Η εμπλοκή της ερωτικής συντρόφου επιδρά θετικά στην θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία

Love photo created by freepik - www.freepik.com

Για τη στυτική δυσλειτουργία η φαρμακευτική θεραπεία από το στόμα με τη χρήση αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 είναι ίσως η πιο συνηθισμένη μορφή αντιμετώπισης του προβλήματος αυτή τη στιγμή. Παρά την αποτελεσματικότητα όμως της αγωγής στον τομέα της φυσιολογίας του πέους πολλοί άνδρες σταματούν την θεραπεία καθώς στην κρεβατοκάμαρα δεν έχει τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαν. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η χρήση των φαρμακευτικών θεραπειών θα πρέπει να συνοδεύονται από ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες που θα έχουν στόχο την ψυχολογική αλλά και σεξουαλική καθοδήγηση του άνδρα. Άλλοι θεωρούν ότι πολλές φορές η χρήση φαρμακευτικών μεθόδων αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας δημιουργεί υπερβολικές προσδοκίες στους άνδρες οι οποίοι στην συνέχεια απογοητεύονται.

Ένα σημαντικό δεδομένο το οποίο συναντάται συχνά στις επιστημονικές μελέτες είναι ότι οι ερωτικές σύντροφοι απολαμβάνουν πολύ περισσότερο την σεξουαλική επαφή όταν οι άνδρες λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την στυτική δυσλειτουργία. Ένας παράγοντας που πολλές φορές τείνει να αγνοείται είναι το κατά πόσο οι σύντροφοι των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία γνωρίζουν για την φαρμακευτική αγωγή. Σε αρκετές έρευνες γίνεται λόγος για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της θεραπείας όταν οι ερωτικές σύντροφοι των ανδρών γνωρίζουν για την χρήση των αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5.

Η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών μεθόδων που βοηθούν στην επίτευξη της στύσης μπορεί, εν τέλει, να εξαρτώνται σημαντικά και από τον τρόπο με τον οποίο χορηγούνται την πρώτη φορά στον άνδρα. Όταν οι θεραπείες χρησιμοποιούνται κρυφά από τις συντρόφους αποτρέπουν την ενίσχυση και διατήρηση της συντροφικότητας. Η εμπλοκή της συντρόφου του άνδρα από την πρώτη στιγμή της θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην ερωτικοποίηση και όχι στην ιατρικοποίησή της βελτιώνοντας τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά της.

Αν ο άντρας επιλέξει να αποκρύψει τη χρήση θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία, η συντροφικότητα που προκαλείται από την ειλικρινή επικοινωνία σε ένα ζευγάρι δεν ενισχύεται. Η αυτοπεποίθηση ενός άνδρα κινδυνεύει όταν θεωρεί ότι θα χάσει την αρρενωπότητά του εάν η σύντροφός του διαπιστώσει ότι λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή για την στύση του και έτσι είναι μυστικοπαθής ώστε να αποφύγει το σενάριο αυτό. Για τις δυτικές κοινωνίες τέτοιοι φόβοι είναι αρκετά διαδεδομένοι αλλά ταυτόχρονα και εντελώς ανεδαφικοί καθώς είναι πιο πιθανό οι άνδρες να θεωρούν τη στυτική δυσλειτουργία ως μια κατάσταση που απειλεί τον ανδρισμό τους παρά οι γυναίκες.

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδης Ηλίας, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook