Νέα σχέση μετά το διαζύγιο

Designed by Freepik

Είναι αλήθεια πως μετά από ένα διαζύγιο, δύσκολα “ρισκάρει” κάποιος να ξαναφτιάξει τη ζωή του έχοντας στο πλευρό του ένα νέο/νέα σύντροφο. Σίγουρα την περίοδο μετά το διαζύγιο γεννιούνται πολλές απορίες και ερωτηματικά σχετικά με την πορεία της ζωής! Γι’ αυτό και εμείς μιλήσαμε με τον πλέον ειδικό. Τον Δρ. Θάνο Ασκητή.

Πόσος χρόνος πρέπει να περάσει μετά το διαζύγιο για να νιώσω έτοιμη για μια νέα σχέση;

Το κάθε άτομο αντιμετωπίζει διαφορετικά το διαζύγιο, επομένως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Μετά το διαζύγιο η θλίψη, η απογοήτευση, ο θυμός, ο φόβος της μοναξιάς, το αίσθημα της αποτυχίας, οι ενοχές και ο φόβος για το μέλλον είναι μόνο μερικά από τα κυρίαρχα συναισθήματα.  Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία  να πενθήσει και να επουλώσει τις πληγές του.  Σίγουρα έχει αξία να δώσεις χρόνο προκειμένου να καταφέρεις να βάλεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου σε τάξη και να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα, χωρίς να βιάζεσαι να εμπλακείς σε μια καινούργια σχέση.

Μετά το διαζύγιο φοβάμαι να αφεθώ σε μια καινούργια σχέση…

Συχνά αφήνουμε τις προηγούμενες εμπειρίες μας να καθορίσουν τις μελλοντικές μας σχέσεις. Κάθε σχέση όμως έχει να μας προσφέρει κάτι καινούργιο και θα πρέπει να μπορούμε να τη διεκδικήσουμε, χωρίς να τη συγκρίνουμε με προηγούμενες καταστάσεις. Χρησιμοποίησε την εμπειρία σου για να μην επαναλάβεις τα ίδια λάθη. Εάν τα συναισθήματα φόβου είναι τόσο έντονα που δεν μπορείς να τα διαχειριστείς μόνη σου, θα μπορούσες να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού.

Τόσα χρόνια μέσα στο γάμο, έχω μείνει μακριά από το φλερτ. Πως μπορώ να επανέλθω;

Φρόντισε τον εαυτό σου, κάνε πράγματα που αγαπάς, γράψου εθελοντικά σε συλλόγους, απέκτησε χόμπι που θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή σου. Ακόμα και αν δεν βρεις τον έρωτα της ζωής σου, ίσως συναντήσεις ωραίους ανθρώπους που θα κάνουν την καθημερινότητά σου πιο ενδιαφέρουσα.

Θα πρέπει να μιλήσω στα παιδιά μου για τον νέο μου σύντροφό;

Εξαρτάται πάντα από το πόσο σοβαρή είναι η σχέση. Έχεις απόλυτο δικαίωμα να έχεις ερωτική ζωή αλλά τα παιδιά σου δεν χρειάζεται να εκτίθενται σε κάθε καινούργια γνωριμία σου, ιδιαίτερα αν πρόκειται για κάτι πρόσκαιρο ή ευκαιριακό. Εάν είναι μια σχέση στην οποία έχεις επενδύσει και θεωρείς πως έχει νόημα και αξία για σένα, τότε θα πρέπει να μιλήσεις και στα παιδιά, ανάλογα πάντα με το ηλικιακό τους στάδιο.

Το παιδί μου αντιδρά στη νέα μου σχέση. Θα πρέπει να χωρίσω;

Τα παιδιά συχνά αντιδρούν στις νέες σχέσεις των γονιών, κυρίως επειδή έχουν ελπίδες επανασύνδεσης της μαμάς και του μπαμπά ή επειδή νιώθουν πως ο καινούργιος άνθρωπος απειλεί να πάρει τη αγάπη σας από εκείνα. Μίλησε με το παιδί ειλικρινά για την ανάγκη σου να έχεις μια σχέση, ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται να περνά χρόνο μαζί του, ούτε να τον συμπαθεί και άφησε χώρο για εκείνο να εκφράσει τη γνώμη του. Δεν χρειάζεται να πάρεις τη συγκατάθεσή του και φυσικά δεν μπορείς να περάσεις όλη σου τη ζωή μόνη. Εάν κάθε φορά που εκείνο αντιδρά, εσύ χωρίζεις, τι μήνυμα του δίνεις; Δεν του επιβεβαιώνεις πως εκείνο έχει τον έλεγχο της ζωής σου; Εάν η κατάσταση είναι δύσκολη στον χειρισμό μπορείς να ζητήσεις βοήθεια ειδικού.

 

Με τη συνεργασία του Δρ. Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου-Ψυχιάτρου, Διδάκτωρα Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου του Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας & της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77
www.askitis-cy.com / Facebook