Διεθνής Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου: Κάθε χρόνο 300.000 παιδιά ηλικίας 0-19 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο

Η Διεθνής Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου (International Childhood Cancer Day) τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την ασθένεια, αλλά και την έκφραση συμπαράστασης προς τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο, τους επιζώντες και τις οικογένειές τους. Με αφορμή αυτή την Ημέρα, η Διεθνής Οργάνωση κατά του Παιδικού Καρκίνου (CCI) οραματίζεται τη μέρα που δεν θα υπάρχουν σύνορα για κανένα παιδί με καρκίνο στον κόσμο, ανεξαρτήτως χώρας διαμονής. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας, θεραπείας και αποκατάστασης.

Ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος. Αντιπροσωπεύει το 0,5-4,6% όλων των καρκίνων σε ανθρώπους. Κάθε χρόνο, γύρω στα 300.000 παιδιά ηλικίας 0-19 ετών, σε ολόκληρο τον κόσμο, διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Από αυτά τα παιδιά, περίπου οκτώ στα δέκα ζουν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, όπου συνήθως το ποσοστό επιβίωσής τους πλησιάζει το 20%. Από την άλλη, όταν υπάρχει πρόσβαση σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, περισσότερα από το 80% των παιδιών με καρκίνο μπορούν να επιβιώσουν και να ζήσουν μια πλήρη και υγιή ζωή. Δυστυχώς, όμως, πολλά παιδιά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν λαμβάνουν θεραπεία ή δεν την ολοκληρώνουν, με αποτέλεσμα πέραν του 90% των θανάτων από παιδικό καρκίνο να σημειώνονται σε αυτές.

Ο στόχος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τον Παιδικό Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι να εξαλείψει τον πόνο και την ταλαιπωρία των παιδιών που μάχονται κατά του καρκίνου. Επίσης, μέχρι το 2030, επιδιώκεται η αύξηση του παγκόσμιου ποσοστού επιβίωσης των παιδιών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε τουλάχιστον 60%. Ο ΠΟΥ συστήνει έναν καθολικό χειρισμό της κατάστασης, ούτως ώστε όλα τα παιδιά να έχουν την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να επιβιώσουν από τη νόσο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθοριστικής σημασίας είναι η έγκαιρη διάγνωση και η βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών και των εφήβων με καρκίνο σε θεραπείες. Σημαντική είναι και η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καθορισμό Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου.

Με γνώμονα τα πιο πάνω δεδομένα, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του έργου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που ασχολούνται με το ευαίσθητο θέμα του παιδικού καρκίνου. Αποδεδειγμένα, ο εθελοντισμός μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπισή του, κυρίως μέσα από την ψυχολογική και άλλη στήριξη, που οι εθελοντές παρέχουν στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Εξίσου σημαντικό παράγοντα στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας, αλλά και στην έγκαιρη διάγνωσή του, αποτελεί η αρωγή του Κράτους. Η Παιδογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς υψηλού επιπέδου θεραπείας και περίθαλψης σε πάσχοντα παιδιά και εφήβους. Ο κοινός αγώνας κατά του καρκίνου και ειδικά του παιδικού πρέπει να εντατικοποιηθεί, για ένα μέλλον με ελπίδα και υψηλά ποσοστά επιβίωσης.