Γιατί φιλιόμαστε; Μια… καθόλου ρομαντική εξήγηση!

Designed by Freepic.diller

Το φιλί μάλλον στοχεύει σε πολύ πιο πρακτικά και σαφώς λιγότερο ρομαντικά ζητήματα από ότι πιστεύαμε. Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως φιλιόμαστε για να μεταφέρουμε μικρόβια! Αυτή η μοναδική ανθρώπινη συνήθεια επιτρέπει σε ένα μικρόβιο, επικίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να μεταδοθεί από τον άνδρα στη γυναίκα προκειμένου να της δώσει χρόνο να αναπτύξει αντισώματα πριν κυοφορήσει.

Πρόκειται για τον ανθρώπινο κυτταρομεγαλοϊό (HCMV ή HHV-5) που ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών. Λοιμώξεις με ανθρώπινο κυτταρομεγαλοϊό είναι συνήθως ασυμπτωματικές ή σχετίζονται με ήπια συμπτωματολογία. Σοβαρά προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν σε έμβρυα, μεταμοσχευμένα άτομα και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή, όπου η λοίμωξη μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα. Στα έμβρυα μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες, από κώφωση μέχρι και εγκεφαλική παράλυση.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Leeds, Dr Colin Hendrie, γράφει στο επιστημονικό περιοδικό Medical Hypothesis: «Ο «εμβολιασμός» των γυναικών με τον ανθρώπινο κυτταρομεγαλοϊό ενός συγκεκριμένου αρσενικού, επιτυγχάνεται επαρκώς μέσω της επαφής στόμα με στόμα και με την ανταλλαγή σάλιου, ιδιαίτερα εάν η ροή σάλιου είναι από το αρσενικό σε ένα τυπικά κοντύτερο θηλυκό».

Φιλώντας το ίδιο άτομο για περίοδο 6 μηνών, η γυναίκα κερδίζει την καλύτερη δυνατή προστασία, προσθέτει ο Δρ Hendrie. Καθώς η σχέση προχωρά και τα φιλιά γίνονται πιο παθιασμένα, το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα κτίζεται καλύτερα.

Παλαιότερες έρευνες υποστήριξαν πως το φιλί λειτουργεί ως μια μορφή εξελικτικού ελέγχου ποιότητας, όπου το σάλιο περιέχει στοιχεία για τη γονιμότητα, την υγεία και τα γονίδια.
Παρόλο που η εξήγηση αυτή δεν είναι τόσο ρομαντική όσο θα θέλαμε, η θεωρία πως το φιλί μπορεί να έχει μια σημαντική βιολογική λειτουργία πέρα από την απόλαυση, ακούγεται λογική. Η ανταλλαγή μικροβίων πριν την εγκυμοσύνη επιτρέπει στην γυναίκα να αναπτύξει μια φυσιολογική ανοσία που προστατεύει τον μελλοντικό απόγονο και είναι μια απλή λύση απέναντι στις συνέπειες μιας ενδεχόμενης λοίμωξης.

Με τη συνεργασία της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο facebook