«Πώς να βελτιώσω τη σχέση με την κόρη μου;»

Μια υγιής και στενή σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης δεν είναι δεδομένη. Συνήθως είναι πολύπλοκες και διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Εάν έχετε δύο κορίτσια, ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι με τη μία κόρη είστε πολύ κοντά, ενώ με την άλλη συγκρούεστε συνεχώς. Η κλινική ψυχολόγος, Σοφία Κότσαπα μάς δίνει χρυσές συμβουλές για να υπάρξει «συμφιλίωση» στο σπίτι!

Είναι πολλοί οι παράγοντες που ενδεχομένως να επηρεάσουν είτε θετικά, είτε αρνητικά την σχέση μεταξύ της μαμάς και της κόρης. Κάποιοι από αυτούς είναι οι ορμόνες, η προσωπικότητα και οι εμπειρίες.

4 Τips για να βελτιώσετε την επικοινωνία και τη σχέση σας

Μερικές φορές χρειάζεται αρκετή δουλειά για να μπορέσετε να κτίσετε έναν υγιή και στενό δεσμό με την κόρη σας. Την πρώτη κίνηση, ωστόσο, για την βελτίωση αυτής της σχέσης, καλό θα ήταν να την κάνει η μαμά.

1. Μην ξεχνάτε το ρόλο της μητέρας

Ως γυναίκα, καλείστε να είστε ενεργή σε πολλούς ρόλους. Κάποιες φορές, ίσως αφήνετε κάποιο από τους ρόλους σας, στην άκρη. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε το ρόλο της μαμάς.

Τα παιδία και οι έφηβοι χρειάζονται μία ισορροπία ανάμεσα στις ελευθερίες και στα όρια που τους θέτετε. Χρειάζεται να είστε συνεπείς και σταθεροί στην προσέγγιση σας χωρίς να το παρακάνετε με υπερβολικές ελευθερίες ή κανόνες. Ο στόχος δεν είναι ούτε να είστε κολλητές και να της κάνετε όλα τα χατίρια αλλά ούτε «τσάρος» παρακάνοντας το με τους κανόνες, τα πρέπει και τις συνέπειες. Χαρίστε της την αγάπη σας άνευ όρων με το να
της δείχνετε ότι την νοιάζεστε, εκφράζοντας το λεκτικά αλλά και σωματικά με αγκαλιές και τρυφερές κινήσεις και μάθετε την να σέβεται εσάς και τους μεγαλύτερούς της.

Εάν δεν μάθει να σέβεται από μικρή ηλικία, τότε δεν θα σας σεβαστεί μεγαλώνοντας.

2. Βρείτε κοινά ενδιαφέροντα

Ορισμένα παιδιά μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από εσάς, σε χαρακτήρα και ενδιαφέροντα. Και μεγαλώνοντας μπορεί να εξελιχθούν πολύ διαφορετικά και να τους αρέσουν εντελώς άλλα πράγματα από ότι εσάς ή από ότι εσείς είχατε στο μυαλό σας. Δώστε στα κορίτσι σας το χώρο που χρειάζεται ώστε να είναι ο εαυτός της.

Αποδεχτείτε και ενισχύστε την διαφορετικότητά της. Παρατηρήστε τι της αρέσει να κάνει και προσπαθήστε να δείξετε ενδιαφέρον και να ασχοληθείτε και εσείς με τα ενδιαφέροντα της.

3. Να είστε καλοί ακροατές

Βελτιώστε την επικοινωνία σας, ξεκινώντας από εσάς. Καλό θα ήταν να είστε καλοί ακροατές όταν μιλάτε με την κόρη σας. Ακούστε τις ανάγκες, τα παράπονα και τα συναισθήματα που κρύβουν οι δηλώσεις της, ακόμα και αν εσείς έχετε αντίθετη άποψη ή ακόμα και αν πιστεύετε ότι ξέρετε τι θα σας πει.

Μπορεί κάποιες φορές να φλυαρεί ή να περιγράφει με πάθος όλα όσα της συνέβησαν μέσα στην ημέρα. Απολαύστε αυτές τις στιγμές, ακούστε τι έχει να σας πει γιατί αυτή η συμπεριφορά ενδεχομένως να χαθεί λίγο αργότερα και συγκεκριμένα την περιόδο της εφηβείας.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να εκμεταλλευτείτε και να το απολαύσετε όσο μπορείτε τώρα που είναι μικρή. Αυτή άλλωστε θα είναι και η βάση για μια υγιή επικοινωνία.

4. Μείνετε δίπλα της στις δύσκολες στιγμές

Δείξτε στην κόρη σας ότι είστε δίπλα της στις δύσκολες στιγμές και ειδικά την περίοδο της εφηβείας.

Κατευθύνετε την και συμβουλέψτε την όταν χρειάζεται αλλά μην της επιβάλλετε τι να κάνει. Αφήστε την να πάρει αποφάσεις και να κάνει λάθη. Αποφύγετε να είστε επικριτική στις λάθος αποφάσεις της ή αν κάτι σας φαίνεται ασήμαντο ή παροδικό.

Τέλος, απλά προσπαθήστε να είστε δίπλα της όταν και για όσο σας χρειάζεται.

 

Με τη συνεργασία της Σοφίας Κότσαπα, Κλινική Ψυχολόγος με BSc στη Ψυχολογία και ΜSc στη ψυχική υγεία παιδιού και οικογένειας και ΜSc στην Κλινική Ψυχολογία.
Στοιχεία επικοινωνίας: Facebook