Μεγαλώνω μόνη μου το γιο μου… Πότε πρέπει να του μιλήσω για το σεξ και πώς;

Η αγωνία των γονιών για τη στιγμή που θα χρειαστεί να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ είναι δεδομένη. Πρόκειται ίσως για την πιο αμήχανη και τρομακτική στιγμή για εκείνους καθώς θεωρούν ότι δεν θα είναι ποτέ πραγματικά προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο θέμα. Τις περισσότερες φορές ο πατέρας αναλαμβάνει να μιλήσει στο αγόρι και η μητέρα στο κορίτσι, καθώς η ταύτιση ενός παιδιού με τον ομόφυλο γονέα διευκολύνει τον διαχωρισμό αυτόν.

Επειδή όμως στη ζωή τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα περιμένουμε δεν είναι λίγες οι φορές που εξαιτίας ενός θανάτου η μητέρα είναι εκείνη που αναλαμβάνει να μιλήσει στο αγόρι για την είσοδο στην εφηβεία και το σεξ. Αν και πολλές μητέρες πιστεύουν ότι το να μιλήσουν εκείνες στο γιο τους για το σεξ προϋποθέτει διαφορές συγκριτικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η συζήτηση με τον πατέρα, εντούτοις αυτό δεν ισχύει.

Μιλήστε του όταν αρχίσει να ρωτάει
Πολλές φορές οι μητέρες επιλέγουν να αποφύγουν την συζήτηση για το σεξ έως ότου το παιδί να έχει μπει για τα καλά στην εφηβεία. Ακόμα όμως και αν ο γιος σας είναι κάτω των 10 ετών οι πρώτες ερωτήσεις δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο είναι και το «σύνθημα» ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση για το σεξ.

Μιλήστε ειλικρινά και κατανοητά
Η μητέρα εξωτερικεύοντας το προσωπικό της άγχος ενδέχεται να προσπαθήσει να αποφύγει τις ευθείες απαντήσεις και να περιγράψει το σεξ με συμβολισμούς και άλλες έννοιες που μπορεί να μπερδέψουν το παιδί. Το να μιλήσει ειλικρινά για το πέος, τους όρχεις και το αιδοίο μοιάζει σοκαριστικό ωστόσο είναι η καλύτερη επιλογή για τη σεξουαλική του διαπαιδαγώγηση.

Ακούστε την άποψη και τις απορίες του
Ο γονέας συχνά πέφτει στην παγίδα να θέλει να «μεταλαμπαδεύσει» την δική του οπτική πάνω στο θέμα του σεξ. Ωστόσο είναι σημαντικό να δοθεί ο χώρος και ο χρόνος που χρειάζεται ένα παιδί για να εξωτερικεύσει τις απορίες, τους φόβους, τους προβληματισμούς και γενικά τις σκέψεις που κάνει επάνω σε ένα κυρίαρχο θέμα όπως είναι η σεξουαλική του ζωή.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και προετοιμαστείτε 
Όπως και να το κάνουμε την συνταγή για το πώς μπορεί μία γυναίκα να είναι η καλύτερη μητέρα δεν υπάρχει. Η αμφιβολία και το άγχος είναι απόλυτα φυσιολογικά. Δώστε επομένως στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμάσετε τι και πώς θα το πείτε στο παιδί πριν έρθει η ώρα. Αν νιώθετε ότι οι γνώσεις που έχετε δεν είναι επαρκείς, η αναζήτηση βοήθειας και καθοδήγησης από έναν ειδικό ψυχικής και σεξουαλικής υγείας δεν είναι ντροπή, αντίθετα είναι υποχρέωση ώστε να είστε σίγουρη για την ορθότητα όσων θα επικοινωνήσετε στο παιδί σας.

 

Με τη συνεργασία του Ηλία Βασιλειάδη, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook