Η διατροφή ως μέθοδος πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη

Food photo created by freepik - www.freepik.com

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας στην περιοχή της πυέλου που βρίσκεται μόνο στους άντρες. Υπολογίζεται ότι έχει το μέγεθος ενός καρυδιού ωστόσο μεγαλώνει περισσότερο με την πρόοδο του χρόνου. Βρίσκεται ανάμεσα στο πέος και την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα. Η κύρια λειτουργία του προστάτη είναι να συμπληρώνει την διαδικασία παραγωγής του σπέρματος. Παράγει ένα παχύ λευκό υγρό που αναμιγνύεται με τα σπερματοζωάρια, που δημιουργούνται στους όρχεις, για να δημιουργηθεί το σπέρμα. Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται όταν ξεκινήσουν να αναπτύσσονται μη φυσιολογικά κύτταρα πάνω στον αδένα αυτόν. Τα καρκινικά αυτά κύτταρα μπορούν να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτο τρόπο με αποτέλεσμα μερικές φορές να παρατηρούνται μεταστάσεις, έξω από τον προστάτη, σε κοντινά ή απομακρυσμένα μέρη του σώματος. Ο καρκίνος του προστάτη είναι γενικά μια αργά αναπτυσσόμενη ασθένεια και η πλειοψηφία των ανδρών με καρκίνο του προστάτη πρώτου σταδίου ζει για πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα και χωρίς να απειλείται η ζωή τους. Πρόκειται για μια κληρονομική ασθένεια η οποία εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες.

«Η διατροφή μπορεί να αποτρέψει ή να ενισχύσει την ανάπτυξη καρκίνου;»
Η διατροφή φαίνεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Σύμφωνα με τις τελευταίες ερευνητικές μελέτες μια διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη και αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος ευνοεί ενδεχομένως την εμφάνιση του καρκίνου. Εκτός όμως από τις τροφές που φαίνεται να ευνοούν τον καρκίνο του προστάτη η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στον εντοπισμό των συστατικών εκείνων που μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν σημαντικά την εμφάνισή του.

Τι λένε οι έρευνες;

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αρκετές έρευνες κατά του καρκίνου κατέδειξαν τις πιθανές θεραπείες που εντοπίζονται σε συγκεκριμένα φυτά συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως ο κουρκουμάς, η φλούδα του μήλου και το πράσινο τσάι. Αυτές οι ουσίες ελαχιστοποιούν έναν από τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου, τις φλεγμονές στο σώμα. Άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες φλεγμονές λόγω λοίμωξης, αυτοάνοσων νοσημάτων ή παθολογικών καταστάσεων όπως η παχυσαρκία έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου λόγω της καταστροφής των υγιών κυττάρων. Σε πρόσφατη έρευνα εξετάστηκαν 142 διαφορετικές φυσικές ουσίες για να διαπιστωθεί ποιες αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον προστάτη όταν χορηγούνται από μόνες τους ή σε συνδυασμό με άλλες. Τα πιο ελπιδοφόρα ενεργά συστατικά ήταν το ουρσολικό οξύ, ένα κηρώδες φυσικό χημικό που βρίσκεται στη φλούδα του μήλου και στο δενδρολίβανο, η κουρκουμίνη, και η ρεσβερατρόλη, ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, στα μούρα, στα φιστίκια και στα φασόλια.

Τα ερευνητικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν φανέρωσαν επίσης και τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται τα συστατικά των φρούτων και των λαχανικών. Ο συνδυασμός ουρσολικού οξέος με κουρκουμίνη ή ρεσβερατρόλη εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να βρουν μία ουσία που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή τους, τη γλουταμίνη. Πρόκειται για μία πολύ εύκολη λύση προστασίας από τον καρκίνο του προστάτη καθώς μέσα από θρεπτικά συστατικά κοινά στην διατροφή του ανθρώπου παρεμποδίζεται η πρόσληψη των στοιχείων που ευνοούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδης Ηλίας, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook