Έρχεται Αφρικανικό χαμηλό βαρομετρικό

Αποκομμένη ψυχρή λίμνη με χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή της Λιβύης εισέρχονται στη Μεσόγειο, νότια της Κρήτης. Η διαταραχή αυτή συνοδεύεται από μέτωπα κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να παρατηρούνται βροχές και καταιγίδες. Έντονες και αρκετές βροχές θα παρατηρηθούν στην περιοχή της Κρήτης και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι προσεχτικοί οι φίλοι από Κρήτη.

Η περιοχή μας αύριο Τετάρτη κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να δεχθεί κάποιες τοπικές ψιχάλες ή ελαφρές βροχές ενώ μετά τις 23:00 το βράδυ προς Πέμπτη θα παρατηρούνται στο νησί τοπικές ελαφρές έως μέτριας έντασης βροχές.

Η αποκομμένη ψυχρή λίμνη από Πέμπτη απόγευμα και μετά θα βρίσκεται στην ατμόσφαιρα της Κύπρου και το χαμηλό βαρομετρικό θα βρίσκεται νοτιοδυτικά μας με περισσότερες βροχές να μας επηρεάζουν. Λόγω νότιου-νοτιοανατολικού ρεύματος αέρα περιοχές της επαρχίας Λάρνακας, εσωτερικού αλλά και ορεινές-ημιορεινές περιοχές στην ευρύτερη περιοχή του Μαχαιρά μπορεί να δεχθούν πιο πολλές βροχές από ότι οι άλλες περιοχές λόγω ορογραφίας. Είναι κάτι που θα σας ενημερώσω και πάλι σύντομα.

Όσον αφορά στις καταιγίδες αυτές, θα εντοπίζονται κυρίως στη θάλασσα.
Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο στο νότιο-νοτιοανατολικό θαλάσσιο χώρο να παρατηρηθούν υδροστρόβιλοι.

Λόγω της θέσης της διαταραχής μέχρι να φθάσει στην περιοχή μας θα δεχόμαστε ένα θερμό νότιο-νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα με την θερμοκρασία να είναι σε άνοδο. Από Πέμπτη θα παρατηρηθεί μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας για να σημειώσει περαιτέρω πτώση την Παρασκευή λόγω και της ψυχρής λίμνης στην ατμόσφαιρα της περιοχής μας.

Επίσης λόγω της θέσης του χαμηλού βαρομετρικού κατά διαστήματα θα δεχόμαστε και σκόνη στην ατμόσφαιρα από Αφρική και Μέση Ανατολή.

Μπαίνουμε σε μια περίοδο από Τετάρτη μέχρι και Παρασκευή 15-17/1 με βροχές αλλά θα είναι κατά περιόδους αφού θα παρατηρούνται και ανοίγματα στο καιρικό σκηνικό. Υπάρχει το ενδεχόμενο βροχές σε πιο τοπικό επίπεδο κατά περιόδους να συνεχιστούν Σάββατο και Κυριακή 18-19/1.

Για χιόνια φαίνεται δύσκολο λόγω του θερμού ρεύματος αέρα αλλά με την υποχώρηση του την Παρασκευή θα έχουμε παροδική χιονόπτωση προς ξημερώματα Παρασκευής κυρίως πάνω στο Τρόοδος σε υψόμετρο έως 1500 μέτρα με χιονόστρωση από πλατεία Τροόδους προς Όλυμπο.

Το χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή θα είναι αβαθές δηλαδή δεν θα έχουμε ιδιαίτερα χαμηλή πίεση.

Μέχρι στιγμής μεγάλες ποσότητες βροχής όπως τα προηγούμενα συστήματα δεν φαίνονται. Πιθανές ποσότητες μέχρι και Παρασκευή βράδυ, 5 έως 30 μιλίμετρα στο σύνολο. Εάν αλλάξει κάτι θα ενημερωθείτε.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου

Πρωινές ώρες νεφελώδης καιρός στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα με την πιθανότητα τοπικών ψιχάλων με την ελάχιστη θερμοκρασία τις αυγινές ώρες να πέφτει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 9-10 βαθμούς στα παράλια και από 2 έως 4 βαθμούς στα ορεινά. Στο Τρόοδος στους 0 βαθμούς που τοπικά ενδέχεται να σχηματιστεί παγετός. Άνεμοι ασθενείς στο εσωτερικό, δυτικά παράλια και ορεινά 1-2 μποφόρ ενώ στα υπόλοιπα παραθαλάσσια τμήματα μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις στην μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα με πιθανές τοπικές ψιχάλες ή ελαφρές βροχές.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 18-19 βαθμούς στο εσωτερικό και παράλια. Τοπικά προς τα δυτικά λόγω καταβάτη ανέμου έως 20 βαθμούς. Πάνω στα ορεινά από 7 έως 14 βαθμούς.
Άνεμοι ασθενείς έως 3 μποφόρ και μέτριοι στα 4 έως 5 μποφόρ στα παράλια(υπάρχει χάρτης).

Βραδινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις στην ατμόσφαιρα που μετά τις 2300 προς Πέμπτη θα ξεκινήσουν να δίνουν βροχές ελαφράς έως μέτριας έντασης.

Θερμοκρασία μετά τις 22:00 στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και 12 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 3-7 βαθμούς. Άνεμοι ασθενείς 2-3 μποφόρ και έως μέτριοι στα 4-5 μποφόρ σε παραλιες περιοχές.

Πέμπτη και Παρασκευή άστατος κατά περιόδους με βροχές με τα χιόνια την Παρασκευή. Σε πτώση η θερμοκρασία 2-4 βαθμών. Παραμένουν ενισχυμένοι οι άνεμοι προς παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές στα 3-4 μποφόρ ενώ στα ορεινά και παραθαλάσσια εκτός από περιοχές Πάφου στα 5-6 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.