Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων φέρνει πολλές βροχές στην Κύπρο

Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων με το κέντρο του χαμηλού δυτικά-νοτιοδυτικά της Ελλάδας που αυτό το χαμηλό βαρομετρικό συνοδεύεται από μέτωπα κακοκαιρίας δίνει άστατο καιρικό σκηνικό με βροχές και καταιγίδες αλλά και χιόνια πάνω σε ορεινές περιοχές αύριο Τετάρτη σε Ελλάδα. Ένα καλά οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό.

Η δική μας περιοχή θα επηρεάζεται με τοπικές βροχές κατά περιόδους κατά τι διάρκεια της αυριανής ημέρας όμως από αργά το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη αλλά και κατά τι διάρκεια της Πέμπτης που το χαμηλό βαρομετρικό θα κινείται ανατολικά το πεδίο χαμηλών πιέσεων θα επεκταθεί και στην δική μας περιοχή μας με αποτέλεσμα την σημαντική επιδείνωση του καιρού με βροχές σε παγκύπρια βάση αλλά να έχουμε και καταιγίδες που σε κάποιες περιοχές θα είναι ισχυρές με πιθανή χαλαζόπτωση.

Πάνω στο Τρόοδος κατά διαστήματα η βροχή θα εναλλάσσεται με χιόνι. Θα μας επηρεάσουν και τα μέτωπα κακοκαιρίας του χαμηλού βαρομετρικού. Είναι η φάση που αναμένονται και οι περισσότερες βροχές στο νησί.

Όπως παρατηρείται και στην εικόνα ψυχρό ρεύμα αέρα κατηφορίζει από τα βορειοδυτικά τμήματα του χαμηλού βαρομετρικού και εισχωρεί στη κεντρική Μεσόγειο που στη συνέχεια απλώνεται προς τα ανατολικά που από Πέμπτη 12/12 εισέρχεται και στην δική μας περιοχή αλλά όχι με την ίδια δυναμική που έχει όταν εισέρχεται σε κεντρική Μεσόγειο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζει θερμό ρεύμα αέρα να ανηφορίζει για αυτό και η ατμόσφαιρα μας είναι σχετικά θερμή όμως λόγω και των νεφώσεων που παρατηρούνται δεν θα το καταλάβουμε ιδιαίτερα. Σε εμάς το ψυχρό ρεύμα αέρα έρχεται σε πιο ελαφρά μορφή θερμοκρασιακά για αυτό και δεν αναμένεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

Ψυχρός άνεμος προχωρεί πιο γρήγορα από τον θερμό με αποτέλεσμα να αναγκάζει τον θερμό άνεμο σε ταχεία ανοδική κίνηση κατά μήκος της μετωπικής ζώνης δηλαδή κατά μήκος του ψυχρού μετώπου. Ο ψυχρός άνεμος ακολουθεί τον θερμό για αυτό έχουμε το ψυχρό μέτωπο. Σε ψυχρό μέτωπο έχουμε κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες.

Το θερμό μέτωπο δημιουργείται όταν ο θερμός άνεμος έως πιο ελαφρύς από τον ψυχρό ανεβαίνει πιο πάνω από τον ψυχρό. Κατά τι διάρκεια ανόδου του θερμού φτάνει στο σημείο δρόσου με τους υδρατμούς να συμπυκνώνονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκτεταμένο νεφικό σύστημα κατά μήκος του μετώπου. Και το θερμό μέτωπο φέρνει βροχές.

Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τις επόμενες ημέρες όσοι οδηγείται διότι σε περιοχές που θα βρέχει η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και το οδόστρωμα ολισθηρό.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Νεφελώδης καιρός με παροδικές τοπικές βροχές κυρίως από νωρίς το μεσημέρι και μετά. Οι περισσότερες βροχές σε ποσότητες θα είναι δυτικά της Κύπρου στη θάλασσα εκεί που είναι η σύγκλιση των ανέμων που θέλει να μας πει ότι υπάρχει μέτωπο κακοκαιρίας. Από τα μεσάνυχτα και μετά προς Πέμπτη θα έχουμε σημαντική επιδείνωση στο καιρικό σκηνικό με το χαμηλό βαρομετρικό να βρίσκεται πιο κοντά μας στα δυτικά.

Ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις αυγινές ώρες και συγκεκριμένα γύρω στις 05:00 πέφτει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 βαθμούς στα παράλια και στους 1-4 βαθμούς στα ορεινά που τοπικά ενδέχεται να σχηματισθεί και παγετός.

Μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στις 14:00 το μεσημέρι ανεβαίνει στους 17-19 βαθμούς στο εσωτερικό και 19-20 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 5-12 βαθμούς. Θα έχουμε θερμό ρεύμα στην ατμόσφαιρα αλλά λόγω και νεφώσεων να κρατηθούν οι θερμοκρασίες.
Κατά τις βραδινές ώρες, γύρω στις 22:00, πέφτει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 βαθμούς στα παράλια και 4-7 βαθμούς στα ορεινά.

Άνεμοι 2 έως 4 μποφόρ και παροδικά μεσημέρι προς απόγευμα και έως 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα. Ανατολικοί-Νοτιοανατολικοί

Την Πέμπτη 12/12 ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες που σε κάποιες περιοχές θα είναι ισχυρές με πιθανή χαλαζόπτωση. Μέγιστες θερμοκρασίες 17-19 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια και 4 έως 10 βαθμούς στα ορεινά. Αυτές είναι οι μέγιστες τιμές που μπορεί να φτάσει η θερμοκρασία όμως σε περιοχές με νεφελώδη καιρό και βροχές η θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή και θα επικρατεί ψύχρα. Άνεμοι Νοτιοδυτικοί 3-4 μποφόρ και σε περιοχές με καταιγίδες και έως 5 μποφόρ. Είναι πολλές οι ποσότητες βροχής που φαίνονται για Πέμπτη και αν χρειαστεί κάποια προειδοποίηση θα ενημερωθείτε σύντομα.
Την Παρασκευή αναμένονται βροχές κατά περιόδους αλλά πιο τοπικές και όχι εκτεταμένες. Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή η θερμοκρασία.

Σάββατο και Κυριακή 14-15 Δεκεμβρίου άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες με τις βροχές να είναι παγκύπριες.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από το Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.