Επιδείνωση καιρού με πολλές βροχές-Τοπικά ισχυρές καταιγίδες

Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων με χαμηλό βαρομετρικό δυτικά της Κύπρου θα αλλάξουν σημαντικά τον καιρό στην περιοχή μας μετά τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς ξημερώματα Πέμπτης αλλά και μέχρι αργά το μεσημέρι της Πέμπτης.

Το καιρικό μενού θα περιλαμβάνει βροχές σε όλο το νησί με τοπικά ισχυρές καταιγίδες σε περιοχές που συνορεύουν με την θάλασσα που θα συνοδεύονται από μικρό μεγέθους χαλάζι και ηλεκτρικές εκκενώσεις. Επίσης λόγω και αυξημένης μεταφοράς υγρασίας στην ατμόσφαιρα αναμένονται οι ποσότητες βροχής να είναι αυξημένες που μπορεί σε περιοχές που συνορεύουν με τη θάλασσα να δημιουργήσει προβλήματα συσσώρευσης νερού και να έχουμε τοπικές πλημμύρες.

Πιθανές ποσότητες βροχής είναι από 15 έως 40 μιλίμετρα με το ενδεχόμενο πάνω σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές λόγω νότιου-νοτιοδυτικού ρεύματος αέρα να ξεπεράσουν και τα 40-50 μιλίμετρα τοπικά.

Είναι στο περίπου οι ποσότητες χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει και περισσότερες ή λιγότερες σε κάποιες περιοχές.

 

Οι ώρες που αναμένονται τα κυρίως φαινόμενα που θα είναι έντονα και παρατεταμένα είναι από τις 03:00 τα ξημερώματα μέχρι και τις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης. Φαίνεται μια ευνοϊκή σύγκλιση των ανέμων μετά τα μεσάνυχτα ώστε να ξεκινήσουν οι περισσότερες βροχές.

Πιθανή εμφάνιση υδροστρόβιλων στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Μετά το μεσημέρι προς βράδυ θα έχουμε βροχές αλλά θα είναι τοπικού χαρακτήρα.

Λόγω του ότι η θερμοκρασία δεν πέφτει αρκετά πάνω στο Τρόοδος ώστε να έχουμε συνεχής χιονόπτωση η βροχή θα εναλλάσσεται με χιόνι κατά περιόδους. Μέγιστες θερμοκρασίες σε εσωτερικό και παράλια έως 16-17 βαθμούς ενώ στα ορεινά 3-8 βαθμούς. Όμως λόγω των νεφώσεων και βροχών που θα παρατηρούνται οι θερμοκρασίες θα είναι πιο κάτω και θα επικρατεί ψυχρός καιρός.

Άνεμοι μεσάνυχτα Τετάρτης με ξημερώματα Πέμπτης Νότιοι-Νοτιοανατολικοί 2-4 μποφόρ και έως 5 μποφόρ στα βόρεια και δυτικά παραθαλάσσια τμήματα. Μετά πρωινές ώρες Πέμπτης οι άνεμοι γυρίζουν σε Νοτιοδυτικοί 2-4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια. Σε περιοχές που θα εκδηλώνονται καταιγίδες και έως 6 μποφόρ.

Θέλω να επαναλάβω αυτό που λέω τις τελευταίες ημέρες λόγω βροχών η ορατότητα θα είναι περιορισμένη με το οδόστρωμα να είναι ολισθηρό για αυτό να είστε προσεκτικοί στις μετακινήσεις σας αλλά και γενικά κατά τι διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων.

Την Παρασκευή πιο βελτιωμένος ο καιρός αλλά θα έχουμε κάποια διαστήματα με τοπικές βροχές διάσπαρτα στο νησί.

Χαλάει ξανά ο καιρός με βροχές και καταιγίδες το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου. Για Κυριακή 15 Δεκεμβρίου πιθανόν να είναι πιο βελτιωμένος ο καιρός. Μια νέα διαταραχή χαμηλό βαρομετρικό με αποκομμένη ψυχρή λίμνη που θα περάσει από τα δυτικά μας το Σάββατο φεύγει γρήγορα πιο νότια μας για αυτό υπάρχει το ενδεχόμενο βελτίωσης από Κυριακή με τις βροχές να είναι πιο τοπικές.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από το Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.