Η διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από την κυτταρίτιδα!

Το πρόβλημα της κυτταρίτιδας θεωρείται σύνηθες κυρίως στις γυναίκες, και σε αυτό συμβάλλουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες. Η όψη φλούδας πορτοκαλιού εμφανίζεται σε άτομα διαφορετικών ηλικιών και ανεξαρτήτως βάρους. Μπορεί η παχυσαρκία να επιδεινώνει το πρόβλημα αλλά αυτό δεν την αποτρέπει από το να εμφανίζεται και σε άτομα με χαμηλότερο βάρος. Μερικές από τις αίτιες είναι η κακή διατροφή, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, το άγχος, το κάπνισμα, η δυσκοιλιότητα, η χρήση φαρμάκων, η γενετική προδιάθεση και οι ορμονικές διαταραχές.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα εξαιτάσουμε τα αίτια που ενισχύουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας στους γλουτούς, τους μηρούς ή ακόμα και στα χέρια αλλά θα εστιάσουμε στη διατροφή και πως αυτή μπορεί να ανατρέψει την όψη του φλοιού πορτοκαλιού στην επιδερμίδα του σώματός σας. Διαβάστε, λοιπόν, ποιες τροφές θα ήταν καλό να μην συμπεριλάβεται στο ημερίσιο διατολόγιο σας!

Απλοί υδατάνθρακες
Οι απλοί υδατάνθρακες όπως είναι η ζάχαρη ελευθερώνεται στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της στο αίμα. Μια μικρή ποσότητα γλυκόζης είναι αναγκαία από τον οργανισμό ώστε να γίνονται σωστά οι διάφορες λειτουργίες του. Όταν όμως η κατανάλωση είναι υψηλότερη από τις πραγματικές μας ανάγκες, τότε η επιπλέον ποσότητα γλυκόζης αρχικά αποθηκεύεται στο συκώτι και στους μύες και μετά μετατρέπεται σε λίπος στο λιπώδη και υποδόριο ιστό με αποτέλεσμα να
εμφανίζεται η κυτταρίτιδα.

Με ποιες τροφές να τους αντικαστήσετε;
Αδιαμφισβήτητα, η γλυκόζη είναι σημαντική για τον οργανισμό μας γι’ αυτό θα ήταν καλό να αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως την ζάχαρη, τα μπισκότα
και τα γλυκά με τροφές όπως τα ολοσίταρα προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά θεωρούνται από τους καλύτερους σύμμαχους στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας αφού καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και όχι μόνο. Επιπλέον, βοηθούν στην διατήρηση ελαστικότητας του δέρματος και το προφυλάσσουν από την πρόωρη γήρανση, περιορίζοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου.

Πηγές αντιοξειδωτικών είναι:
Βιταμίνη Γ: πιπέρια, φράουλες, καρπούζι, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μπρόκολα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φραγκοστάφυλα, κεράσια, µούρα, πεπόνι, ντομάτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών
Βιταμίνη Ε: σουσάμι, έλαια όπως ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαµβακέλαιο, και κυρίως ελαιόλαδο, δημητριακά ανεπεξέργαστα, σόγια, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, λαχανικά σκούρα πράσινα, λαχανικά φυλλώδη, φύτρα σταριού, αυγά.
Φλαβονοειδή: εσπεριδοειδή, κεράσια, σταφύλια, μήλα, κουνουπίδια, κρεμμύδια, τσάι, χαμομήλι, κόκκινο κρασί, αρακάς, κακάο, βατόμουρα, κουµ κουάτ, κρεμμύδια, μπρόκολο, μάυρη σοκολάτα, σταφύλια, τσάι πράσινο και μαύρο, φασολάκια πράσινα, ανθοί λαχανικών και λουλουδιών, φύκια
Β-καροτένιο: καρότα, μπρόκολα, εσπεριδοειδή, καρπούζι, λαχανικά πράσινου, κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος, ντομάτες.
Ψευδάργυρος: θαλασσινά, ξηροί καρποί, δημητριακά, σκληρά τυριά, όσπρια, σπόροι σιταριού, αυγά
Σελήνιο: δημητριακά, σουσάμι, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, θαλασσινά, αβοκάντο, ελιές, φρούτα και λαχανικά που φυτρώνουν στο έδαφος
Ανθοκυανίνες: Γογγύλια, κάρδαµο, κεράσια, κουνουπίδι, κραµβολάχανο, λάχανο κατσαρό, µούρα, μπρόκολο, μύρτιλλα, σπαράγγια, σταφύλια, φράουλες
Συνένζυµο Q10: Σαρδέλα, σκουμπρί, σόγια

Νερό, αφεψήματα και καφεΐνη
Η ενυδάτωση του δέρματος είναι σημαντική για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Χρειάζεστε τουλάχιστον 1 με 2 λίτρα υγρών την ημέρα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα αλκοολούχα ποτά καθώς και η υπερκατανάλωση καφεΐνης. Εκτός από το νερό το οποίο είναι
το ανώτερο, επίσης ενυδάτωση μπορεί να προσφέρουν και το τσάι, το χαμομήλι, το φασκόμηλο, η λουΐζα κτλ. Οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορούν να επιβαρύνουν αρνητικά την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, λόγω της επίδρασης που έχουν στην ροή του αίματος και της πρόσληψης οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς του δέρματος. Γι’ αυτό σε υγιή άτομα η ποσότητα καφεΐνης ισοδυναμεί από 200 mg έως 400 mg εντός της μέρας.

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη:
* 200 ml ή 1 φλιτζάνι καφέ φίλτρου: 90mg
* 60 ml καφές εσπρέσο: 80mg
* 250 ml ενεργειακό ποτό: 80mg
* 220 ml τσάι: 50mg
* 355 ml αναψυκτικό τύπου κόλα: 40mg
* 50γρ μαύρη σοκολάτα: 25mg
* 50γρ σοκολάτα γάλακτος: 10mg

Λιπαρά
Τα λιπαρά, κατηγοριοποιούνται σε «καλά» και σε «κακά». Για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας θα πρέπει να περιορίσετε τα «κακά» λιπαρά δηλαδή τα κορεσμένα, που τα βρίσκεται στα ζωικά λίπη, λιπαρά τυριά, μπισκότα, κέικ κτλ. Αντικαταστήστε τα «κακά»
λιπαρά με τα «καλά», όπως είναι το ελαιόλαδο, οι σπόροι και ξηροί καρποί, η σόγια και τα λιπαρά ψάρια.

Αλκοόλ και κάπνισμα
Το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι δύο συνήθειες οι οποίες αυξάνουν τη δημιουργία των ελευθέρων ριζών οι οποίες επιτίθενται στα κύτταρα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να
επιδεινώνεται η κυτταρίτιδα.

Φυσική Δραστηριότητα
Η καθιστική ζωή δεν βοηθά καθόλου στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Οι ατέλειωτες ώρες ακινησίας διακόπτουν τη σωστή λειτουργία του λεμφικού συστήματος με αποτέλεσμα
να συσσωρεύεται λεμφικό υγρό, το οποίο μένει στάσιμο με τις τοξίνες να αυξάνονται και το αποτέλεσμα είναι να μπλοκάρουν τον λιπώδη ιστό και η κυτταρίτιδα βρίσκει έδαφος να αναπτυχθεί. Εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητα σας, για τουλάχιστον μισή ώρα 3-4 φορές την βδομάδα.

 

Με  τη συνεργασία της Παναγιώτας Τσόκκου-Schou, RDN, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος