Καιρός: Όλο και πιο θερμές αέριες μάζες πλησιάζουν την περιοχή μας

Χωρισμένη καιρικά σε δυο κομμάτια βρίσκεται η Ευρώπη που από κεντρικά προς βόρεια υπάρχει εκτεταμμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων με ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία δίνουν βροχές-καταιγίδες και χαμηλές θερμοκρασίες λόγω και ψυχρών αερίων μαζών ενώ από κεντρικά προς νότια όπου βρίσκεται και η δική μας χώρα χαρακτηρίζεται από υψηλές πιέσεις και θερμές αέριες μάζες, οι οποίες δίνουν καλύτερο καιρικό σκηνικό, απουσία κάποιου συστήματος αλλά και υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Εξαιτίας της ύπαρξης των ισχυρών χαμηλών βαρομετρικών ο αζορικός αντικυκλώνας δεν μπορεί να ανηφορίσει βορειότερα και έτσι υψηλές πιέσεις να απλώνονται προς την Μεσόγειο.

Υπάρχει όμως μια διαταραχή-αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε εξέλιξη στις ακτές της βορείου Αφρικής περιοχή Λιβύης που συνοδεύεται από μετωπικές υφέσεις σκάφη και παρατηρούνται τοπικές βροχές-καταιγίδες. Αυτή η διαταραχή μέχρι αύριο Πέμπτη θα ανηφορίσει λίγο πιο βορειοανατολικά για να εισέλθει στη Μεσόγειο και να δώσει κάποιες τοπικές βροχές-καταιγίδες σε δυτική και νότια Ελλάδα. Μέχρι και Παρασκευή στην Ελλάδα θα είναι μερικώς άστατος με κάποιες τοπικές εκδηλώσεις βροχών.

Με τη θέση που έχουν τα χαμηλά βαρομετρικά ευννούν σε κατάβαση ψυχρού αυλώνα στον Αντλαντικό που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πιέσουν θερμές αέριες μάζες από τα νοτιοδυτικά της Ευρώπης να κινηθούν προς κεντρικές περιοχές της Ευρώπης σταδιακά τις επόμενες ημέρες με τον καιρό να είναι πολύ βελτιωμένος σε πολλές περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου

Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις λόγω της βορειοανατολικής πορείας που θα ακολουθήσει η αποκομμένη λίμνη με υψηλές νεφώσεις να ανηφορίζουν από Αφρική. Στα ορεινά τοπικά λίγο πιο αυξημένες οι νεφώσεις.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18-20 βαθμούς στα παράλια και στους 8-12 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες 31 έως 35 βαθμούς στο εσωτερικό, από 28 έως 30 βαθμούς στα παράλια και από 21 έως 26 βαθμούς στα ορεινά. Στο χάρτη μπορείτε να εστιάσετε στην περιοχή σας για αν δείτε περίπου τη θερμοκρασία θα επικρατεί.

Υγρασία μεσημεριανές ώρες στο 25-35% σε εσωτερικό, στο 50-65% σε παράλιες περιοχές και 35-55% σε ορεινές περιοχές.

Άνεμοι 1-3 μποφόρ ενώ μεσημέρι προς βράδυ έως 4 στα παραθαλάσσια. Βορειοδυτικοί έως Νότιοι-Νοτιοδυτικοί.

Παρασκευή 11/10 ηλιοφάνεια με παροδικά περάσματα υψηλών νεφώσεων και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας. Από 34 έως 36 βαθμούς στο εσωτερικό, 29-31 βαθμούς στα παράλια και 22-27 βαθμούς στα ορεινά.

Άνεμοι 1-3 μποφόρ ενώ μεσημέρι προς βράδυ έως 4 στα παραθαλάσσια.

Σάββατο και Κυριακή 12-13/10 ηλιοφάνεια με παροδικά περάσματα υψηλών νεφώσεων στην ατμόσφαιρα. Η θερμοκρασία το Σάββατο ανεβαίνει λίγο στα παράλια ενώ την Κυριακή θα σημειώσει μικρή πτώση αλλα παραμένει θερμός ο καιρός με τις θερμοκρασίες πάνω της κανονικής.

Μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου φαίνεται να παραμένουμε με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Γενικά τα μεσημέρια επικρατεί θερμός καιρός με το θετικό τις βραδυνές ώρες να δροσίζει.