Δελτίο καιρού: Αντικυκλώνας και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας

Όπως σας έχω αναφέρει και σε προηγούμενα δελτία καιρού ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που εκτείνεται από τα βόρεια προς νότια με το κέντρο του αντικυκλώνα σε Ρωσία φτάνει τα 1050hpa άρα έχουμε ένα ισχυρό αντικυκλώνα.

Και στη δική μας περιοχή παρατηρούμε υψηλό βαρομετρικό-αντικυκλώνα που με βάση και τον αέρα με το πως γυρίζει σε ένα υψηλό βαρομετρικό λειτουργεί ως εμποδιστής για συστήματα κακοκαιρίας να εισέρχονται στην περιοχή μας.

Το καλό είναι ότι δεν αφήνουν σε ιδιαίτερα θερμό ρεύμα αέρα να μας επηρεάζει με την θερμοκρασία αν και βρίσκεται λίγο πάνω της κανονικής να σημειώνει μια σταδιακή πτώση.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου
Ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας με παροδικές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ερχόμενες από τα δυτικά επηρεάζουν περιοχές των ορεινών και ημιορεινών τμημάτων του νησιού.

Ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις αυγινές ώρες γύρω στις 05:00 το πρωί στους 7-8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 11-13 βαθμούς στα παράλια και στους 3-6 βαθμούς στα ορεινά. Η θερμοκρασία στο Τρόοδος πέφτει στους 3 βαθμούς.

Μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στις 14:00 το μεσημέρι 24-25 βαθμούς περίπου σε εσωτερικό, έως 24 βαθμούς στα παράλια και από 12 έως 18 βαθμούς στα ορεινά. Γενικότερα οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν και θα παραμείνουν λίγο πάνω της κανονικής, 2 έως 3 βαθμούς.

Κατά τις βραδινές ώρες, γύρω στις 22:00 το βράδυ, η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12-14 βαθμούς στα παράλια και στους 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Άνεμοι 1 έως 3 μποφόρ. Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά και περιοχές εσωτερικού και Νότιοι-Νοτιοδυτικοί στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Προς βραδινές ώρες Δυτικοί-Βορειοδυτικοί 1-2 μποφόρ.

Ατμοσφαιρική πίεση στα 1020hpa

Πέμπτη και Παρασκευή 21-22 Νοεμβρίου ηλιοφάνεια με παροδικά αυξημένα περάσματα υψηλών νεφώσεων αλλά την Παρασκευή θα παρατηρούνται και στη μέση ατμόσφαιρα.
Ατμοσφαιρική πίεση σε μικρή πτώση 2-3hpa. Άνεμοι 1 έως 3 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 23 βαθμούς εσωτερικό και παράλια και 12-17 βαθμούς στα ορεινά. Ψύχρα θα κάνει βραδινές και αυγινές ώρες.

Το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο 22-23/11 υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο μέχρι στιγμής για λίγες τοπικές και περιορισμένης έκτασης βροχές.

Για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου φαίνεται αλλαγή στο καιρικό σκηνικό της Κύπρου δηλαδή να αλλάζει η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας ώστε να μπορέσουν συστήματα κακοκαιρίας (χαμηλά βαρομετρικά) να φτάσουν στην περιοχή μας και να φέρουν βροχές και καταιγίδες αλλά και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Σε πτώση και η ατμοσφαιρική πίεση.

Τέλος, σας παρουσιάζω τον χάρτη με τις ποσότητες βροχής που συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου οι οποίες ανέρχονται από 0 έως 35 μιλίμετρα βροχής. Αρκετή ποσότητα νερού έπεσε σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές, ανατολικά και βόρεια του Τροόδους. Στο βορειοανατολικό κομμάτι από 5 έως 35 μιλίμετρα αλλά και προς νότιες περιοχές από 5 έως 25 μιλίμετρα. Στις υπόλοιπες περιοχές οι ποσότητες νερού είναι λιγότερες.

Μέχρι στιγμής ο Νοέμβριος είναι στο 19% που λογικά αυτό το ποσοστό θα ανέβει πριν φύγει ο μήνας και αν τα «καταφέρει» μπορεί να φτάσει στο 70%

 

Αναλυτικό δελτίο καιρού καθημερινά από τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Τάσο Ιεροδιακόνου και τη σελίδα Weather Forcast Ierodiakonou στο PrimeTime