Ερευνητές βρήκαν σύνδεση ανάμεσα στο ακατάστατο σπίτι και την κατάθλιψη

Messy living room

Εάν είστε στο σπίτι σας, ρίξτε μία ματιά τριγύρω. Τι βλέπετε; Βλέπετε ένα τακτοποιημένο σπίτι όπου όλα είναι στην θέση τους ή μήπως βλέπετε το απόλυτο χάος;

Εάν είναι το δεύτερο, μην νιώθετε άσχημα, συμβαίνει και στους καλύτερους. Εάν όμως είναι συχνό φαινόμενο στην ζωή σας, τότε πιθανώς να συμβαίνει κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Μία σειρά ερευνών χρησιμοποιήθηκαν στην συγγραφή του βιβλίου «Life at Home in the 21st Century».  Τριανταδύο οικογένειες άνοιξαν τις πόρτες τους και έδειξαν πως οι άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες που ζουν σε ακατάστατα σπίτια έχουν υψηλά επίπεδα στις ορμόνες του στρες, οι οποίες συμβάλλουν και στην κατάθλιψη.

Η ψυχίατρος Dr. Audrey Sherman αποκάλυψε πως η αποδιοργάνωση και το χάος είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κατάθλιψη. «Τα συναισθηματικά φορτία συσσωρεύονται και μετά εκδηλώνονται μέσα από την ακαταστασία,» γράφει η ψυχίατρος.

Είναι αλήθεια πως το να ζεις, να δουλεύεις ή ακόμα και να οδηγείς σε ακατάστατα μέρη δεν βοηθάει στην ψυχική σου υγεία, αλλά μερικές φορές είναι άμεσα συνδεδεμένα, οπότε είναι δύσκολο να διακρίνουμε με σιγουριά ποιο έρχεται πρώτο, η ακαταστασία ή η κατάθλιψη.

Πώς να βελτιώσετε την ψυχολογία σας καθαρίζοντας τον χώρο σας
Τώρα, αφού το ξέρουμε πως υπάρχει μεγάλη σύνδεση ανάμεσα στην ακαταστασία και την κατάθλιψη, ας δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα.

  • Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές εμπνευσμένες από το Feng Shui
  • Δωρίστε ή πετάξτε αχρείαστα πράγματα (αυτό περιλαμβάνει πράγματα που έχετε να χρησιμοποιήσετε πάνω από 6 μήνες)
  • Να κρατάτε μόνο τα αντικείμενα που σας ξυπνάνε ευχάριστες αναμνήσεις
  • Οργανώστε το σπίτι σας ώστε να είναι πιο ευπρόσδεκτο σε επισκέπτες
  • Να κρατάτε μόνο όσα πράγματα χρειάζεστε άμεσα – τα υπόλοιπα βολέψτε τα στην αποθήκη.Εάν πάσχετε από κατάθλιψη και νιώθετε το ακατάστατο σπίτι σας να σας πνίγει, μιλήστε με τον γιατρό σας. Πιθανώς να έχουν και άλλες συμβουλές να σας προτείνει ή επιλογές για θεραπεία.

 

Πηγή