«Διανύουμε ένα μικρό καλοκαιράκι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τάσος Ιεροδιακόνου

Μπήκε για τα καλά σε θερμή περίοδος η Κύπρος και φαίνεται να παραμένει και για τις επόμενες 5-6 ημέρες με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής χωρίς να μπορούν διαταραχές με βροχές να εισέλθουν στην δική μας περιοχή.

Η αιτία ανόδου θερμών αερίων μαζών με τον καιρό να είναι ανοιξιάτικος προς καλοκαιρινό βρίσκεται πιο δυτικά μας με τον Αζορικό Αντικυκλώνα να μην έχει διάθεση να ανηφορίσει πιο βόρεια και να εισέλθει σε δυτική και κεντρική Ευρώπη ώστε να ευνοηθεί η Κύπρος με χαμηλά βαρομετρικά και βροχές όπως είχαμε στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.


Ο Αζορικός Αντικυκλώνας βρίσκεται στη θέση του στους νήσους Αζόρες δυτικά της Ισπανίας και φαίνεται να παραμένει εκεί στάσιμος και να στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του. Ο άνεμος σε έναν αντικυκλώνα γυρίζει με βάση τους δείκτες ενός ρολογιού και έτσι θα παρατηρούνται τις επόμενες 5-6 ημέρες συνεχείς καταβάσεις ψυχρών αερίων μαζών-αυλώνας σε δυτική και κεντρική Ευρώπη και Μεσόγειο με συνεχή παρουσία χαμηλών βαρομετρικών που συνοδεύονται από μέτωπα κακοκαιρίας άρα άστατος καιρός με βροχές-καταιγίδες αλλά και χιόνια πάνω στα ορεινά.


Ο αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών φτάνει μέχρι και τις ακτές τις βορειοδυτικής Αφρικής με αποτέλεσμα να σπρώχνει θερμό ρεύμα αέρα προς την δική μας περιοχή αλλά και ανατολική Ευρώπη για αυτό και το καιρικό σκηνικό που έχουμε με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και απουσία βροχοπτώσεων.

Η Ελλάδα όμως αναμένεται να επηρεαστεί από βροχές και καταιγίδες και όπως θα δείτε στην εικόνα χαμηλό βαρομετρικό με μέτωπα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν την Ελλάδα. Τοπικά σε δυτική Ελλάδα αναμένονται ισχυρά φαινόμενα και χρειάζεται προσοχή.

Ψυχρό μέτωπο κινείται από τα δυτικά προς ανατολικά και σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό που ο άνεμος γυρίζει ανάποδα με βάση τους δείκτες ενός ρολογιού σπρώχνουν θερμό ρεύμα αέρα προς τα βόρεια για αυτό παρατηρείται θερμό μέτωπο βόρεια-βορειοδυτικά της Ελλάδας.

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου

Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις μεσημέρι προς απόγευμα σε ορεινά και εσωτερικό με αραιή σκόνη στην ατμόσφαιρα. Ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο για ψιχάλες ή λίγη βροχή τοπικά πάνω στα ορεινά.

Ελάχιστες θερμοκρασίες τις αυγινές ώρες πέφτει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 16-18 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά(6 βαθμοί στο Τρόοδος). Μέγιστες θερμοκρασίες από 27 έως 29 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια με το ενδεχόμενο πιο τοπικά και για λίγο να φτάσει τους 30 βαθμούς.


Τις βραδινές ώρες πέφτει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 βαθμούς στα παράλια και στους 9 βαθμούς στα ορεινά.

Άνεμοι Βορειοανατολικοί ενώ σε περιοχές Πάφου Δυτικοί-Βορειοδυτικοί και σε Λεμεσό Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί εντάσεως 1 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα του νησιού πλην της Πάφου. Μικρές περιόδους και έως 5 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα.

Σάββατο και Κυριακή 9-10 Νοεμβρίου φαίνεται να κυλά με καλές καιρικές συνθήκες ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις σε ορεινά και εσωτερικό με μια πολύ μικρή τοπική πτώση θερμοκρασίας την Κυριακή. Αραιή σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Ένα μικρό ενδεχόμενο λίγων τοπικών βροχών προς ορεινές περιοχές.

Μέγιστες θερμοκρασίες από 27 έως 29 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια. Στα ορεινά 16-21 βαθμούς.

Άνεμοι Βορειοανατολικοί ενώ από Πάφο μέχρι Λεμεσό μεσημεριανές ώρες θα γυρίσουν σε Νοτιοδυτικούς. Ένταση ανέμων 1 εως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια.

Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου. Ας ελπίσουμε ότι το τρίτο δεκαήμερο του μήνα θα αλλάξει το καιρικό σκηνικό, με βροχές και πτώση θερμοκρασίας.

 

Αναλυτικό δελτίο καιρού καθημερινά από τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Τάσο Ιεροδιακόνου και τη σελίδα Weather Forcast Ierodiakonou στο PrimeTime