Μπακαλιάρος με μοτσαρέλα και κολοκυθάκια στον φούρνο

Μιας και το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και έχουμε όρεξη για ψαράκι, σας προτείνουμε να φτιάξετε το πεντανόστιμο και υγιεινό πιάτο που μας προτείνει η chef του Malindi, Marlena Antonik!

Τι θα χρειαστείτε

  • 200γρ. Μπακαλιάρος
  • 1 Μέτριο κολοκυθάκι (250γρ.)
  • 2 κ.γλ. Φρέσκο χυμό λεμονιού
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι και ρίγανη
  • 5 γρ. Σκόρδο
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση
  • 3-4 Φέτες μοτσαρέλα (80γρ.)

Προετοιμασία
• Σε ένα μπολ ανακατέψτε το χυμό λεμονιού, το θυμάρι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το ψάρι και βάλτε τα στο ψυγείο για μία ώρα.
• Τρίψτε στον χονδρό τρίφτη το κολοκύθι και ανακατέψτε με το ψιλοκομμένο σκόρδο, λίγο αλάτι και πιπέρι.
• Σουρώστε τα για περίπου 20-30 λεπτά για να αφαιρεθούν τα υγρά τους.
• Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί απλώστε τα κολοκυθάκια στο μέγεθος του ψαριού (χοντρή στρώση). Τοποθετήστε το ψάρια πάνω από τα κολοκυθάκια, προσθέστε στην μοτσαρέλα και ψήστε τα στους 215οC για 7 λεπτά.

Μπορείτε να συνοδεύσετε το πιάτο με “Πουρέ από σέλινο και παντζάρια”

Υλικά

  • 350γρ. Ψημένο σέλινο
  • 50γρ. Βούτυρο ανάλατο
  • 5γρ. Χυμό λεμονιού
  • 5γρ. Αλάτι
  • 200ml Γάλα
  • Άσπρο ή μαύρο πιπέρι για γεύση (προτείνουμε το άσπρο)
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Πολτοποιούμε το ζεστό σέλινο με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο λείο μείγμα.
  • 250γρ. Ψημένα παντζάρια
  • 50γρ. Χρένο (άγριοραπανι)
  • 1 κ.σ. Χυμό λεμονιού
  • 2 κ.γλ. Ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Τρίψτε στον ψιλό τρίφτη τα παντζάρια με τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Αναμίξτε το σέλινο με το πουρέ παντζαριού.
  3. Μπορείτε να γαρνίρετε με φρέσκα λαχανικά όπως καρότο, κολοκύθι, κόκκινο κραμπί, κρεμμύδι σε κόψιμο ζουλιέν.

Μπακαλιάρος
Ο μπακαλιάρος ανήκει στην οικογένεια των Μερλουκίδων και έχει λεπτό και επίμηκες σώμα.
Τα ψάρια είναι μία τροφή με σημαντική διατροφική αξία. Σύμφωνα με τη Μεσογειακή ή την Κρητική διατροφή, το ψάρι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής μας διατροφής. Στην Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής, το ψάρι συστήνεται σε ποσότητα 5-6 μικρομερίδων την εβδομάδα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ο μέσος Έλληνας καταναλώνει σχεδόν 12 κιλά ψάρι το χρόνο.