Εβδομαδιαίο δελτίο καιρού: Πέρασμα τοπικών βροχών με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας

Πέρασε το Σάββατο και η Κυριακή που είχαμε κάποια περάσματα βροχών κυρίως τοπικού χαρακτήρα χωρίς να επηρεαστεί όλο το νησί. Επηρεάστηκαν τοπικά περιοχές επαρχίας Πάφου, Λεμεσού, Λευκωσίας αλλά και προς βόρεια-βορειοανατολικά και σας είχα παρουσιάσει και χάρτες σε ποια τμήματα περίμενα βροχές.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με καλές καιρικές συνθήκες και θα συνεχίσει στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Θα επικρατεί ηλιοφάνεια με παροδικές τοπικές αυξημένες νεφώσεις με το ενδεχόμενο για πέρασμα βροχών κυρίως τοπικού χαρακτήρα αργά το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στα δυτικά-επαρχία Πάφου, νότια-επαρχία Λεμεσού, ορεινά και βόρεια που μπορεί και κάποιες περιοχές της Λευκωσίας.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση την Πέμπτη και αυτό θα οφείλεται σε αυλώνα ψυχρού ρεύματος αέρα που κατηφορίζει από τα βόρεια. Η αιτία είναι σε αντικυκλώνα που βρίσκεται σε κεντρική Ευρώπη. Ο άνεμος σε ένα αντικυκλώνα ή υψηλό βαρομετρικό κινείται με βάση τους δείκτες ενός ρολογιού για αυτό και έχει ανοίξει διάδρομο κατάβασης ψυχρού αυλώνα.

Μέχρι αύριο Τρίτη το ψυχρό ρεύμα φτάνει μέχρι τα βόρεια κράσπεδα της Ελλάδας με μια νότια-νοτιοανατολική πορεία Τετάρτη και Πέμπτη για αυτό και θα πέσει η θερμοκρασία στην Κύπρο. Επειδή ο αντικυκλώνας θα κινηθεί ανατολικά θα περάσει από Βαλκάνια και μετά στη Μαύρη θάλασσα ο ψυχρός αυλώνας θα κινηθεί σχετικά γρήγορα περνώντας ξυστά βόρεια της Κύπρου και θα αποκοπεί βορειοανατολικά μας.

Χαμηλό βαρομετρικό νότια της Ισπανίας ευνοεί σε ανάβαση θερμού ρεύματος αέρα στα πιο νότια τμήματα της Μεσογείου όμως δεν θα έχει τη δυναμική αυτό το θερμό ρεύμα να ανηφορίσει περισσότερο λόγω και του ψυχρού αυλώνα που κατηφορίζει.
Θερμό ρεύμα ανηφορίζει άρα παρατηρούμε και θερμό μέτωπο κακοκαιρίας σε δυτική Μεσόγειο ενώ εκεί που κατηφορίζει το ψυχρό ρεύμα παρατηρούμε ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας.

Στην περιοχή μας παρατηρείται υψηλό βαρομετρικό στα νοτιοδυτικά για αυτό και θα έχουμε υψηλές πιέσεις τις επόμενες ημέρες με μια πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης Τετάρτη βράδυ προς Πέμπτη λόγω και παρουσίας ενός αβαθές χαμηλού βαρομετρικού.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου

Ηλιοφάνεια με παροδικά περάσματα νεφώσεων τοπικά αυξημένες κατά τη διάρκεια της ημέρας και νύχτας.

Ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις αυγινές ώρες και συγκεκριμένα γύρω στις 05:00 πέφτει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 βαθμούς στα παράλια και στους 0-4 βαθμούς στα ορεινά που πάνω στο Τρόοδος ενδέχεται να σχηματισθεί και παγετός.

Μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στις 14:00 το μεσημέρι ανεβαίνει στους 21-22 βαθμούς στο εσωτερικό και παράλια που πιο τοπικά στο εσωτερικό και έως 23 βαθμούς. Πάνω στα ορεινά 8-13 βαθμούς.

Κατά τις βραδινές ώρες, γύρω στις 22:00, πέφτει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 βαθμούς στα παράλια και 2-5 βαθμούς στα ορεινά.

Ψύχρα τις βραδινές και αυγινές ώρες.

Άνεμοι 1 έως 3 μποφόρ και παροδικά μεσημέρι προς απόγευμα και έως 4 μποφόρ στα νότια-νοτιοανατολικά παραθαλάσσια τμήματα. Βορειοδυτικοί-Νοτιοδυτικοί

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου
Ηλιοφάνεια με παροδικά περάσματα νεφώσεων τοπικά αυξημένες. Αργά το βράδυ από τα μεσάνυχτα περίπου και μετά υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικών βροχών.

Ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις αυγινές ώρες και συγκεκριμένα γύρω στις 05:00 πέφτει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 βαθμούς στα παράλια και στους 1-4 βαθμούς στα ορεινά που πάνω στο Τρόοδος ενδέχεται να σχηματισθεί και παγετός.

Μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στις 14:00 το μεσημέρι ανεβαίνει στους 21-22 βαθμούς στο εσωτερικό και παράλια που πιο τοπικά στο εσωτερικό και παράλια έως 23 βαθμούς. Πάνω στα ορεινά 8-15 βαθμούς.

Κατά τις βραδινές ώρες, γύρω στις 22:00, πέφτει η θερμοκρασία στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 βαθμούς στα παράλια και 4-7 βαθμούς στα ορεινά.

Ψύχρα τις βραδινές και αυγινές ώρες.

Άνεμοι 1 έως 3 μποφόρ και παροδικά μεσημέρι με απόγευμα έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα αλλά στα νότια και βόρεια και έως 5 μποφόρ.

Βραδινές ώρες λόγω εισχώρησης σταδιακά ψυχρού ρεύματος στην περιοχή μας στα 2-3 μποφόρ όμως στα βόρεια-δυτικά και νότια παράλια στα 4 έως 5 μποφόρ.

Δυτικοί-Βορειοδυτικοί που προς τα μεσάνυχτα θα γυρίσουν σε Βόρειοι-Βορειοανατολικοί.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου

Ηλιοφάνεια με παροδικά περάσματα νεφώσεων τοπικά αυξημένες. Μέχρι και νωρίς το πρωί υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικών βροχών ενώ μετά ο καιρός βελτιώνεται από θέμα βροχών.
Ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις αυγινές ώρες και συγκεκριμένα γύρω στις 05:00 πέφτει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 14 βαθμούς στα παράλια και στους 5-8 βαθμούς στα ορεινά. Φαίνεται να ανεβαίνουν κάπως οι ελάχιστες λόγω της πιθανότητας που υπάρχει για βροχές.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε πτώση και ανεβαίνει γύρω στις 14:00 το μεσημέρι στους 18-19 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19-20 βαθμούς στα παράλια και πάνω στα ορεινά 4-10 βαθμούς.

Κατά τις βραδινές ώρες, γύρω στις 22:00, πέφτει η θερμοκρασία στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 βαθμούς στα παράλια και 2-5 βαθμούς στα ορεινά.
Ψύχρα τις βραδυνές και αυγινές ώρες.

Άνεμοι 2 έως 4 μποφόρ και έως 5 μποφόρ στα βόρεια και ανατολικά. Βορειοανατολικό ψυχρό ρεύμα με την αισθητή θερμοκρασία να είναι λίγο πιο κάτω από ότι θα αναγράφεται στα θερμόμετρα.

Παρασκευή 6/12 ηλιοφάνεια με παροδικές τοπικές νεφώσεις και μέγιστες θερμοκρασίες 19-21 βαθμούς εσωτερικό-παράλια και στα ορεινά 6-12 βαθμούς. Άνεμοι 2-4 μποφόρ.
Περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμα να ξεκαθαρίσει για να δούμε κάτι που φαίνεται από θέμα βροχών το διάστημα 8-10 Δεκεμβρίου.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από το Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.