Είστε μπαμπάς; Να πως θα βελτιώσεις την επικοινωνία με τα έφηβα παιδιά σου!

Η καλή σχέση μεταξύ μπαμπάδων και εφήβων είναι πολύ σημαντική γιατί χτίζει την υψηλή αυτοεκτίμηση των παιδιών. Αρκούν ακόμη και λίγα λεπτά καθημερινής παρουσίας και ποιοτικού χρόνου να περνά ένας πατέρας με το έφηβο παιδί του, καθώς εκείνο, μέσα από τη συνέπεια του γονιού, μαθαίνει να δείχνει εμπιστοσύνη. Φροντίστε, λοιπόν, κατά τη διαρκεια της εφηβείας να έχετε κατά νου τις πιο κάτω συμβουλές.

Χαλαρώστε τους κανόνες
Μειώστε τους καυγάδες με το να επιλέξετε τη θετική επικοινωνία. Οι αυστηροί κανόνες χρειάζονται για τις σοβαρές καταστάσεις και όχι για το παραμικρό.

Κάντε διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς
Η επιχειρηματολογία και οι αμοιβαίες παραχωρήσεις μαθαίνουν το παιδί πώς να επικοινωνεί πλέον ως ενήλικος.

Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί
Αργά ή γρήγορα, καθώς μεγαλώνει, δεν θα έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε το παιδί σας σε καθημερινή βάση, οπότε εκμεταλλευθείτε το τώρα που μπορείτε.

Πείτε τους ιστορίες από την παιδική σας ηλικία
Θα αιχμαλωτίσετε το ενδιαφέρον του και θα το κάνετε να νιώσει πιο συνδεδεμένο μαζί σας.

Δείξτε την αγάπη σας
Μια αγκαλιά ή ένα χάδι είναι ό,τι πιο σημαντικό και δεν χρειάζεται καν λέξεις. Κάντε πράγματα που δείχνουν το ενδιαφέρον σας. Παρακολουθείστε τους αγώνες του και υποστηρίξτε το.

Μοιραστείτε ένα χόμπι
Τα παιδιά ασχολούνται κυρίως με τους υπολογιστές και τα social media αλλά πάντα υπάρχει χρόνος για να κάνετε κάτι ενδιαφέρον μαζί, όπως είναι η μαγειρική, να επισκευάζετε ποδήλατα ή να γυμνάζεστε.

Top Tip!
Καλό είναι να δείχνετε στα παιδιά σας εμπιστοσύνη. Μπορείτε να παρέχετε συμβουλές σε αυτά αλλά να τα αφήνετε να επιλέγουν και κατά συνέπεια να απολαμβάνουν και τους καρπούς των επιλογών τους. Εάν δείξετε εμπιστοσύνη σε αυτά είναι πολύ πιθανόν να νιώσουν το αίσθημα της ευθύνης και να λειτουργήσουν «ορθά»!

 

Πηγή