Πως επηρεάζει το sexting την εικόνα σώματος;

Sale photo created by yanalya - www.freepik.com

Στο παρελθόν έχουν γίνει διάφορες έρευνες αναφορικά με τις συνέπειες του sexting (σεξουαλική δραστηριότητα μέσα από τα ψηφιακά μέσα, π.χ. αποστολή γυμνών φωτογραφιών). Οι έρευνες δείχνουν αρνητικές συσχετίσεις στους εφήβους και πιο θετικές έως ευεργετικές στους ενήλικες και κυρίως στα παντρεμένα ζευγάρια.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο “The Journal of Sexual Research”, προσπάθησε να απαντήσει το ερώτημα αν τελικά το sexting αντικειμενοποιεί ή απελευθερώνει σεξουαλικά τους εμπλεκόμενους, σε ένα δείγμα 362 φοιτητών κολλεγίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ισχύουν και τα δύο, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν πως το sexting έχει ανοίξει μια καινούργια σεξουαλική «αρένα» που συνδυάζει την σεξουαλική αντικειμενικοποίηση και την ενδυνάμωση. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες που επιδίδονταν στο sexting σκόραραν υψηλότερα στις κλίμακες που σχετίζονται με την αυτοπαρατήρηση και το body shame. Φάνηκε πως ήταν πιο πιθανό να απαντήσουν θετικά σε δηλώσεις όπως «σκέφτομαι την εμφάνισή μου πολλές φορές μέσα στη μέρα» ή «ντρέπομαι για τον εαυτό μου όταν κάνω ότι μπορώ για να δείχνω όμορφος/η». Παράλληλα όμως, οι ίδιοι φοιτητές δήλωσαν ότι νιώθουν άνετα με το γυμνό τους σώμα σε σύγκριση με όσους δεν εμπλέκονταν σε αυτή την συμπεριφορά αφού η αυτό-απεικόνιση του σώματος διευκολύνει την εξερεύνηση της σεξουαλικότητας. Προηγούμενες μελέτες συσχέτισαν την άνεση με το γυμνό σώμα με την σεξουαλική ανοιχτοσύνη και την ικανοποίηση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει να απορρίπτουμε την θετική ενίσχυση και την ενδυνάμωση που προσφέρει το sexting, αντίθετα θα πρέπει οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε τρόπους μείωσης του φαινομένου της αντικειμενικοποίησης του sexting.

Σίγουρα υπάρχει ανάγκη περεταίρω συζήτησης και μελέτης για τις συνέπειες της ψηφιακής τεχνολογίας στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα, καθώς και να συμπεριλάβουμε στον σχεδιασμό των νέων τεχνολογιών την ιδέα της ενίσχυσης υγειών προτύπων σε σχέση με τη σεξουαλικότητα.

 

Με τη συνεργασία της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλ.: 77772877

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο facebook