Πώς ένας μπαμπάς θα γίνει πρότυπο για το γιο του;

Love photo created by freepik - www.freepik.com

Οι γονείς αποτελούν τα βασικά πρόσωπα αναφοράς σε όλα τα χρόνια της ανάπτυξης, από την βρεφική και παιδική ηλικία έως το κλείσιμο της εφηβείας αλλά και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Αν και το πρώτο διάστημα η μητέρα είναι το κεντρικό πρόσωπο στη ζωή ενός βρέφους, μέσα από το θηλασμό και την γενικότερη φροντίδα, σταδιακά ο πατέρας εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στη ζωή του παιδιού. Από ένα σημείο και μετά ειδικά, εκεί γύρω στα 4 με 5 έτη τα αγόρια ταυτίζονται πλήρως με τον μπαμπά μιμούμενα ακόμα και τις κινήσεις που κάνει όταν ξυρίζεται ή τον τρόπο με τον οποίο χτενίζει τα μαλλιά του.

Ο μπαμπάς επομένως αναλαμβάνει από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά ένα δύσκολο ρόλο. Το ρόλο του προτύπου πάνω στο οποίο θα βασιστεί ο γιος ώστε να διαμορφώσει την δική του προσωπικότητα και τον δικό του χαρακτήρα στην πορεία. Η αλληλεπίδραση μπαμπά και γιου σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης έχει μεγάλη σημασία για το παιδί. Ο πατέρας με την εμπιστοσύνη που έχει τη δυνατότητα να καλλιεργήσει στο γιο του μπορεί να γίνει το πρόσωπο αναφοράς στο οποίο θα στρέφεται εκείνος όποτε έχει ανάγκη για συμβουλές, καθοδήγηση ή βοήθεια.

• Το κοινό παιχνίδι πατέρα και γιου καλλιεργεί τον χαρακτήρα του παιδιού ως προς την αντιμετώπιση τόσο της ήττας όσο και της νίκης.
• Ο τρόπος διαχείρισης των συναισθημάτων του πατέρα αναπόφευκτα «μεταλαμπαδεύεται» και στον γιο μέσα από την αλληλεπίδρασή τους.
• Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά σε κάθε ερέθισμα ο πατέρας, είτε πρόκειται για ένα λάθος σφύριγμα του διαιτητή σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, είτε για ένα αμάξι που πέρασε με κόκκινο στο δρόμο, εντυπώνονται και μελλοντικά αναπαράγονται από τον γιο όταν γίνει άνδρας.
Ένα αγόρι που μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον όπου ο πατέρας κακομεταχειρίζεται και κακοποιεί λεκτικά ή σωματικά τη μητέρα είναι πολύ πιθανό να επαναλάβει και το ίδιο τις συμπεριφορές αυτές.

Ο ρόλος του πατέρα σύμφωνα με τον Erikson, είναι να καλλιεργήσει στο παιδί την ανεξαρτησία και την αυτονομία που προϋποθέτει ο ανδρικός ρόλος μέσα στην κοινωνία όπως έχει διαμορφωθεί πλέον. Η συνέπεια στα καθήκοντα, τους κανόνες και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας είναι από τις παραμέτρους στις οποίες ο πατέρας οφείλει να λειτουργήσει ως πρότυπο. Το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο είναι έννοιες που το αγόρι ανακαλύπτει σταδιακά και μέσα από την εμπειρία, ακολουθώντας πάντα όσα έχει μάθει από τον πατέρα.


Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook