Μήπως η κακή ψυχολογία του συντρόφου σας είναι μεταδοτική;

People photo created by yanalya - www.freepik.com

“Μου έχει τύχει να επιστρέψω στο σπίτι από τη δουλειά και ενώ ήμουν ευδιάθετη, να συναντήσω τον σύντροφό μου και να πέσει η ψυχολογία μου μόνο και μόνο επειδή αυτός δεν ήταν καλά και επέλεξε την απομόνωση στο κινητό!”

 

Η απάντηση της ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας, Θέκλας Βασιλείου

Οι άνθρωποι είμαστε καθρέφτες. Βλέπουμε πολλές φορές πως η καλή ή η κακή διάθεση του άλλου μας παρασύρει, ιδιαίτερα αν κανείς είναι άτομο με αυξημένη ευαισθησία ή ενσυναίσθηση. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα άνθρωπο που αγαπάμε, και που μαζί του μοιραζόμαστε την ζωή και το σπίτι μας.

Πολλές φορές όμως στις σχέσεις προσωποποιούμε, μπαίνουμε δηλαδή στην διαδικασία να θεωρήσουμε πως η κακή διάθεση του άλλου με κάποιον τρόπο μας αφορά, πως είμαστε υπεύθυνοι για αυτή ή πως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι για να βγάλουμε τον άλλον από αυτή την κατάσταση.

Από την άλλη έχουμε και τις προσδοκίες μας, τον δικό μας τρόπο που λύνουμε τα προβλήματα, ποιες θεωρούμε σωστές και λάθος συμπεριφορές. Όλοι όμως έχουμε τις «κακές» μας μέρες και όλοι έχουμε δικαίωμα να κλειστούμε στον εαυτό μας. Θα σας πρότεινα να του δώσετε τον χώρο και τον χρόνο του. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, σεβαστείτε την ανάγκη του για απομόνωση και τον τρόπο που ο ίδιος επιλέγει να αποφορτιστεί.

Μπορείτε μάλιστα και να τον ρωτήσετε τι θα μπορούσατε να κάνετε εσείς για να τον βοηθήστε σε μια τέτοια δύσκολη μέρα; Θα ήθελε να το συζητήσετε; Θα προτιμούσε μια αγκαλιά; Θα ήθελε ίσως να τον αφήσετε στην ησυχία του; Επιπλέον, ορίστε και εσείς με τι θα νιώθατε πιο άνετα όταν εκείνος θέλει να απομονωθεί. Για παράδειγμα θα βοηθούσε
αν σας πει «δεν είμαι καλά και θέλω λίγο χρόνο»; Θα ήταν εντάξει αν εσείς επιλέξετε να βγείτε μια βόλτα αντί να υπομένετε μαζί του το μαρτύριο της σιωπής; Να θυμάστε πως δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος επίλυσης τέτοιων θεμάτων, αλλά το κάθε ζευγάρι ορίζει τους κανόνες που εξυπηρετούν καλύτερα την λειτουργία της σχέσης.

Οι ειδικοί συνεργάτες του www.primetime.com.cy απαντούν στις δικές σας ερωτήσεις. Στείλτε την ερώτησή στo facebook για να λάβετε απάντηση στα θέματα που σας απασχολούν.