Κοινωνικό πείραμα: Άφησε την οικογένειά του για δύο μήνες και έγινε άστεγος!

Ο Βρετανός απόστρατος Έντ Στάφορντ άφησε τη γυναίκα, τον γιο και το άνετο σπίτι του και συμμετείχε σε ένα κοινωνικό πείραμα, που για 60 ημέρες έζησε στο δρόμο.

Ο πρώην αρχηγός του στρατού Έντ Στάφορντ από τη Βρετανία, συμμετείχε για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ σε ένα κοινωνικό πείραμα, που για δύο μήνες άφησε το σπίτι και την οικογένειά του, για ζήσει όπως οι άστεγοι στο δρόμο.

Φόρεσε λοιπόν τα παλιά του ρούχα και βγήκε στους δρόμους. Σύμφωνα με αυτό το πείραμα ο Έντ έπρεπε να αντέξει τον χειμώνα χωρίς χρήματα, φαγητό και στέγη. Πολλές φορές, για να επιβιώσει έτρωγε από τα σκουπίδια και πλένονταν στις τουαλέτες καταστημάτων. Βρέθηκε αντιμέτωπος με περιστατικά βίας από άλλους άστεγους, εμπόρους ναρκωτικών, αστυνομικούς και βίωσε πραγματικά πώς είναι να ζει κάποιος στο δρόμο με όλους τους κινδύνους που υπάρχουν.

Ωστόσο, υπήρξαν και περιπτώσεις που τον σόκαραν. Για παράδειγμα, αρκετές φορές κατάφερε μέσα σε μία νύχτα να συγκεντρώσει μέχρι και 200 λίρες από την επαιτεία, ποσό ίσο ή και μεγαλύτερο με το μισθό που παίρνει ένας εργαζόμενος στο Λονδίνο. Επιπλέον, συχνά τύχαινε να του προσφέρουν οι περαστικοί φαγητό, δίχως να χρειάζεται να προσπαθήσει να βρει κάτι για να φάει ο ίδιος.

Ένα πράγμα που διαπίστωσε και τον απογοήτευσε ήταν το γεγονός πως πολλοί από τους άστεγους έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να αλλάξουν τη ζωή τους και έχουν συμβιβαστεί με αυτή τη κατάσταση. «Πίστευα πως κανένας δεν θα ήθελε να ζει στο δρόμο εάν είχε μια επιλογή — αλλά στην πραγματικότητα, κάποιοι προτιμούν να ζουν με την ελεημοσύνη των άλλων», λέει ο Έντ.

Το πείραμα του Βρετανού έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Πηγή