Κατάθλιψη και επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας

Designed by Katemangostar

Αν αναλογιστούμε μερικά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης όπως η ανηδονία, η αδυναμία δηλαδή του ατόμου να βιώσει ευχαρίστηση, η απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που μέχρι πρότινος ήταν ευχάριστα, η μειωμένη libido, η απώλεια της ενεργητικότητας, η κακή διάθεση και το έντονο άγχος, αντιλαμβανόμαστε πως σκιαγραφείται ένα μάλλον δυσοίωνο σκηνικό για τη σεξουαλική έκφραση του ατόμου. Στους ανθρώπους που νοσούν από κατάθλιψη, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο, που προκύπτει ως αποτέλεσμα της καταθλιπτικής διαταραχής.

Περισσότερο από το 75% των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη, δηλώνουν ότι δεν έχουν σεξουαλική επιθυμία. Η απουσία σεξουαλικής ζωής σε ένα ζευγάρι προβληματίζει έντονα τον υγιή σύντροφο, ιδιαίτερα όταν ακόμα δεν υπάρχει διάγνωση κατάθλιψης, καθώς νιώθει παραμελημένος, παραγκωνισμένος, ανεπιθύμητος.

Οι γυναίκες, πιο «επιρρεπείς» στην εμφάνιση της νόσου με ποσοστά σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με τους άνδρες, πλήττονται έντονα από τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Αυτό μεταφράζεται, αρχικά, σε μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, όπου η γυναίκα νιώθει να μην έχει διάθεση για σεξουαλική επαφή.

Όσο η κατάθλιψη προχωρά, η γυναίκα φτάνει να αρνείται ολοκληρωτικά τον σεξουαλικό της ρόλο, αφού η επιθυμία της εκμηδενίζεται, φτάνοντας ακόμα και στα όρια της αποστροφής.
Εφόσον η γυναίκα χάνει την ερωτική της διάθεση είναι σχεδόν αναμενόμενο πως ακόμα και αν αποφασίσει να εμπλακεί σεξουαλικά, πολύ πιθανόν να μην μπορέσει να λειτουργήσει. Δυσκολία παρουσιάζεται και κατά το στάδιο της διέγερσης, με μειωμένη κολπική εφύγρανση καθώς και δυσκολία χαλάρωσης και πλήρους ψυχοσυναισθηματικής εμπλοκής, που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στη δυσκολία ή και στην αδυναμία οργασμικής κορύφωσης.

Επομένως, η σεξουαλικότητα της γυναίκας που νοσεί από κατάθλιψη απειλείται συνολικά, με δυσλειτουργίες που αφορούν όλα τα στάδια του σεξουαλικού κύκλου, ενώ η πιο συνηθισμένη εικόνα της καταθλιπτικής γυναίκας είναι να παραιτείται από το σεξ.

 

Με τη συνεργασία του Δρ. Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου-Ψυχιάτρου, Διδάκτωρα Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου του Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας & της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77
www.askitis-cy.com / Facebook