«Διακοπές μόνη ή με τον σύζυγό μου»

Car photo created by freepik - www.freepik.com

Μηπως είστε παντρεμένη ή σε μακροχρόνια σχέση και σκέφτεστε πως έχετε ανάγκη να φύγετε για λίγες μέρες με φίλους αλλά από την άλλη ανησυχείτε τι θα πει ο περίγυρος; Εμείς ρωτήσαμε τους ειδικούς στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, Θάνος Ασκητής, για να μας πουν την άποψή τους! Και δείτε τι μας απάντησαν… 

Ο προσωπικός χώρος και χρόνος του καθενός από τους συντρόφους είναι σημαντικός για την λειτουργικότητα της σχέσης. Ο καθένας μας έχει ανάγκη να περνά χρόνο με τους φίλους τους, με ανθρώπους που του είναι σημαντικοί, να καλύπτει ανάγκες και συναισθήματα που ο σύντροφος δεν μπορεί και δεν είναι υποχρεωμένος να καλύψει.

Η υγιής κοινωνικότητα, όπως και η προσωπική ανάπτυξη, προσφέρουν ικανοποίηση σε ατομικό επίπεδο και ένας ικανοποιημένος και γεμάτος σύντροφος έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα σε μια σχέση. Από την άλλη είναι πολλές φορές ασφυκτικό να νιώθει κανείς πως ορίζεται αποκλειστικά και περιορίζεται μέσα από τη σχέση του, εικόνες που συχνά παρατηρούμε σε εξαρτητικές σχέσεις. Επομένως και οι διακοπές με φίλους είναι θεμιτές εάν το ίδιο το ζευγάρι μπορεί να το υποστηρίξει, εάν δηλαδή και οι δύο σύντροφοι είναι θετικοί σε αυτό.

Και τι θα πει ο περίγυρος;

Είναι αλήθεια πως αυτή η πρακτική μπορεί να επιφέρει σχόλια και επικρίσεις από τον περίγυρο, σε λογικές που συχνά αφήνουν υπονοούμενα για την πίστη και την αφοσίωση στον γάμο και στον σύντροφο, ως προς την ποιότητα της σχέσης ή και προς την ηθική της συζύγου, π.χ. «που πάει μόνη της παντρεμένη γυναίκα;». Η αλήθεια είναι πως τέτοιου τύπου σχόλια πιθανόν να μην μπορείτε να τα αποφύγετε. Αναρωτιέμαι όμως κατά πόσον είναι σημαντικά ή γιατί είναι σημαντικά και πόσο σας επηρεάζουν; Επιπλέον, ο σύζυγός/σύντροφός σας πως τοποθετείται; Είναι σύμφωνος με τις ξεχωριστές διακοπές; Ποιες ανάγκες αναζητάτε να καλύψετε μέσα από τις χωριστές διακοπές; Υπάρχει περιθώριο να μοιραστούν οι διακοπές σε ατομικές και δυαδικές; Ποιο πλάνο θα ήταν πιο λειτουργικό προκειμένου να ικανοποιηθούν όσο το δυνατό καλύτερα και οι ανάγκες σας ως άτομο αλλά και να ενισχυθεί η σχέση σας;

 

Με τη συνεργασία της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77
www.askitis-cy.com / Facebook