Σε κλοίο κακοκαιρίας η Ελλάδα με καλές καιρικές συνθήκες η Κύπρος. Χαμηλό βαρομετρικό από βδομάδας.

Σε κλοίο κακοκαιρίας βρίσκεται η Ελλάδα από χαμηλό βαρομετρικό που βρίσκεται βορειοδυτικά της. Ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας μαζί με μετωπικές υφέσεις θα διασχίσουν την χώρα από δυτικά προς ανατολικά με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές με ηλεκτρικές εκκενώσεις.

Μπροστά από το ψυχρό μέτωπο υπάρχει το ενδεχόμενο δημιουργίας Squall Line μια γραμμή λαίλαπας που αφορά οργανωμένες καταιγίδες που συνοδεύονται απο ισχυρούς ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Θα κινηθεί ανατολικά το μέτωπο φτάνοντας στην ανατολική Ελλάδα στο ύψος της Ρόδου με τις βροχές και καταιγίδες να συνεχίζονται στις εκεί περιοχές δυτικά της Κύπρου.
Παραμένει γενικά ασταθής η εκεί περιοχή μέχρι και Σάββατο 23/11 με την μετωπική ύφεση να δίνει βροχές χωρίς να μπορούν όμως να φτάσουν στην Κύπρο και να παραμένουν δυτικά μας μέσα στη θάλασσα.

Εμείς θα δεχόμαστε νεφώσεις κατά περιόδους με μικρό το ενδεχόμενο περιορισμένων τοπικών βροχών Παρασκευή-Σάββατο πιθανόν προς ορεινές περιοχές.

Παραμένουμε κάτω από υψηλές πιέσεις που εμποδίζουν ακόμα τα συστήματα να φτάνουν στην περιοχή μας. Από Δευτέρα όμως θα ξεκινήσει μια πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης που θα σηματοδοτεί και την αλλαγή του καιρικού σκηνικού.

 

Στην περιοχή μας υπάρχει θερμό ρεύμα αέρα που διατηρεί ακόμα τις θερμοκρασίες πάνω της κανονικής όμως με την ανατολική πορεία του ψυχρού μετώπου το θερμό ρεύμα εκτοπίζεται πιο νότια μας.

Πίσω από το ψυχρό μέτωπο έρχεται ψυχρός άνεμος όμως σε εμάς θα είναι δροσερός και όχι ιδιαίτερα ψυχρός με την θερμοκρασία όμως να σημειώνει πτώση.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου
Ηλιοφάνεια με παροδικά αυξημένα περάσματα υψηλών νεφώσεων. Η συνάντηση ψυχρού και θερμού αέρα ευννοεί σε ανάπτυξη νεφώσεων στην ευρύτερη περιοχή πιο αυξημένες προς Ελλάδα ενώ σε εμάς θα παρατηρούνται οι υψηλές νεφώσεις της διαταραχής.

Ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις αυγινές ώρες γύρω στις 05:00 το πρωί στους 9-10 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12-13 βαθμούς στα παράλια και στους 3-6 βαθμούς στα ορεινά. Η θερμοκρασία στο Τρόοδος πέφτει στους 3 βαθμούς.


Μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στις 14:00 το μεσημέρι στους 23 βαθμούς σε εσωτερικό(τοπικά έως 24) και παράλια. Πάνω στα ορεινά από 12 έως 16 βαθμούς. Γενικότερα οι θερμοκρασίες παραμένουν λίγο πάνω της κανονικής.

Κατά τις βραδινές ώρες, γύρω στις 22:00 το βράδυ, η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 11-12 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12-14 βαθμούς στα παράλια και στους 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Άνεμοι 1 έως 3 μποφόρ. Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά και περιοχές εσωτερικού και Νότιοι-Νοτιοδυτικοί στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Προς βραδινές ώρες Βορειοδυτικοί-Βορειοανατολικοί 1-2 μποφόρ.

Ατμοσφαιρική πίεση στα 1018hpa.

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 22-23-24 Νοεμβρίου ηλιοφάνεια με παροδικά αυξημένα περάσματα στην ανώτερη ατμόσφαιρα με μικρές περιόδους και στη μέση ατμόσφαιρα.
Ατμοσφαιρική πίεση στα 1017 την Παρασκευή, στα 1019 το Σάββατο ενώ την Κυριακή στα 1018. Άνεμοι 1 έως 3 μποφόρ την Παρασκευή ενώ Σάββατο και Κυριακή 2-3 μποφόρ και παροδικά έως 4 που στα νότια-ανατολικά και βόρεια παράλια έως 5 μποφόρ. Γυρίζουν σε βορειοανατολικούς οι άνεμοι.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 23 βαθμούς εσωτερικό και παράλια αλλά τοπικά στα δυτικά και νότια παράλια λόγω βορειοανατολικού ανέμου να ανέβει 1-2 βαθμούς και 12-16 βαθμούς στα ορεινά. Ψύχρα θα κάνει βραδινές και αυγινές ώρες.

Το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο 22-23/11 υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο μέχρι στιγμής για λίγες τοπικές και περιορισμένης έκτασης βροχές προς ορεινές περιοχές.
Για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου φαίνεται αλλαγή στο καιρικό σκηνικό της Κύπρου δηλαδή να αλλάζει η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας ώστε να μπορέσουν συστήματα κακοκαιρίας (χαμηλά βαρομετρικά) να φτάσουν στην περιοχή μας και να φέρουν βροχές και καταιγίδες αλλά και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Χαμηλό βαρομετρικό από δυτική Μεσόγειο στις 24/11 δυτικά της Ιταλίας θα ακολουθήσει όπως φαίνεται μια ανατολική πορεία φτάνοντας και στη δική μας περιοχή στις για να φέρει βροχές και καταιγίδες από Τρίτη 26 Νοεμβρίου.

Όσο αφορά τις ημερομηνίες πάνω στο χάρτη είναι στο περίπου αφού ένα χαμηλό βαρομετρικό μπορεί να έρθει και νωρίτερα ή και να καθυστερήσει. Επίσης μπορεί να αλλάζει και η θέση του. Θα το παρακολουθώ και θα σας κρατάω ενήμερους.

 

Αναλυτικό δελτίο καιρού καθημερινά από τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Τάσο Ιεροδιακόνου και τη σελίδα Weather Forcast Ierodiakonou στο PrimeTime