16 Περίεργες παγκόσμιες ημέρες… Μία από αυτές εορτάζεται σήμερα!

People photo created by freepik - www.freepik.com

Σχεδόν κάθε μέρα γιορτάζουμε και μια «παγκόσμια ημέρα». Οι περισσότερες έχουν ανακυρηχθεί ως τέτοιες από τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την UNESCO και άλλους διεθνείς φορείς. Η ιδέα πίσω από όλο αυτό ήταν, τη συγκεκριμένη μέρα να στραφεί το ενδιαφέρον του κόσμου σε ένα σοβαρό ζήτημα όπως λ.χ. Μια ανίατη ασθένεια, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η κακοποίηση κτλ. Πλέον όμως υπάρχουν μέρες μέσα στο χρόνο που γιορτάζουμε τα πιο απλά και περίεργα πράγματα. Η εμπορευματοποίηση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο αυτό το «θεσμό»! Είναι αλήθεια, υπάρχουν και κάποιες μέρες που είναι ξεχωριστές και προκαλούν αν μη τι άλλο γέλιο! Εμείς ψάξαμε για τις πιο περίεργες και σας τις παρουσιάζουμε… Ας γιορτάσουμε λοιπόν ελεύθερα!

Ημέρα Κονσέρβας19 Ιανουαρίου

Μπορεί αυτή η ημέρα να μην είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ ή άλλο διεθνή οργανισμό αλλά έχει καθιερωθεί στην Αμερική και χαίρει ιδιαίτερης σημασίας… Όσης μπορεί να δώσει κανείς!

Ημέρα Γλυκόπικρης Σοκολάτας – 10 Ιανουαρίου

Αυτή η μέρα αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στο στόμα όπως ακριβώς και η ίδια η πικρή σοκολάτα. Υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας: Κουβερτούρα (πικρή), Σοκολάτα υγείας (σκούρα), Σοκολάτα γάλακτος, Αμυγδάλου, Πραλίνας φουντουκιού, Λευκή, Μαύρη και άλλες. Αυτή όμως που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένα μέρα είναι αυτή της κουβερτούρας και της μαύρης σοκολάτες… Δοκιμάστε άφοβα!

Ημέρα μουτζουρώματος – 3 Φεβρουαρίου

Είναι η μέρα που μπορείτε να μουτζουρώσετε, χωρίς καμία ενοχή, φωτογραφίες! Μουτζουρώστε ελεύθερα, κάντε φατσούλες, σπιτάκια, ανθρωπάκια, γυαλιά και μουστάκια…

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου  – 21 Μαρτίου 

Λένε πως ο ύπνος θρέφει τα παιδιά και ο ήλιος τα μοσχάρια. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκειμένου να καταδείξει το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Βέβαια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δικαιολογία εάν θα καθυστερήσετε στο γραφείο εκείνη την ημέρα, χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι ότι θα πιάσει τόπο!

Παγκόσμια ημέρα μαξιλαροπόλεμου – 16 Απριλίου

Αφού ξυπνήσετε από την «ημέρα του ύπνου», πάρτε το μαξιλάρι σας και βγείτε να γιορτάσετε μαζί με άλλους αγουροξυπνημένους. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2008 και ξεκίνησε μέσω του διαδικτύου (μαξιλαρική άνοιξη).

Ημέρα Φερμουάρ  – 29 Απριλίου

Βρίσκονται παντού! Στις φούστε, παντελόνια, παπούτσια, φούτερ και είναι αλήθεια πως δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς φερμουάρ… Αυτή η ημέρα καθιερώθηκε για να μας θυμίσει την ιστορία του φερμουάρ που πλέον μας έχει γίνει απαραίτητο. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το φερμουάρ δημιουργήθηκε από τον Σουηδό-Αμερικανό επιστήμονα και εφευρέτη Gideon Sundback το 1913.

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου – Την πρώτη Κυριακή Μαΐου

Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου ξεκίνησε να εορτάζεται στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του δρ. Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις αγγλοσαξονικές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τις σκανδιναβικές χώρες και έκτοτε εορτάζεται την πρώτη Κυριακή κάθε Μαΐου (5 Μαϊου 2019).
Μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο και συγκέντρωση των συμμετεχόντων σε ανοιχτό χώρο με δραστηριότητες γέλιου και προσευχή για την Παγκόσμια Ειρήνη.

Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας  – 23 Μαΐου 

Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αποκτά χρόνο με το χρόνο παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η χελώνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας τραβούν οι θαλάσσιες χελώνες «Καρέτα-Καρέτα». Στη χώρα μας ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου και βρίσκεται υπό την απειλή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ημέρα Donuts και Ημέρα Fish & Chips – Την πρώτη Παρασκευή Ιουνίου

Όλος περιέργως η παγκόσμια ημέρα των ντόνατς έχει τις ρίζες της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον οποίο οι αμερικανικές λιχουδιές άρχισαν να διανέμονται στους στρατιώτες, από γυναίκες εμψυχωτές που είχαν το παρατσούκλι “Donut Dollies.” Τώρα όσον αφορά στην παγκόσμια ημέρα Fish & Chips έχει καθιερωθεί για να τιμήσουν οι άνθρωποι το φαγητό που λατρεύουν να τρώνε! Φέτος και οι δύο επέτειοι γιορτάζονται στις 7 Ιουνίου 2019.

Ημέρα Σαγιονάρας- Την τρίτη Παρασκευή Ιουνίου

Είναι το must παπούτσι του καλοκαιριού. Τις φοράμε και πάμε παντού… Στην παραλία, για καφέ, στο περίπτερο και φυσικά στο σπίτι. Η επέτειος καθιερώθηκε το 2010 από μια καφετέρια για να γιορτάσει τα 10 χρόνια λειτουργίας του! Φέτος η παγκόσμια ημέρα γιορτάζεται την 21η Ιουνίου.

Παγκόσμια ημέρα UFO  – 2 Ιουλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα (World UFO Day) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου, με αφορμή το περιστατικό του Ρόσγουελ (7 Ιουλίου 1947). Οι λάτρεις των ΑΤΙΑ πραγματοποιούν συγκεντρώσεις  σε πολλές χώρες του κόσμου και στρέφουν το βλέμμα προς τον ουρανό για την ανίχνευση άγνωστης ταυτότητος ιπτάμενων αντικειμένων.

Παγκόσμια Ημέρα Γάτας – 8 Αυγούστου

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας γιορτάζεται κάθε χρόνο, από το 2002, στις 8 Αυγούστου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ταμείου για την Ευημερία των Ζώων (IFAW) για να τιμηθεί το δημοφιλές κατοικίδιο ζώο.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης τιμάται στις 17 Φεβρουαρίου, στη Ρωσία την 1η Μαρτίου και στις ΗΠΑ στις 29 Οκτωβρίου.

Ημέρα Cheeseburger 18 Σεπτεμβρίου

H ιστορία του Cheeseburger ξεκινά κάπου μεταξύ 1924 κα 1926, όταν ένας άστεγος ζήτησε από ένα εστιατόριο να προσθέσουν στο burger του μια φέτα τυρί. Αυτό ήταν αρκετό για να δημιουργηθεί το burger που όλοι ξέρουμε πλέον.

Έτσι η 18η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται από πολλούς, από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ, ως National Cheeseburger Day, με αρκετά καταστήματα να προσφέρουν δωρεάν burger σε πελάτες!

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού – 10 Οκτωβρίου

Η Διεθνής Επιτοπή Ωοπαραγωγών (τέλειο), θέλησε κάθε χρόνο στις 10 του Οκτώβρη, να μας υπενθυμίζει τη διατροφική αξία των αυγών. Οι κότες πάλι που κάνουν τα αυγά δεν ξέρω τι γνώμη έχουν. Το δίκαιο θα ήταν να εορτάζεται η μέρα της «κότας που έκανε το αυγό». Η μήπως «του αυγού που έκανε την κότα». Μπλέξαμε!

Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας – 19 Νοέμβριου

Όταν περνάς 3 χρόνια από τη ζωή σου στην τουαλέτα, τότε ακούγεται κάπως λογικό να υπάρχει και η αντίστοιχη παγκόσμια ημέρα. «Λογικό» επίσης είναι να υπάρχει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουαλέτας, ο οποίος και καθιέρωσε τη συγκεκριμένη ημέρα, που πέρα από την πλάκα, θέλει να προβάλει και τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε, όταν πηγαίνουμε εκεί… που και ο «βασιλιάς» πάει μόνος του (σηκώνουμε καπάκι, πλένουμε χεράκια κτλ).

Ημέρα Μπισκότου – 4 Δεκεμβρίου

Φημολογείται ότι το πρώτο μπισκότο εμφανίστηκε τυχαία στην Ολλανδία όταν κάποιος μάγειρας έριξε λίγη ζύμη στο ζεστό φούρνο και δημιούργησε το πρώτο μπισκότο. Το μπισκότο για μια περίοδο ήταν μια πρακτική τροφή σαν το ψωμί με την ιδιότητα να αποθηκεύεται και να διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα “σπογγώδες και ξερό μείγμα αλευριού, αντιστεκόμενο καλά στη μούχλα”. Έγινε ευραίος γνωστό στην Ευρώπη τον 14ο αιώνα και σήμερα τα λατρεύουν μικροί και μεγάλοι!

 

 Πηγή