Πόσο διαρκεί το σεξ για τα περισσότερα ζευγάρια;

Background photo created by senivpetro - www.freepik.com

Η «σωστή» χρονική διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι σχετική. Εξαρτάται από τον τρόπο που το κάθε ζευγάρι το ορίζει και κυρίως από το κατά πόσο οι σύντροφοι περνούν καλά και ικανοποιούνται. Υπάρχουν όμως πολλές έρευνες που αναζητούν τόσο τον χρόνο που οι άνθρωποι «ξοδεύουν» σε μια σεξουαλική συνεύρεση, καθώς και το τι ορίζουν ως επιθυμητό. 

Μία πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τη γνωστή εταιρεία σεξουαλικών βοηθημάτων «Love Honey», θέλησε να δώσει απάντηση στο ερώτημα: «Πόσο χρόνο ξοδεύουν άνδρες και γυναίκες στα προκαταρκτικά και το σεξ;». Από το σύνολο των 4400 αγοραστών της εταιρείας που έλαβαν μέρος στην έρευνα, τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια δήλωσαν ότι τα 19 λεπτά ήταν ο μέσος χρόνος διάρκειας της σεξουαλικής τους συνεύρεσης, με  τα 10 λεπτά να είναι αφιερωμένα στα προκαταρκτικά και τα 9 στο ενδοκολπικό σεξ.  Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας «το χρονικό αυτό διάστημα είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που υποδεικνύουν άλλες έρευνες, πιθανότατα επειδή οι αγοραστές ερωτικών βοηθημάτων επενδύουν περισσότερο χρόνο στα ερωτικά παιχνίδια ή το σεξ γενικά». Στην έρευνα διαπιστώθηκε επίσης, ότι το 52% των συμμετεχόντων ήταν ικανοποιημένο με τους συγκεκριμένους χρόνους, ενώ το 23% των ανδρών και το 19% των γυναικών, θεωρεί ότι το χρονικό αυτό διάστημα δεν είναι αρκετό.

Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sexual Medicine, θέλησε να διερευνήσει τις απόψεις Αμερικανών και Καναδών ειδικών Sex Therapists, αναφορικά με το πως αξιολογούν την διάρκεια της ενδοκολπικής σεξουαλικής επαφής. Η χρονική διάρκεια 1-2 λεπτά αξιολογήθηκε ως «πολύ σύντομη», η διάρκεια 3-7 λεπτά αξιολογήθηκε ως «επαρκής», 7-13 λεπτά ως «επιθυμητή» και τέλος 10-30 λεπτά ως «πολύ μεγάλη» – ενδεχομένως και κουραστική. Οι απόψεις των θεραπευτών ήταν παρόμοιες με τα αντικειμενικά δεδομένα μετρήσεων παλαιότερων ερευνών.

Σε πιο πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Queensland, ζητήθηκε από τους 500 συμμετέχοντες να καταγράφουν τους χρόνους των ενδοκολπικών επαφών τους, για μια χρονική περίοδο 4 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα είχαν μεγάλες αποκλίσεις με την μεγαλύτερη σε διάρκεια επαφή να μετρά 44 λεπτά και τη μικρότερη 33 δευτερόλεπτα. Ο μέσος όρος όμως του συνόλου των επαφών ήταν τα 5,4 λεπτά.

 

Με τη συνεργασία της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Τηλέφωνο 77.77.28.77
www.askitis-cy.com / Facebook