Ριζότο με μανιτάρια

Μια συνταγή από τον Παντελή Ανδρεάδη – Head Chef στο DO wine & dine

Υλικά

  • 200 γρ. ρύζι αρμπόριο (arborio)
  • 50 γρ.ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 10 γρ. σκόρδο
  • 30 γρ. άσπρο κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 50 γρ. φρέσκια κρέμα
  • 40 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 40 γρ. καπνιστό τυρί τύπου brezain de savoie ή scamorza
  • Μια σταγόνα λάδι τρούφας
  • 50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 100 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
  • 100 γρ. μανιτάρια Oyster
  • 100 γρ. μανιτάρια μπάτον (ασπρομανίταρα)

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο καλά μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
  3. Αφού ξανθύνει αρκετά το ρύζι μας, συνεχίζουμε ανακατεύοντας. Σβήνουμε αρχικά με κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί όλο.
  4. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό, ίσα να καλύψει το ρύζι, και ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να τραβήξει το νερό.
  5. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι «al dente» και να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα.
  6. Αφού ετοιμαστεί, το απλώνουμε σε ένα ταψί, το κρυώνουμε και το κρατάμε στην άκρη.
  7. Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φρέσκο θυμάρι και το ρύζι και αναμιγνύουμε καλά, σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε καλά.
  8. Αφού το ρύζι τραβήξει τα υγρά, προσθέτουμε την φρέσκια κρέμα, την παρμεζάνα και το καπνιστό τυρί και ανακατεύουμε καλά.
  9. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με ντοματίνια και κλαδάκια από φρέσκο θυμάρι!

food knowledge

Σκόρδο
Για πάρα πολλά χρόνια το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώ-νει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Οι ενώσεις θείου και συγκε-κριμένα η ουσία αλλισίνη, φαίνεται ότι είναι τα ενεργά συστατικά του σκόρδου. Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το σκόρδο χρησιμοποιείται για περίπου 5.000 χρόνια, ενώ για 3.000 χρόνια χρησιμοποιείται στην Κίνα στον τομέα της ιατρικής. Ιστορικά, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσει μια πλειάδα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, των μολύνσεων και των δηλητηριωδών δαγκωμάτων από τα φίδια.