«Πώς να μεγαλώσουμε ένα εχέμυθο παιδί;»

Food photo created by freepik - www.freepik.com

Πολλά παιδιά φαίνεται να έχουν την ανάγκη να μοιράζονται τα όσα συμβαίνουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον με άτομα πέραν από τους γονείς τους. Ορισμένα, μπορεί να είναι τόσο ενθουσιασμένα με κάποια ευχάριστα συμβάντα ή με κάποια μυστικά/εκπλήξεις που από τη χαρά τους, δεν μπορούν να κρατήσουν μυστικά. Άλλα λόγω παιδικής αφέλειας και κάποια άλλα εξαιτίας της ανάγκης τους να μοιραστούν τα όσα τους συμβαίνουν, μπορεί να αναφέρουν προσωπικές πληροφορίες όπως το τι έγινε μεταξύ της μαμάς και του μπαμπά, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση τους γονείς.

Από την άλλη, μαθαίνοντας ένα παιδί να κρατάει μυστικά μπορεί να είναι επίφοβο για την ασφάλεια του ίδιου. Υπάρχει, για παράδειγμα, το ενδεχόμενο να μην μοιραστεί σημαντικά και σοβαρά συμβάντα που μπορεί να προκύψουν. Ένα από αυτά είναι να πλησιάσει κάποιος κακοπροαίρετα το παιδί και να του ζητήσει να μην μοιραστεί με τη μαμά και τον μπαμπά συγκεκριμένα γεγονότα.

«Πώς θα μάθουν να κρατάνε μυστικά;»

Είναι σημαντικό, τα παιδιά, να μάθουν να κρατάνε μυστικά στο πλαίσιο της παρέας. Όλα τα παιδιά μοιράζονται με τους φίλους τους σημαντικές για τα ίδια πληροφορίες. Κρατώντας μυστικά στην παρέα αναπτύσσεται μεταξύ των μελών ο σεβασμός, η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη. Συνεπώς, είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας να διαχωρίζει ποιες πληροφορίες πρέπει να μοιράζεται μαζί σας, ποιες με άτομα εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος και ποιες να κρατάει για τον εαυτό του. Το πρώτο βήμα είναι να το βοηθησετε να διαχωρίσει τις διαφορες κατηγορίες μυστικών φέρνοντας του παραδείγματα.

Αθώα μυστικά και εκπλήξεις

Εάν το μυστικό αφορά σε εάν δώρο, μια έκπληξη ή ένα πάρτι, τότε καλό θα ήταν να του εξηγήσετε πως με το να κρατήσει μυστικό θα κάνει τον εορτάζοντα πολύ πιο χαρούμενο την ημέρα που θα γίνει η κπληξη και θα του δοθεί το δώρο. Αν είναι κάτι που μοιράστηκε μαζί του ένας φίλος και αφορά για παράδειγμα το ποιον αγαπά και όλα τα σχετικά αθώα μυστικά που ανταλλάζουν τα παιδιά, φροντίστε να του εξηγήσετε πως με το να κρατήσει μυστικό θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των φίλων του.

Οικογενειακά μυστικά

Όταν τα μυστικά αφορούν σε οικογενειακά ζητήματα, εξηγήστε στο παιδί σας πως δεν πρέπει να μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν στο τί συμβαίνει στο σπίτι, γεγονότα ή συνομιλίες που έγιναν μεταξύ των μελών της οικογένειας ή το πρόγραμμα και τις ώρες που λείπουν από το σπίτι, ιδιαίτερα σε άγνωστα άτομα.

Μυστικά με επικινδυνότητα

Εξηγήστε στο παιδί πως αν ο οποιοσδήποτε ενήλικας του ζητήσει να κρατήσει κάποιο μυστικό από τους γονείς του, το οποίο δεν είναι σχετικό με την πρώτη κατηγορία μυστικών, τότε θα πρέπει να το μοιραστεί μαζί σας. Εάν κάποιος μιλήσει στο παιδί σας άσχημα, το κτυπήσει, του πει ή κάνει πράγματα που το κάνουν να νιώθει άβολα ή άσχημα, αν τον ακούμπησε σε ιδιαίτερο σημείο, αν το έβαλε να κάνει κάτι που το παιδί δεν ήθελε, τότε θα πρέπει να το πει στη μαμά και τον μπαμπά.

Top Tip!

Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε το παιδί με ψυχραιμία όσο σοβαρό και αν είναι αυτό που μοιράζεται μαζί σας και μην το μαλώσετε επειδή αποκάλυψε ένα μυστικό. Αντίθετα, επιβραβεύστε το και εξηγήστε του τον λόγο που δεν θα έπρεπε να πει κάτι σε περίπτωση που δεν έπρεπε να αποκαλύψει κάποια πληροφορία είτε σε εσάς είτε σε τρίτους. Κάντε το να νιώσει ασφάλεια και να σας εμπιστεύεται με το να διατηρείτε τα μυστικά του και να μην το εκθέτετε μπροστά σε τρίτα άτομα.

 

Με τη συνεργασία της Σοφίας Κότσαπα, Κλινική Ψυχολόγος με BSc στη Ψυχολογία και ΜSc στη ψυχική υγεία παιδιού και οικογένειας και ΜSc στην Κλινική Ψυχολογία.
Στοιχεία επικοινωνίας: Facebook