«Μιλάω με τον μπαμπά… Δεν είναι σωστό να με διακόπτεις!»

Τα παιδιά συνηθίζουν να διακόπτουν τους μεγάλους. Είναι μια άσχημη συνήθεια που έχουν σχεδόν όλα – εά όχι όλα- τα παιδιά. Ως γονείς ίσως να έχετε δοκιμάσει πολλές μεθόδους με σκοπό να αλλάξετε αυτή την τάση των παιδιών σας, χωρίς επιτυχία! Υπάρχει, όμως, τρόπος για να τα καταφέρετε όπως μας εξηγεί η ειδικός Σοφία Κότσαπα.

Μήπως κάθε φορά που ξεκινάτε μια συνομιλία ή μιλάτε στο τηλέφωνο, μια φωνούλα από μακρυά σάς καλεί για να «διεκδικήσει» την προσοχή σας και να εξιστορίσει ένα συμβάν;
Ξεκινάτε μια σοβαρή συζήτηση και ακούτε το παιδί σας να φωνάζει μαμά και να ακουμπάει το χέρι σας πεισματικά μέχρι να του δώσετε σημασία; Προσπαθείτε να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να διακόπτει και αυτό συνεχίζει απτόητο, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να χάνετε τη ψυχραιμία σας και να καταλήγετε σε «ομηρικούς» καβγάδες; Μην ανησυχείτε γιατί αυτό συμβαίνει καθημερινά σε χιλιάδες γονείς! Και αυτή την κακή συνήθεια θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε ώστε να βρούμε λύσεις που πιθανόν να σας βοηθήσουν.

Γιατί διακόπτει;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το παιδί σας προσπαθεί να διακόψει τη συζήτηση που έχετε ώστε να κερδίσει την προσοχή σας. Σκοπός του δεν είναι να σας εκνευρίσει αλλά συμπεριφέρεται έτσι είτε επειδή δεν έχει την απαιτούμενη ωριμότητα να σας περιμένει να τελειώσετε, είτε επειδή έχει μάθει να είναι το επίκεντρο της προσοχής σας. Φυσικά είναι μία άσχημη συνήθεια που καλό είναι να διακοπεί από νωρίς. Ειναι σημαντικό το παιδί να αποκτήσει αυτοέλεγχο, να μάθει να κάνει υπομονή, να περιμένει τη σειρά του και να σέβεται τους γύρω του. Όλα αυτα τα χαρακτηριστικά θα το βοηθήσουν στη μετέ-
πειτα ζωή του και κυρίως στις κοινωνικές του συναναστροφές.

5 Χρυσοί κανόνες για να το εκπαιδεύσετε!

 1. Εξηγήστε του και θέστε κανόνες
  Το πρώτο βήμα είναι να του εξηγήσετε γιατί και σε ποιες περιπτώσεις δεν είναι σωστό να σας διακόπτει. Για παράδειγμα, είναι αγένεια και δυσκολεύεστε να ακούσετε τι σας λένε στο τηλέφωνο ή ότι θέλετε να πείτε κάτι σημαντικό στον συνομιλητή σας. Φυσικά θα χρειαστεί να τα επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρις ότου υιοθετηθούν.
 2. Προτείνετε δραστηριότητες
  Καλό θα ήταν, πριν ακόμα ξεκινήσετε μια σημαντική συζήτηση, να προτείτε στο παιδί σας μια δραστηριότητα ώστε να απασχοληθεί μέχρι να ολοκληρώσετε τη συζήτηση. Μπορείτε να προτείνετε στο παιδί σας να ζωγραφίσει, να παίξει με ένα από τα παιχνιδια του, να γράψει σε χαρτί όλα όσα θέλει να σας εκμυστηρευτεί εκείνη τη στιγμή για να το διαβάσετε αργότερα.
 3. Πείτε του πότε μπορεί να διακόψει
  Είναι αλήθεια πως και στον κανόνα «Απαγορεύεται να διακόπτεις» υπάρχουν εξαιρέσεις! Είναι σημαντικό, να γνωρίζουν τα παιδιά πως σε περιπτώσεις πραγματικής ανάγκης (κτύπημα, τουαλέτα κλπ), επιτρέπεται να διακόψουν. Αυτό που έχει σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να τα διδάξετε πως διακόπτουμε πάντα με ευγένεια και ηρεμία.
 4. Μάθετε τα πώς να διακόπτουν
  Συμφωνήστε από πριν ότι κάθε φορά που το παιδί σας έχει την ανάγκη να σας μιλήσει ενώ είστε απασχολημένοι, θα ακουμπά το χέρι σας χωρίς να μιλήσει. Όταν αυτό συμβεί τότε εσείς θα πρέπεινα δείξετε στο παιδί ότι το ακούσατε, με νεύμα ή ακουμπώντας το χέρι σας στο χέρι του παιδιού ενώ εσείς συνεχίζετε τη συζήτησή σας. Έτσι το παιδί νοιώθει ότι έχει εισακουστε. Εάν επιμένει, υπενθυμίστε του τον κανόνα, οτι δηλαδή τη δεδομένη στιγμή είστε απασχολημένοι και ότι θα το ακούσετε μόλις τελειώσετε. Αφότου ολοκληρώσετε την συνομιλία σας δώστε στο παιδί την απαιτούμενη προσοχή και επιβραβεύστε το για την υπομονή του.
 5. Χρησιμοποιείστε παιχνίδια
  Τα παιχνίδια προσφέρουν καλές ευκαιρίες ώστε να διδάξετε τα παιδιά να κάνουν υπομονή και να περιμένουν την σειρά τους. Επιμείνετε στην εφαρμογή των κανόνων, μην τα «λυπηθείτε» και μην τους χαρίζεστε, η αμετάβλητη στάση σας είναι καθοριστική! Εάν δεν είστε σταθεροί τότε το μόνο που θα πετύχετε είναι να αποκτήσετε ένα ανυπόμονο παιδί που θα τα θέλει όλα «όταν» και «όπως» τα θέλει εκείνο.

Να είστε το πρότυπό τους
Οπως με όλες τις συμπεριφορές, τα παιδιά μιμούνταιτην συμπεριφορά των γύρω τους. Προσπαθήστε να μην διακόπτετε τον σύντροφο ή τον παιδί σας όταν μιλάει. Και αν τύχει να το κάνετε απλά πείτε «συγνώμη που σε διέκοψα, τι μου έλεγες»; Όσο περισσότερο έχετε αυτή τη στάση και χρησιμοποιείτε λέξεις όπως «συγνώμη», «ευχαριστώ», τόσο πιο πιθανό είναι και το παιδί να τις μιμηθεί και να συμπεριφέρεται ευγενικά.

 

Με τη συνεργασία της Σοφίας Κότσαπα, Κλινική Ψυχολόγος με BSc στη Ψυχολογία και ΜSc στη ψυχική υγεία παιδιού και οικογένειας και ΜSc στην Κλινική Ψυχολογία.
Στοιχεία επικοινωνίας: Facebook