Βροχές κατά τόπους έντονες με χιόνια στο Τρόοδος-Χρειάζεται παρακολούθηση το χαμηλό βαρομετρικό

Η αποκομμένη ψυχρή λίμνη από σήμερα Πέμπτη απόγευμα και μετά θα βρίσκεται στην ατμόσφαιρα της Κύπρου με το χαμηλό βαρομετρικό να βρίσκεται νοτιοδυτικά μας και έτσι να είναι πιο άστατο το καιρικό σκηνικό με περισσότερες βροχές ειδικά αργά το βράδυ Πέμπτης προς ξημερώματα Παρασκευής. Μετά το μεσημέρι της Παρασκευής δεν θα είναι εκτεταμένα τα φαινόμενα αλλά τοπικά λόγω του ότι το χαμηλό βαρομετρικό θα είναι νότια της Κύπρου σε φάση εξασθένησης.

Λόγω νότιου-νοτιοανατολικού ρεύματος αέρα από τα νότια της Κύπρου και Βορειοανατολικού ρεύματος αέρα από τα βορειοανατολικά φαίνεται μια σύγκλιση ανέμων και έτσι να υπάρχει το ενδεχόμενο περιοχές του ανατολικού τμήματος της επαρχίας Λεμεσού, περιοχές επαρχίας Λάρνακας-Αμμοχώστου αλλά και κάποια τμήματα του εσωτερικού που συνορεύουν με αυτές τις επαρχίες να δεχθούν αρκετές, έντονες και παρατεταμένες βροχές. Σας παρουσιάζω και σχετικό χάρτη αλλά στο κατά πόσο θα επαληθευτεί θα φανεί από την ακριβή θέση του χαμηλού βαρομετρικού. Χρειάζεται η παρακολούθηση των δορυφορικών εικόνων καιρού για να δούμε πως θα εξελιχθεί. Ας έχουμε λίγη έννοια διότι αν επαληθευτεί, πιθανόν, να έχουμε πλημμύρες.

Όσο αφορά τις καταιγίδες αυτές θα εντοπίζονται κυρίως στη θάλασσα κατά τι διάρκεια της Πέμπτης ενώ προς ξημερώματα Παρασκευής κάποιες τοπικές καταιγίδες θα παρατηρηθούν στα πιο νότια τμήματα της Κύπρου σε περιοχές που συνορεύουν με τη θάλασσα.

Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο στο νότιο-νοτιοανατολικό θαλάσσιο χώρο να παρατηρηθούν υδροστρόβιλοι.

Τα χιόνια στο Τρόοδος και μέχρι 1500 μέτρα με χιονόστρωση από τα 1700 μέτρα και πάνω κυρίως από Πέμπτη βράδυ προς ξημερώματα Παρασκευής.

Μικρή πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη και περαιτέρω την Παρασκευή που και λόγω άστατου καιρού θα επικρατεί ψύχρα.

Κατά περιόδους θα παρατηρείται και σκόνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα που στην επιφάνεια δεν θα είναι αυξημένη.

Πιθανές ποσότητες βροχής μέχρι και Παρασκευή βράδυ 5 έως 30 μιλίμετρα. Πιο τοπικά μπορεί και έως 35-40 μιλίμετρα.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου

Πρωινές ώρες νεφελώδης καιρός με βροχές ελαφράς έως μέτριας έντασης αλλά τοπικά θα είναι και έντονες. Κάποια ανοίγματα στα νοτιοδυτικά περιοχές επαρχίας Πάφου. Ελάχιστες θερμοκρασίες τις αυγινές ώρες να πέφτει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 βαθμούς στα παράλια και από 0 έως 4 βαθμούς στα ορεινά. Στον Όλυμπο στον -1 βαθμό.

Άνεμοι έως μέτριοι  3-4 μποφόρ ενώ στα  παραθαλάσσια τμήματα πλήν της Πάφου έως ισχυροί  4-5 μποφόρ και παροδικά έως 6 μποφόρ.

Μεσημεριανές ώρες με αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές ελαφράς έως μέτριας έντασης.

Μέγιστες θερμοκρασίες 14-15 βαθμούς στο εσωτερικό και 16-17 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά από 0 έως 9 βαθμούς. Αυτές είναι οι μέγιστες που μπορεί να φθάσει αλλά σε περιοχές με νεφελώδη καιρό και βροχές θα είναι πιο χαμηλή η θερμοκρασία και θα επικρατεί ψύχρα.

Άνεμοι έως μέτριοι 3-4 μποφόρ  και μέτριοι έως ισχυροί στα 4 έως 6 μποφόρ στα παράλια πλην της Πάφου.

Βραδινές ώρες τοπικά αυξημένες νεφώσεις στην ατμόσφαιρα με τοπικές βροχές στο νησί ελαφράς έως μέτριας έντασης. Σε εξασθένηση οι βροχές.

Θερμοκρασία μετά τις 22:00 στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και 10 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 0-3 βαθμούς που τοπικά ενδέχεται να σχηματιστεί παγετός.

Άνεμοι  2-3 μποφόρ σε εσωτερικό και περιοχές Πάφου και μέτριοι στα 4-5 μποφόρ σε παραλιες περιοχές. Θα είναι σε εξασθένηση όμως οι άνεμοι κατά τις βραδινές ώρες.

Οι ριπές ανέμων θα φτάνουν και έως 6-7 μποφόρ.

Ο άστατος καιρός λόγω ψυχρού ρεύματος αέρα με αβαθές χαμηλού βαρομετρικού στα βορειοδυτικά μας συνεχίζεται κατά περιόδους Σάββατο μέχρι και Κυριακή μεσημέρι. Μετά ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται. Ξεκινούν οι βροχές μεσημέρι Σαββάτου προς βράδυ.

Άνεμοι 2-3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία περίπου στα ίδια επίπεδα. Θα συνεχίζουμε να επηρεαζόμαστε από σχετικά ψυχρό ρεύμα αέρα στην ατμόσφαιρα από τα βόρεια μέχρι και Δευτέρα 20 Ιανουαρίου.

Υπάρχει το ενδεχόμενο στο φινάλε του Ιανουαρίου(ακόμα δεν μπορώ να το προσδιορίσω) να δεχθούμε μια πιο έντονη ψυχρή εισβολή με βροχές και χιόνια αλλά ακόμα δεν είμαι σίγουρος…

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.ς