Η ποιότητα της σχέσης επηρεάζει το σεξ ή το σεξ την σχέση;

Food photo created by prostooleh - www.freepik.com

Η επικοινωνία, η εγγύτητα και η συνολική ποιότητα της σχέσης ενός ζευγαριού επηρεάζει τη σεξουαλική του ζωή και η σεξουαλική ζωή επηρεάζει την ποιότητα της σχέση μας. Τόσο τα ερευνητικά δεδομένα, όσο και η κλινική εμπειρία αποτυπώνουν αυτή ακριβώς την αλληλεπιδραστική σχέση και υπογραμμίζουν τη σημασία της φροντίδας του ερωτικού στοιχείου, ιδιαίτερα με το πέρασμα του χρόνου. Την ίδια στιγμή συχνά αναφέρεται η αρνητική επίδραση του αυνανισμού τόσο στη σχέση του ζευγαριού όσο και στην σεξουαλική του εικόνα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sexual Medicine προσπάθησε να αποτυπώσει το σεξ μέσα στη καθημερινότητα της σχέσης και τις μεταβλητές που επηρεάζουν τη σεξουαλική μας συμπεριφορά. 66 ετεροσεξουαλικά ζευγάρια που βρίσκονταν σε σταθερές μονογαμικές σχέσεις, παρακολουθήθηκαν για περίοδο 3 εβδομάδων. Ζητήθηκε από τους δύο συντρόφους να συμπληρώνουν καθημερινά ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο αναφορικά με διάφορες παραμέτρους που αφορούσαν την δική τους διάθεση, τη συμπεριφορά του συντρόφου απέναντι τους, τα συναισθήματα που βίωναν μέσα από τη σχέση, την εκδήλωση οικειότητας με τον σύντροφο (φιλιά, αγκαλιές και χάδια), τη σεξουαλική δραστηριότητα που μοιράζονταν με τον σύντροφο και την ατομική σεξουαλική δραστηριότητα (αυνανισμός).

Φάνηκε ότι οι άνδρες, τις ημέρες που είχαν καλύτερη διάθεση, έδειχνα περισσότερη τρυφερότητα στις συντρόφους τους, αντιλαμβάνονταν τη συμπεριφορά των συντρόφων ως πιο ανταποδοτική, ένιωθαν πιο θετικά για τη σχέση τους και ως αποτέλεσμα η πιθανότητα να εμπλακούν σε σεξουαλική δραστηριότητα αυξανόταν κατακόρυφα. Τις ημέρες εκείνες ήταν πιο πιθανόν να εκδηλώσουν και οικειότητα απέναντι στις συντρόφους τους. Οι ερευνητές καταλήγουν πως για τους άνδρες το σεξ και η εκδήλωση οικειότητας φαίνεται να τροφοδοτείται από τις ίδιες παραμέτρους. Επίσης η σεξουαλική δραστηριότητα φαίνεται με τη σειρά της να αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για τη θετική διάθεση της επόμενης ημέρας, δημιουργώντας έτσι ένα θετικό κύκλο αλληλεπίδρασης.

Η σεξουαλική δραστηριότητα των γυναικών φαίνεται να επηρεάζεται από τις ίδιες παραμέτρους που επηρεάζουν και τους άνδρες, με τα θετικά συναισθήματα και συμπεριφορές για τον εαυτό τους, το σύντροφο και τη σχέση να αποτελούν προγνωστικούς παράγοντες για μεγαλύτερη συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας. Όσον αφορά την επόμενη μέρα για τις γυναίκες, επηρεάζεται περισσότερο η αντίληψη τους για τη σχέση παρά η προσωπική τους διάθεση.

Αναφορικά με τον αυνανισμό, στις γυναίκες δεν φάνηκε να επηρεάζεται από τις μεταβλητές της καθημερινότητας. Για τους άνδρες όμως η πιθανότητα αυνανισμού αυξάνεται, όταν η συμπεριφορά τους απέναντι στη σύντροφο και στη σχέση είναι λιγότερο θετική και κυρίως όταν αντιλαμβάνονται και τη δική της συμπεριφορά απέναντί τους ως λιγότερο θετική.

Η συχνότητα αυνανισμού για τους άνδρες, δεν φάνηκε να επηρεάζεται από τη δική τους καλή ή κακή διάθεση. Καταλήγουν λοιπόν οι ερευνητές, πως είναι πιθανόν ο αυνανισμός να έρχεται ως απάντηση σε ένα αρνητικό σχεσιακό κλίμα. Τέλος, μετά τον αυνανισμό ήταν πιο πιθανόν οι άνδρες να αναφέρουν κακή διάθεση και λιγότερο θετικές συμπεριφορές απέναντι στη σύντροφο και στη σχέση, ενώ ο αυνανισμός μειώνει και την πιθανότητα σεξουαλικής επαφής με την σύντροφο την επόμενη μέρα. Οι γυναίκες ανέφεραν λιγότερο αρνητικά συναισθήματα μετά τον αυνανισμό και μάλιστα φάνηκε να αυξάνει την πιθανότητα εμπλοκής σε σεξουαλική δραστηριότητα την επόμενη μέρα, γεγονός που ίσως δηλώνει ο αυνανισμός εξυπηρετεί πιο θετικές λειτουργίες στη γυναίκα. Οι ερευνητές βέβαια τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης αφού στη συγκεκριμένη έρευνα οι αριθμοί αυνανισμού των γυναικών ήταν χαμηλοί και επομένως το συμπέρασμα δεν μπορεί να γενικευθεί.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ρυθμιστική λειτουργία του σεξ και της οικειότητας στη διατήρηση θετικού σχεσιακού κλίματος και υποδεικνύουν πως η ποιοτική καθημερινότητα της σχέσης είναι σημαντική για να εμπλακούν οι σύντροφοι σε σεξουαλική δραστηριότητα.

 

Με τη συνεργασία της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook