Έχουμε πολλούς λόγους για να φάμε ανανά!

Background photo created by freepik - www.freepik.com

Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φρούτο το οποίο καλλιεργείται σε τροπικά κλίματα και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ένζυμα και αντιοξειδωτικά. Τα οφέλη του ανανά είναι πολλά και σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό αρκεί να καταναλωθεί στις σωστές ποσότητες.

Θερμιδική αξία
Ξεκινώντας από την θερμιδική αξία του φρούτου αυτού, με βάση τα δεδομένα του υπουργείου γεωργίας της Αμερικής (USDA) στην ποσότητα 100γρ. αποδίδει μόλις 45 θερμίδες. Μια μερίδα ανανά σε κύβους θεωρείται ½ φλιτζάνι ή διαφορετικά 115γρ., αντιστοιχούν σε 52 θερμίδες.

Πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά
Λόγω της ψηλής περιεκτικότητας του φρούτου σε βιταμίνη Γ (16.9mg/100gr), μαγγάνιο (1.6mg/100gr) καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία θεωρούνται αντιοξειδωτικά όπως είναι η βιταμίνη Α (52IU/100γρ), ο ανανάς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη, να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής κατάστασης του νευρικού συστήματος και την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου μέσω της διατροφής.

Ενισχύει την υγεία των ματιών
Η κατανάλωση του ανανά επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ώχρας κηλίδας, μια ασθένεια που επηρεάζει τα μάτια, και παρατηρείται κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Τόνωση ανοσοποιητικού
Ο ανανάς σε μικρές ποσότητες (1/2 με 1 φλ την ημέρα) μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη δημιουργία ισχυρών οστών. Επιπρόσθετα, η βιταμίνη Γ που έχει αναφερθεί παραπάνω είναι ένα υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις κυτταρικές βλάβες, κάτι που την καθιστά σημαντική αφού βοηθά στην πρόληψη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, καρδιαγγειακές παθήσεις και πόνους στις αρθρώσεις.

Ενισχύει την καλή λειτουργία του μεταβολισμού
Ο ανανάς περιέχει βιταμίνη Β1 την ονομαζόμενη θειαμίνη, η οποία βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, ενώ είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη ανάπτυξη, τη φυσιολογική όρεξη, την πέψη και σε ένα υγιή νευρικό σύστημα.

Βοηθά στην πέψη και ξεχωρίζει για την αντιφλεγμονώδη δράση
Ένα ακόμα σημαντικό συστατικό του ανανά είναι η βρωμελαΐνη. Η βρωμελαΐνη είναι ένα ένζυμο το οποίο διευκολύνει την διαδικασία πέψης των πρωτεϊνούχων τροφών, καθώς επίσης έχει και πρωτεολυτική δράση. Συγκεκριμένα, η βρωμελαΐνη έχει την ικανότητα να επιζεί από τα πρωτεολυτικά ένζυμα του στομάχου και διατηρώντας την λειτουργία της απορροφάται στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συμβάλλει θετικά εναντίον της αρθρίτιδας και της δυσπεψίας, ενώ επίσης παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση. Η ιδιότητα της ως αντιφλεγμονώδες βοηθά στην μείωση της ρινικής φλεγμονής, λειτουργώντας ως αποσυμφορητικό της ρινικής κοιλότητας ειδικά σε περιπτώσεις συναχιού. Φαίνεται επίσης ότι η βρωμελαΐνη έχει ανοσοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και βοηθά στη μείωση ανάπτυξης όγκων.

Προάγει την καρδιαγγειακή υγεία
Περεταίρω, προάγει την καρδιαγγειακή υγεία, επιδρώντας κυρίως στην υγεία των αρτηριών, ενώ για τα άτομα που γυμνάζονται εμποδίζει το μυϊκό καταβολισμό και το πιάσιμο μετά την άσκηση, συντηρώντας παράλληλα την δημιουργία του μυϊκού ιστού.

Συμβάλλει στην υγιεινή των δοντιών
Ένα επιπλέον θετικό σημείο του ενζύμου βρωμελαΐνη που συναντάται στον ανανά, είναι η υγιεινή των δοντιών. Το ένζυμο αυτό, διασπά τις πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στην επιφάνια του δοντιού και οι οποίες συμβάλουν στις κηλίδες και στον αποχρωματισμό των δοντιών. Στην συνέχεια το σάλιο με φυσικό τρόπο απομακρύνει τα υπολείμματα προσφέροντας λευκά δόντια.

Ιδέες για υγιεινά και θρεπτικά πιάτα με ανανά
* Προσθέστε τον ανανά στην φρουτοσαλάτα σας.
* Για απογευματινό σνακ αντί για μπισκότα, και ζάχαρη μπορείτε να καταναλώσετε ανανά με γιαούρτι και δημητριακά.
* Βάλτε τον ανανά στις συνταγές σας όπως το γλυκόξινο και σε μαρινάρες όπως στο χοιρινό και κοτόπουλο σας και ακόμη καλύτερα στην πίτσα σας!
* Φτιάξτε σπιτικά σμούθυ με βάση το γιαούρτι ή γάλα και τον ανανά.
* Χρησιμοποιήστε το σαν βινεγκρετ με ξύδι μπαλσάμικο μαζί με σπανάκι, καρύδια και τυρί.
* Προσθέστε το στο πρόγευμα με τα δημητριακά ή την βρώμη σας.
* Καταναλώστε το μόνο του στην θέση του φορητού.
* Προσθέστε τον ανανά σε κέικ και προσθέστε μικρότερη ποσότητα ζάχαρης ή ακόμη καλύτερα αντί για ζάχαρη προσθέστε γλυκαντικό.

Προσοχή!
Η κατανάλωση άγουρου ανανά μπορεί να είναι επικίνδυνη, αφού είναι τοξικό για τον άνθρωπο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή διάρροια και εμετό. Επιπρόσθετα, η υπερκατανάλωση ποσότητας ανανά μπορεί επίσης να προκαλέσει σχηματισμό ινών στο πεπτικό σύστημα.

Top Tips!
* Ο ανανάς ως φρούτο περιέχει περίπου 11,82 γρ. υδατάνθρακες ανά 100 γρ. φρούτου και 1,3γρ φυτικές ίνες.
* Είναι σημαντικό να λεχθεί ότι σε μερικά άτομα, η κατανάλωση ανανά σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει δερματικά εξανθήματα, εμετό, διάρροια και υπερβολική εμμηνορροϊκή αιμορραγία.
* Καλό θα ήταν, άτομα που ακολουθούν μια φαρμακευτική αγωγή να συμβουλεύονται τον γιατρό τους καθώς έχε παρατηρηθεί ότι το ένζυμο βρωμελαΐνη «αλληλεπιδρά» με συγκεκριμένα φάρμακα. Άτομα τα οποία λαμβάνουν αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, αντισπασμωδικά, βαρβιτουρικά, βενζοδιαζεπίνες, φάρμακα για την αϋπνία και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση του ανανά σε
μικρές ποσότητες και λίγες φορές τον μήνα.

 

Με τη συνεργασία της Παναγιώτας Τσόκκου-Schou, RDN, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος