Πέρασμα τοπικών βροχών από το νησί μας!

Ο αντικυκλώνας κινείται ανατολικά και μέχρι αύριο το κέντρο του θα βρίσκεται στα Βαλκάνια. Ο αντικυκλώνας όπως σας ανέλυσα και στο χθεσινό δελτίο έχει ανοίξει με βάση τον άνεμο που γυρίζει σε ένα αντικυκλώνα, όπως τους δείκτες ενός ρολογιού, διάδρομο κατάβασης ψυχρού αυλώνα νοτιότερα.

Ο ψυχρός αυλώνα συνοδεύεται από ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας το οποίο κινείται νοτιοανατολικά προς την περιοχή μας όπου και αναμένεται να διασχίσει την Κύπρο Τετάρτη βράδυ προς Πέμπτη πρωινές ώρες και θα έχουμε πέρασμα τοπικών βροχών. Στην περιοχή μας θα παρατηρηθεί και αβαθές χαμηλό βαρομετρικό.


Λόγω του ότι ο αντικυκλώνας κινείται ανατολικά σπρώχνει τον αυλώνα ανατολικά και τον αποκόπτει βορειοανατολικά της Κύπρου με παρουσία αποκομμένης ψυχρής λίμνης αλλά θα καταφέρει να περάσει η μύτη του από την δική μας περιοχή ώστε να έχουμε πτώση θερμοκρασίας Πέμπτη και Παρασκευή.

Χαμηλό βαρομετρικό σε δυτική Μεσόγειο ευνοεί σε ανάβαση θερμού ρεύματος στα νότια τμήματα της Ευρώπης-Μεσόγειος για αυτό και στο χάρτη επιφανείας παρατηρείται θερμό μέτωπο κακοκαιρίας. Το θερμό ρεύμα δεν θα επεκταθεί περισσότερο σε Μεσόγειο λόγω και της κατάβασης τους ψυχρού αυλώνα αλλά και εξασθένησης του χαμηλού βαρομετρικού.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου
Ηλιοφάνεια με παροδικά περάσματα νεφώσεων τοπικά αυξημένες. Αργά το βράδυ περίπου από τις 21:00-22:00 και από βόρεια-βορειοδυτικά υπολογίζω να ξεκινήσουν τοπικά βροχές. Βροχές ελαφράς έως μέτριας έντασης με τις καταιγίδες να ευνοούνται στο θαλάσσιο χώρο βόρεια της Κύπρου.

Ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις αυγινές ώρες και συγκεκριμένα γύρω στις 05:00 πέφτει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 βαθμούς στα παράλια και στους 0-4 βαθμούς στα ορεινά που πάνω στο Τρόοδος ενδέχεται να σχηματισθεί και παγετός.

Μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στις 14:00 το μεσημέρι ανεβαίνει στους 21-22 βαθμούς στο εσωτερικό και παράλια. Πάνω στα ορεινά 11-15 βαθμούς.

Κατά τις βραδινές ώρες, γύρω στις 22:00, πέφτει η θερμοκρασία στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 βαθμούς στα παράλια και 4-7 βαθμούς στα ορεινά.

Ψύχρα τις βραδινές και αυγινές ώρες.

Άνεμοι 1 έως 3 μποφόρ και παροδικά μεσημέρι με απόγευμα έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα αλλά στα νότια και βόρεια και έως 5 μποφόρ.

Βραδινές ώρες λόγω εισχώρησης σταδιακά ψυχρού ρεύματος στην περιοχή μας στα 2-4 μποφόρ όμως στα βόρεια-δυτικά και νότια παράλια και έως 5 μποφόρ.

Δυτικοί-Βορειοδυτικοί που προς τα μεσάνυχτα θα γυρίσουν σε Βόρειοι-Βορειοανατολικοί.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου
Ηλιοφάνεια με παροδικά περάσματα νεφώσεων τοπικά αυξημένες. Μέχρι και νωρίς αυγινές ώρες περίπου 0400-0500 υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικών βροχών ενώ μετά ο καιρός βελτιώνεται. Λόγω βόρειου ρεύματος αέρα αφήνω κάποιο ενδεχόμενο γύρω στο μεσημέρι στα νότια σε επαρχία Λεμεσού τοπικά να πέσουν κάποιες βροχές.

Ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις αυγινές ώρες και συγκεκριμένα γύρω στις 05:00 πέφτει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 14 βαθμούς στα παράλια και στους 5-8 βαθμούς στα ορεινά. Φαίνεται να ανεβαίνουν κάπως οι ελάχιστες λόγω της πιθανότητας που υπάρχει για βροχές και νεφελώδη καιρού.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε πτώση και ανεβαίνει γύρω στις 14:00 το μεσημέρι στους 18-20 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 20 βαθμούς στα παράλια. Τοπικά στα δυτικά και νότια παράλια λόγω βόρειου-βορειοανατολικού καταβάτη ανέμου και έως 21 βαθμούς. Πάνω στα ορεινά 6-11 βαθμούς.

Κατά τις βραδινές ώρες, γύρω στις 22:00, πέφτει η θερμοκρασία στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 βαθμούς στα παράλια και 2-6 βαθμούς στα ορεινά.
Ψύχρα τις βραδινές και αυγινές ώρες.

Άνεμοι 2 έως 4 μποφόρ και έως 5 μποφόρ στα βόρεια και ανατολικά. Βορειοανατολικό ψυχρό ρεύμα με την αισθητή θερμοκρασία να είναι λίγο πιο κάτω από ότι θα αναγράφεται στα θερμόμετρα.

Σας παρουσιάζω την πρώτη εικόνα μέσα από χάρτη με τις πιθανές ποσότητες αλλά και περιοχές της Κύπρου ώστε τοπικά να δεχθούν βροχές Τετάρτη προς Πέμπτη. Και σε αυτά τα σημεία τοπικά θα είναι τα φαινόμενα. Αν και υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο να κινηθούν και λίγο πιο νοτιοανατολικά δεν σας το παρουσιάζω στο χάρτη ώστε να το ξαναδώ και θα σας ενημερώσω σύντομα.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου
Ηλιοφάνεια με ανάπτυξη νεφώσεων κατά τις μεσημεριανές ώρες από ορεινά προς νότια-νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού.

Ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις αυγινές ώρες και συγκεκριμένα γύρω στις 05:00 πέφτει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 βαθμούς στα παράλια και στους 0-3 βαθμούς στα ορεινά. Εμφάνιση παγετού πάνω σε ορεινές περιοχές.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε πτώση και ανεβαίνει γύρω στις 14:00 το μεσημέρι στους 18-20 βαθμούς στο εσωτερικό και παράλια. Πάνω στα ορεινά 6-11 βαθμούς.

Κατά τις βραδινές ώρες, γύρω στις 22:00, πέφτει η θερμοκρασία στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 βαθμούς στα παράλια και 0-3 βαθμούς στα ορεινά όπου αναμένεται και παγετός.

Ψύχρα τις βραδινές και αυγινές ώρες.

Άνεμοι 2-3 και παροδικά έως 4 μποφόρ. Βόρειοι-Βορειοανατολικοί. Βορειοανατολικό ψυχρό ρεύμα με την αισθητή θερμοκρασία να είναι λίγο πιο κάτω από ότι θα αναγράφεται στα θερμόμετρα.

Σάββατο 7/12 με καλές καιρικές συνθήκες που θα επικρατεί ηλιοφάνεια με παροδικές τοπικές νεφώσεις και την θερμοκρασία με μέγιστες θερμοκρασίες έως 20 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια ενώ πάνω στα ορεινά 7-13 βαθμούς. Άνεμοι 1 έως 3 μποφόρ

Κυριακή 8/12 πιο αυξημένες νεφώσεις που φαίνεται από το μεσημέρι και μετά να ξεκινήσουν βροχές. Σε πτώση η θερμοκρασία.

Υπάρχει μια ομοφωνία των προγνωστικών μοντέλων για ένα καλό βροχερό διάστημα στην Κύπρο 8-12 Δεκεμβρίου. Θα περιμένω 2-3 ημέρες ακόμα ώστε να γίνει πιο ξεκάθαρο το καιρικό σκηνικό.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από το ερασιτέχνη μετεωρολόγο Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.