέρα για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή θνησιμότητας, ακόμη κι αν οι άνθρωποι έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης ή διαβήτη», ανέφερε ο επιστήμονας.

Εξάλλου, το αυγό είναι μια πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, μεταλλικών στοιχείων και αμινοξέων. Το ασπράδι περιέχει το περισσότερο της πρωτεΐνης, ενώ ο κρόκος περιέχει σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνη D, βιταμίνες Β, υγιεινά λίπη και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω στοιχείων, οπότε δεν διεξήχθησαν τεστ για τον καθορισμό των επιδράσεων της κατανάλωσης αυγών στην υγεία.

Κάντε κλικ εδώ για την επιστημονική έρευνα