Ποια ημέρα του μήνα έχεις «εξασφαλισμένο» οργασμό;

House photo created by Racool_studio - www.freepik.com

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sexual Medicine, αποκαλύπτει πως υπάρχει μια συγκεκριμένη ημέρα τον μήνα που η γυναίκα είναι πιο πιθανόν να φτάσει σε οργασμό. Συγκεκριμένα, τη 14η ημέρα του εμμηνορρησιακού κύκλου, η κλειτορίδα είναι κατά 20% πιο μεγάλη και πιο διογκωμένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ερεθίζεται πιο εύκολα και αυξάνει τις πιθανότητες κορύφωσης.

Οι ερευνητές μελέτησαν γυναίκες ηλικίας 18-35 ετών. Χρησιμοποιώντας την μέθοδο των υπέρηχων, μέτρησαν το μέγεθος της κλειτορίδας κάθε γυναίκας και την κύρια αρτηρία που τροφοδοτεί την κλειτορίδα με αίμα κατά τη διάρκεια της διέγερσης. Οι μετρήσεις έγιναν σε τρεις διαφορετικές φάσεις του εμμηνορρησιακού κύκλου (αρχή, μέση και τέλος) και έδειξαν ότι την 14η ημέρα του κύκλου, η κλειτορίδα πράγματι μεγαλώνει. Επίσης, την ίδια ημέρα, η ροή αίματος προς την κλειτορίδα αυξάνεται κάνοντάς το ευκολότερο να ερεθιστεί.

Η 14η ημέρα του κύκλου είναι επίσης η ημέρα της ωορρηξίας, γεγονός που εξηγεί (με βάση τις εξελικτικές θεωρίες) γιατί εκείνες της ημέρες το σώμα να επιθυμεί περισσότερο σεξ. Μάλιστα, οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δήλωσαν πως στα μέσα του κύκλου έχουν πιο έντονη σεξουαλική επιθυμία και συχνότερες επαφές από ότι τον υπόλοιπο μήνα.
Ο Cesare Battaglia, ένας εκ των ερευνητών, υποστηρίζει ότι η αυξημένη παραγωγή οιστραδιόλης κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, είναι πιθανόν ο λόγος που συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές στο σώμα.

Πέρα από τα αποτελέσματα της μελέτης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως για την γυναίκα ο οργασμός είναι πρωτίστως μια εγκεφαλική διεργασία που χρειάζεται την ψυχοσυναισθηματική της συμμετοχή. Το πόσο άνετα νιώθει με τον σύντροφό της, η σεξουαλική επικοινωνία των συντρόφων και η ποιότητα της σχέσης τους, η ποιότητα και η επάρκεια του σεξουαλικού παιχνιδιού, η δική της διάθεση, το πως νιώθει με το σώμα της, καθώς και οι πεποιθήσεις και οι εμπειρίες που έχει σε σχέση με το σεξ, είναι παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο η γυναίκα εμπλέκεται στην σεξουαλική επαφή και επομένως την ένταση και την συχνότητα των οργασμών της.

 

Με τη συνεργασία της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Μακαρίου 67 & Ορφέως 2, Λευκωσία, Τηλ.: 22 254 774, http://theklavasiliou.com