Γυναικείος οργασμός: Γιατί απασχολεί τόσο πολύ τους ειδικούς;

Designed by Pressfoto

Ο γυναικείος οργασμός υπήρξε ανέκαθεν θέμα που προκαλούσε το ενδιαφέρον ερευνητών και θεραπευτών και αυτό γιατί πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό σύστημα και για ένα μηχανισμό που δεν μας είναι απόλυτα γνωστός. Η χρησιμότητά του δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί αφού δεν είναι απαραίτητος για την διαιώνιση του είδους όπως είναι η εκσπερμάτιση στον άνδρα, αν και κάποιες θεωρίες υποστηρίζουν ότι οι συσπάσεις της μήτρας κατά την διάρκεια του οργασμού βοηθούν τα σπερματοζωάρια να «ταξιδέψουν» γρηγορότερα προς τις σάλπιγγες και άρα ο οργασμός μάλλον δρα υποστηρικτικά ως προς την γονιμοποίηση. Η εξελικτική θεωρία υποστηρίζει ότι ο γυναικείος οργασμός αναπτύχθηκε εξελικτικά ούτως ώστε η σεξουαλική συνεύρεση να είναι ευχάριστη και έτσι οι γυναίκες να αναζητούν συχνότερα το σεξ και να αυξάνονται οι πιθανότητες αναπαραγωγής.

Τι είναι ο οργασμός;
Ως οργασμός ορίζεται η κορύφωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης, με απελευθέρωση της σεξουαλικής έντασης και ρυθμικές συσπάσεις των μυών του περινέου και των αναπαραγωγικών οργάνων της πυέλου. Ο γυναικείος οργασμός μπορεί να παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις, τόσο από γυναίκα σε γυναίκα, όσο και για την ίδια γυναίκα σε διαφορετικές στιγμές. Η αίσθηση του οργασμού είναι τόσο μοναδική κάθε φορά, που η κάθε γυναίκα το περιγράφει διαφορετικά.

Πόσα «είδη» οργασμού υπάρχουν;
Ο γυναικείος οργασμός μπορεί να επιτευχθεί κλειτοριδικά, μέσω δηλαδή του άμεσου ερεθισμού της κλειτορίδας (για παράδειγμα με το χέρι) ή κολπικά με την διείσδυση του πέους στον κόλπο. Κάποιες γυναίκες μπορούν να επιτύχουν την οργασμική τους κορύφωση και με τους δύο τρόπους, έχουν δηλαδή μεικτό οργασμό. Σύμφωνα με μελέτες, ο γυναικείος οργασμός ήταν και παραμένει ένας συναισθηματικά, είτε επιτυγχάνεται κολπικά είτε κλειτοριδικά. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός γυναικών βιώνουν μόνο κλειτοριδικούς οργασμούς και αυτό είναι φυσιολογικό. Επίσης μια γυναίκα μπορεί να περάσει καλά σε μια επαφή χωρίς να κορυφώσει και αυτό φυσικά δεν αποτελεί πρόβλημα. Να θυμάστε ότι γυναίκα που «κυνηγά» τον οργασμό δεν πρόκειται ποτέ να τον φτάσει. Χαλαρώστε, λοιπόν, και απολαύστε την διαδρομή. Η διάρκεια και η επάρκεια των ερωτικών παιχνιδιών είναι καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα της σεξουαλικής μας ζωής. Μπορείτε να καθοδηγήσετε τον σύντροφό σας, να του πείτε τι σας ερεθίζει, να εκφράσετε τις επιθυμίες σας, να μοιραστείτε τις φαντασιώσεις σας. Ο οργασμός δεν είναι ο μόνος τρόπος απόλαυσης, αντιθέτως μάλιστα ολόκληρη η διάρκεια της επαφής μπορεί να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Σημασία έχει και οι δύο σύντροφοι να ικανοποιούνται. Στις περιπτώσεις που το πρόβλημα επιμένει ή προκαλεί δυσφορία στη γυναίκα ή τον σύντροφό της θα είχε αξία να αναζητηθεί η βοήθεια ειδικού σεξουαλικής υγείας. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να τις αναζητήσετε…

 

Με τη συνεργασία του Δρ. Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου-Ψυχιάτρου, Διδάκτωρα Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου του Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας & της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77
www.askitis-cy.com / Facebook