Οι μοιραίες γυναίκες κάνουν τους άνδρες… «Άτιμους»!

Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Η μοιραία γυναίκα, το απόλυτο θηλυκό που τυλίγει αθώους άνδρες στον ιστό της και τους παρασύρει να κάνουν για χάρη της εγκλήματα, αποτελεί το σενάριο πολλών ταινιών και μυθιστορημάτων. Ενδεχομένως να πιστεύουμε πως πρόκειται απλά για σενάρια και για την υπερβολική φαντασία των συγγραφέων. Η εξελικτική ψυχολογία και έρευνες όμως, δείχνουν πως αυτά τα αφηγήματα δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Οι άνδρες «παρασύρονται» μέσα από την ανάγκη να προσαρμοστούν στα θέλω μιας γυναίκας που τους ελκύει, γεγονός που τους κάνει πιο επιρρεπής στο «παραστράτημα» και την παρανομία.

Οι έρευνες έχουν δείξει πως η θέαση ερεθισμάτων που προκαλούν σκέψεις ή επιθυμίες για σεξουαλική εμπλοκή, κάνουν τους άνδρες πιο επιρρεπής στην παρορμητικότητα και μειώνουν τον αυτοέλεγχο. Παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον αυτοέλεγχο και την ηθική συμπεριφορά, ότι δηλαδή ο χαμηλός αυτοέλεγχος συνδέεται με αυξημένη «ατιμία». Αν κανείς το δει από εξελικτικής πλευράς, όταν υπάρχει σεξουαλικό κίνητρο, οι άνδρες συμπεριφέρονται με δόλο προβάλλοντας χαρακτηριστικά που θα ελκύσουν τη γυναίκα και θα αυξήσουν την σεξουαλική τους ελκυστικότητα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι γυναίκες δεν έλκονται μόνο από την εξωτερική εμφάνιση ενός άνδρα αλλά και από την κοινωνική και οικονομική του θέση, δηλαδή (με βάση την θεωρία) την ικανότητά του να της προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα.

Ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν την υπόθεση πως όταν οι άνδρες εκτεθούν σε φωτογραφίες σεξουαλικά ελκυστικών γυναικών, ο παραπάνω μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί, οδηγώντας τους σε παρορμητικές και δόλιες συμπεριφορές. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως πράγματι παρατηρήθηκε μειωμένος αυτοέλεγχος στους άνδρες που είδαν φωτογραφίες «σέξι» γυναικών, αλλά όχι στους άνδρες που είδαν φωτογραφίες γυναικών που δεν έβρισκαν ελκυστικές, ούτε στις γυναίκες που είδαν φωτογραφίες ανδρών. Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, οι άνδρες που είδαν τις σέξι φωτογραφίες ήταν λιγότερο πιθανόν να επιστρέψουν περίσσευμα χρημάτων που έλαβαν «κατά λάθος» για την συμμετοχή τους στην έρευνα και περισσότερο πιθανό να κάνουν «ζαβολιά» για να ολοκληρώσουν τους στόχους που δόθηκαν από τους ερευνητές για οικονομικό αντάλλαγμα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα σεξουαλικά ερεθίσματα που συναντά κανείς παντού στην καθημερινότητά του, μπορεί να συνδέονται περισσότερο με τις ηθικά αμφίβολες συμπεριφορές των ανδρών, από όσο πιστεύουμε. Για τους άνδρες των οποίων το κίνητρο για «ζευγάρωμα» εντείνεται μέσω της έκθεσης σε σεξουαλικά ερεθίσματα, η ατιμία φαίνεται να είναι μια τακτική που προβάλλει τα χαρακτηριστικά που στερεοτυπικά πιστεύεται ότι προτιμούν οι γυναίκες – για παράδειγμα οικονομικοί πόροι.

 

Με τη συνεργασία της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77
www.askitis-cy.com / Facebook