Πρώην εραστές και νυν φίλοι….Γίνεται;

Designed by Freepik

Είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν πως δεν μπορεί να υπάρξει φιλική σχέση μεταξύ των πρώην συντρόφων και κάποιοι άλλοι τρελλαίνονται μόνο και μόνο στην ιδέα ότι ο/η σύντροφός τους διατηρεί μια τέτοια σχέση! Δείτε τι απαντά ο Δρ. Θάνος Ασκητής σε απορίες ζευγαριών.

Η σύντροφός μου διατηρεί φιλική σχέση με τον πρώην σύντροφό της. Δεν είναι παράξενο;
Η αλήθεια είναι πως ζούμε σε μια κουλτούρα που οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε πρώην συντρόφους δεν είναι και τόσο διαδεδομένες. Για πολλούς ανθρώπους η σκέψη και μόνο ότι ο σύντροφός τους έχει σεξουαλικό παρελθόν, είναι δύσκολη, πόσο μάλλον όταν αυτό το παρελθόν αποτελεί κομμάτι του παρόντος και της καθημερινότητάς τους. Η ανοχή μας, λοιπόν, είναι συχνά χαμηλή σε τέτοια ζητήματα. Στις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως στις Σκανδιναβικές, κάτι τέτοιο πιθανόν να μην ήταν καν θέμα συζήτησης αφού εκεί οι άνθρωποι είναι πιο «ψυχροί», ανεκτικοί και οριοθετημένοι. Σε αυτή τη λογική, το κατά πόσο μπορώ να συνυπάρξω με τον πρώην εραστή ή ερωμένη του συντρόφου μου, είναι περισσότερο θέμα κοινωνικού πλαισίου, προσωπικής στάσης, πεποιθήσεων και ορίων.

Είναι κακό που με ενοχλεί η σχέση του φίλου μου με την πρώην του;
Κακό μπορεί να μην είναι, θα μπορούσε όμως να είναι ζημιογόνο για τη σχέση σας. Αρχικά θα πρέπει να διευκρινίσετε γιατί σας ενοχλεί. Υπάρχει λόγος να νιώθετε ανασφάλεια; Σας προκαλούν με οποιονδήποτε τρόπο; Η πρώην του παρεμβαίνει στη δική σας σχέση; Η στάση της απέναντι σας ποια είναι; Ο σύντροφός σας πως το διαχειρίζεται; Υπάρχει ερωτικό στοιχείο στη μεταξύ τους σχέση; Με άλλα λόγια διευκρινίστε στον εαυτό σας αν πράγματι υπάρχει λόγος να ενοχλείστε, αν αυτή θα ήταν η στάση σας απέναντι σε οποιοδήποτε γυναίκα ήταν κοντά του ή αν απλά πιστεύετε πως μια τέτοια σχέση θα «έπρεπε» να σας ενοχλεί.

Θα πρέπει να του μιλήσω για την ενόχληση μου;
Σίγουρα θα ήταν πιο εποικοδομητικό για τη σχέση σας αν επικοινωνήσετε αυτό που νιώθετε αντί να κατεβάζετε μούτρα κάθε φορά που την αναφέρει. Ίσως οι εξηγήσεις του να σας ανακουφίσουν και αν όχι θα μπορέσετε μαζί να δείτε πώς θα το διαχειριστείτε. Σκεφτείτε όμως αν πράγματι υπάρχει λόγος να ζηλεύετε και κατά πόσο έχετε το δικαίωμα να του ζητήσετε να διακόψει αυτή τη σχέση, ή πόσο απόλυτη χρειάζεται να είστε.

Δεν είναι πιο επικίνδυνο να με απατήσει με τη πρώην του;
Η απιστία έχει συνήθως να κάνει με την υπάρχουσα σχέση των συντρόφων και όχι με την προηγούμενη. Σίγουρα κανείς με έναν πρώην σύντροφο νιώθει οικειότητα και ασφάλεια αλλά ας μην ξεχνάμε πως με εκείνη χώρισε, ενώ με εσάς είναι μαζί! Από την άλλη, ας μην θεωρούμε δεδομένο πως εκείνη ενδιαφέρεται ερωτικά για τον σύντροφό σας. Κάποιες ερωτικές ιστορίες όταν τελειώνουν, τελειώνουν!

Βλέπω να μοιράζονται τόσες αναμνήσεις που με βάζει σε διαδικασίες σύγκρισης…
Σίγουρα μοιράζονται μια σχέση που προϋπήρχε της δικής σας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Είναι άδικο για εσάς να συγκρίνεται μια σχέση που είναι στην αρχή της, με μια άλλη που μετράει χρόνια και κοινά βιώματα. Μην ξεχνάτε πως η δική σας ιστορία τώρα κτίζεται! Αν υπάρχουν όμως συνεχείς αναφορές στην ερωτική τους σχέση που σας κάνουν να νιώθετε άβολα και σας προσβάλλουν, τότε θα μπορούσατε να το θίξετε στο σύντροφό σας και να ζητήσετε την διακριτικότητά του.

 

Με τη συνεργασία του Δρ. Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου-Ψυχιάτρου, Διδάκτωρα Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου του Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας & της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77
www.askitis-cy.com / Facebook