Καυτή αέρια μάζα εξαπλώνεται στη Μεσόγειο… Ανεβαίνει ο υδράργυρος!

Μια πολύ θερμή έως καυτή αέρια μάζα εξαπλώνεται στη Μεσόγειο από Αφρική που θα ανεβάσει περαιτέρω την θερμοκρασία σε περιοχές της Ιταλίας, σε Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

Το αποκορύφωμα στην δική μας περιοχή είναι την Πέμπτη με το ενδεχόμενο στο εσωτερικό να φτάσουμε τους 43 βαθμούς και έως 36-37 τοπικά σε παράλιες περιοχές.

Την Τετάρτη ηλιοφάνεια ενώ κατά τις αυγινές ώρες χαμηλή νέφωση προς νότιες-νοτιοανατολικά παραθαλάσσιες περιοχές. Τιε μεσημεριανές ώρες λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά και εσωτερικό.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 22-23 βαθμούς στο εσωτερικό και 23-24 βαθμούς στα παράλια. Μέγιστες στους 39-41 βαθμούς στο εσωτερικό και 31-35 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά 28-33 βαθμούς και 35-27 σε ημιορεινές περιοχές. Λευκωσία 41 βαθμούς, Πάφος 32, Λεμεσός-Λάρνακα 33 και Αγία Ναπα-Πρωταράς 31.

Άνεμοι ΒΔ-ΒΑ έως Ν-ΝΑ τις πρωινές ώρες 1 έως 3 μποφόρ ενώ μεσημέρι προς βράδυ σε Δ-ΒΔ έως ΝΔ που στα νότια-νοτιοανατολικά θα φτάνουν τα 4 μποφόρ. Βραδυνές ώρες Δ-ΒΔ 1-3 μποφόρ

Το θετικό είναι οτι αυτή η καυτή αέρια μάζα καταρρέει και να εκτοπίζεται από δροσερό έως και ψυχρό ρεύμα που εισέρχεται στη Μεσόγειο από βόρεια με αποτέλεσμα από Παρασκευή 12/7 η θερμοκρασία στην Κύπρο να σημειώσει πτώση κάτι που θα συνεχιστεί και μετά.
Στους 37-39 βαθμούς στο εσωτερικό και 29-34 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά 23-29 βαθμούς.

Την Παρασκευή θα ενισχυθεί αρκετά και ο άνεμος στα 4-5 μποφόρ ενώ προς παραθαλάσσια τοπικά και έως 6 μποφόρ και μέσα στην θάλασσα νότια της Κύπρου και εως 7 μποφόρ.
Προσοχή διότι τότε θα είναι επικίνδυνο σε εκδηλώσεις πυρκαγιών(όχι πως τωρα δεν είναι) με την υποχώρηση των πολύ θερμών αερίων μαζών και την ενίσχυση του ανέμου.

Αφήνω ενα ανοιχτό ενδεχόμενο αν δεν αλλάξει κάτι την Παρασκευή για τοπική μπόρα ή και καταιγίδα ανατολικά της Λευκωσίας προς Μεσαορία.

Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των ρευμάτων αέρα ευννοεί σε αυτή την ενίσχυση του άνεμου.💨💨💨💨💨🌊🌊🌊🌊🌊🌊

Σάββατο 13/7 πέφτει ακόμα 2-3 βαθμούς η θερμοκρασία.