Καιρός: Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία την Πέμπτη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καυτή αέρια μάζα στη Μεσόγειο που αύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου φτάνει στην Κύπρο ανεβάζοντας την θερμοκρασία στους 43 βαθμούς στο εσωτερικό. Θα είμαστε στο αποκορύφωμα αυτού του έντονου κύματος ζέστης που μας ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες.

Το θετικό είναι οτι αυτή η καυτή αέρια μάζα καταρρέει και να εκτοπίζεται από δροσερό έως και ψυχρό ρεύμα που εισέρχεται στη Μεσόγειο από βόρεια με αποτέλεσμα από Παρασκευή 12/7 η θερμοκρασία στην Κύπρο να σημειώσει πτώση κάτι που θα συνεχιστεί και μετά.
Στους 36-39 βαθμούς στο εσωτερικό και 30-34 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά 24-29 βαθμούς.

Εφιστώ μεγάλη προσοχή στην Κύπρο αύριο Πέμπτη λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με υγρασία που δημιουργεί πρόβλημα δυσφορίας αλλά θα εφιστήσω την προσοχή σε όσους θα βρίσκονται σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας που λόγω της σύγλισης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών συνοδεία ψυχρού μετώπου κακοκαιρίας η κατάσταση θα είναι εκρηκτική με το ενδεχόμενο τοπικά να εκδηλωθούν ισχυρά έως πολύ ισχυρά φαινόμενα.

Για αύριο Πέμπτη με ηλιοφάνεια ενώ αυγινές ώρες τοπική χαμηλή νέφωση στα παραθαλάσσια τμήματα επαρχίας Λάρνακας-Αμμοχώστου και μέρος της ανατολικής Λεμεσού αλλά και προς βόρεια παράλια.

Μεσημεριανές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά και προς εσωτερικό. Υπάρχει ενα μικρό ενδεχόμενο τοπικής περιορισμένης έκτασης μπόρας πάνω στα ορεινά.

Ελάχιστες θερμοκρασίες 24-25 βαθμούς στο εσωτερικό και 23-24 βαθμούς στα παράλια.
Μέγιστες στους 39-43 βαθμούς στο εσωτερικό και 32-37 βαθμούς προς παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 30-35 βαθμούς.

Υγρασία στο 15-25% στο εσωτερικό και 45-65% σε παράλιες περιοχές. Θα είναι αυξημένη η υγρασία με την κατάσταση να είναι αποπνηκτική. Αυξημένος ο δείκτης δυσφορίας.

Άνεμοι Δ-ΒΔ έως ΝΔ 1 έως 3 μποφόρ ενώ μεσημέρι προς βράδυ και έως 4 μποφόρ στα βορειοδυτικά-τοπικά στο εσωτερικό και προς νότια-νοτιοανατολικά. Λίγο πιο μέσα και έως 5 μποφόρ.

Την Παρασκευή θα ενισχυθεί αρκετά και ο άνεμος στα 4-5 μποφόρ ενώ προς παραθαλάσσια τοπικά και έως 6 μποφόρ και μέσα στην θάλασσα νότια της Κύπρου και εως 7 μποφόρ.
Προσοχή διότι τότε θα είναι επικίνδυνο σε εκδηλώσεις πυρκαγιών(όχι πως τωρα δεν είναι) με την υποχώρηση των πολύ θερμών αερίων μαζών και την ενίσχυση του ανέμου.
Αφήνω ανοιχτό ενδεχόμενο την Παρασκευή για τοπική μπόρα ή και καταιγίδα ανατολικά της Λευκωσίας προς Μεσαορία.

Πέφτει ακόμα λίγο η θερμοκρασία Σάββατο. Να φύγει και η αυριανή ημέρα Πέμπτη να ανασάνουμε λίγο. Θα παρατηρούνται και αυξημένες νεφώσεις τις επόμενες ημέρες.