Ο πλανήτης θρηνεί μια τεράστια καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων

Ολόκληρος ο πλανήτης θρηνεί σήμερα την καταστροφή του ιστορικού καθεδρικού ναού, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές από φωτιά.

Η καταστροφική πυρκαγιά, που ξέσπασε τη Δευτέρα, απείλησε να αλλάξει για πάντα την αρχιτεκτονική του Παρισιού και να καταστρέψει ένα σύμβολο της καθολικής εκκλησίας -και μάλιστα στο ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Οι φλόγες κατέκαιγαν τον καθεδρικό ναό για αρκετές ώρες, καταστρέφοντας το 850 ετών κωδωνοστάσιο και στη στέγη.

Ωστόσο, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά, αποτρέποντας την ολική καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων.

«Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Έχει εν μέρει κατασβεστεί, απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.

Οι δύο πύργοι του καθεδρικού ναού, οι οποίοι έγιναν γνωστοί σε όλο τον κόσμο από το διήγημα του Βίκτωρος Ουγκό «Παναγιά των Παρισίων» και τον ήρωά του Κουασιμόδο, σώθηκαν από την καταστροφή. Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής ανέφεραν ότι από την πύρινη λαίλαπα γλίτωσε και η πέτρινη πρόσοψη, καθώς και ορισμένα σημαντικά κειμήλια που φυλάσσονταν στο ναό, όπως το ακάνθινο στεφάνι.

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν χτες στην «καρδιά» του Παρισιού ήταν συγκλονιστικές… Έξω από τον ναό, πολίτες και τουρίστες είχαν πέσει στα γόνατα για να προσευχηθούν για τη σωτηρία της «Παναγίας των Παρισίων», ενώ πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα για να σώσουν τα δεκάδες σημαντικά θρησκευτικά κειμήλια από τις φλόγες…

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τη φωτιά. Πολλές πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία πάντως ανέφεραν ότι η υπόθεση εργασίας είναι πως οφειλόταν σε ατύχημα.

 

Πηγή