«Πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση;»

Μήπως το παιδί σας απογοητεύεται εύκολα, «τα βάζει κάτω» και συχνά χρειάζεται την επίβλεψή σας για να καταφέρει κάτι; Εάν έχετε διαπιστώσει τέτοια σημάδια στη συμπεριφορά του παιδιού, τότε είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του!

Αυτοπεποίθηση είναι να πιστεύεις στο εαυτό σου και να εμπιστεύεσαι τις ικανότητες σου. Τα παιδιά με αυτοπεποίθηση αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, είναι κοινωνικά, ευτυχισμένα και χαμογελαστά, και αντιμετωπίζουν τις διάφορες καταστάσεις με ηρεμία και χαλαρή διάθεση. Εμπιστεύονται την κρίση τους και δεν διστάζουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε καινούρια πράγματα και καταστάσεις. Δεν χρειάζονται τη συνεχή παρουσία των ενηλίκων και παίρνουν εύκολα αποφάσεις και πρωτοβουλίες. Τα παιδιά αυτά είναι δυναμικά και αποδέχονται τις δυσκολίες και τα ελαττώματα τους. Δεν πτοούνται αν αποτύχουν αλλά αντιθέτως ικανοποιούνται με την προσπάθεια που καταβάλλουν.

4 Συμβουλές για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας
Τα παιδιά με έλλειψη αυτοπεποίθησης έχουν την τάση να αδικούν τον εαυτό και τις δυνάμεις τους και αισθάνονται μειονεκτικά σε σχέση με τους γύρω τους. Απογοητεύονται εύκολα με τις αποτυχίες τους και χρειάζονται επίβλεψη και ενθάρρυνση για να ολοκληρώσουν κάτι που άρχισαν. Οι καινούριες καταστάσεις, τους προκαλούν άγχος και δεν δέχονται εύκολα την κριτική.

1. Ασχοληθείτε, επιβραβεύστε, ενισχύστε
Προσπαθήστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί. Αναγνωρίστε τα θετικά του στοιχεία και ενισχύστε την προσπάθεια και τον κόπο που καταβάλλει ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Σε καμία περίπτωση μην το συγκρίνετε με κάποιον άλλο. Αντιθέτως, αποδεχτείτε και ενισχύστε την διαφορετικότητά του. Προσπαθήστε η κριτική και τα σχόλια να είναι εποικοδομητικά και εισηγηθείτε τρόπους να βελτιωθεί χωρίς χαρακτηρισμούς, μειονεκτικά σχόλια ή γενικεύσεις. Ακόμα και αν η συμπεριφορά του δεν είναι σωστή, σχολιάστε την λανθασμένη συμπεριφορά και όχι το παιδί.

2. Όρια και ευθύνες
Το παιδί δεν είναι φίλος σας! Προσπαθήστε να έχετε επικοινωνία να συζητάτε για τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τα θέλω και τις απόψεις τους αλλά μην ξεχνάτε πως τα παιδιά χρειάζονται σαφή όρια ανάλογα με την ηλικία τους. Θέστε ξεκάθαρους κανόνες και αφήστε τα να αναλάβουν ευθύνες. Μην τρέχετε να τα ξελασπώσετε ή να τους προσφέρετε έτοιμες λύσεις. Αντιθέτως, ρωτήστε την άποψη τους, συζητήστε για τις συνέπειες ή τα θετικά της κάθε λύσης και αφήστε τα να αποφασίσουν εκείνα για το πώς να επιλύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

3. Μην είστε υπερπροστατευτικοί
Όσο δύσκολο και αν είναι να βλέπετε το παιδί σας να δυσκολεύεται, να αποτυγχάνει ή να πληγώνεται, πρέπει να το αφήσετε να κάνει λάθη. Μην προσπαθήσετε να το προφυλάξετε από τις δυσκολίες γιατί έτσι δεν θα μάθει να διαχειρίζεται την αποτυχία, την απογοήτευση και οτιδήποτε άλλο το δυσκολεύει. Στηρίξτε το σε κάθε αποτυχία και μάθετέ του πώς να την διαχειρίζεται και να μαθαίνει από τα λάθη του, να έχει επιμονή και να προσπαθεί σκληρά για να επιτύχει τους στόχους του.

4. Ακούστε το με προσοχή
Προσπαθήστε να δώσετε σημασία στις σκέψεις, ανασφάλειες και ανησυχίες που έχει το παιδί όσο ασήμαντο, μικρό ή αστείο και αν ακούγεται αυτό που έχει να σας πει. Για το παιδί είναι σημαντικό! Οπότε ακούστε το προσεκτικά, συζητήστε τις απόψεις του και μοιραστείτε μαζί του τις δικές σας.

 

Με τη συνεργασία της Σοφίας Κότσαπα, Κλινική Ψυχολόγος με BSc στη Ψυχολογία και ΜSc στη ψυχική υγεία παιδιού και οικογένειας και ΜSc στην Κλινική Ψυχολογία.
Στοιχεία επικοινωνίας: Facebook