«Η σοκολάτα είναι αφροδισιακή… Ή μήπως όχι;»

Η σοκολάτα κουβαλά τη φήμη της αφροδισιακής τροφής εδώ και πάρα πολλά χρόνια ενώ πολλοί πιστεύουν πως είναι και υποκατάστατο του σεξ. Η φήμη της ως αφροδισιακό ξεκίνησε από τους Μάγια για τους οποίους οι καρποί του κακαόδεντρου συμβόλιζαν τη ζωή και τη γονιμότητα, ενώ οι Αζτέκοι πίστευαν ότι έχει δυναμωτικές, θρεπτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Η φήμη της σοκολάτας συνέχισε να ανθίζει μέχρι και τη Γαλλική βασιλική αυλή όπου η ερωτική τέχνη και λογοτεχνία της εποχής σαγηνεύτηκαν από την σοκολάτα, ενώ ο γνωστός γυναικοκατακτητής Καζανόβας φέρεται να έπινε μια κούπα σοκολάτα πριν τις ερωτικές του περιπέτειες.

Δυστυχώς όμως για τους λάτρεις της σοκολάτας, τα ερευνητικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν την παραπάνω υπόθεση. Παρόλο που η σοκολάτα περιέχει φαινυλεθυλαμίνη, το «μόριο της αγάπης», δεν φαίνεται να είναι σε τόσο μεγάλη ποσότητα που να μπορεί να επηρεάσει την ερωτική διάθεση. Η φαινυλεθυλαμίνη είναι μια ουσία που παράγει ο οργανισμός σε στιγμές ψυχικής ευφορίας αφού έχει ως σκοπό να πυροδοτεί το κύκλωμα έκκλησης ενδορφινών, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Έχει επίσης συνδεθεί με τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας, την βελτίωση της διάθεσης και της προσοχής. Η φαινυλεθυλαμίνη δρα στον υποθάλαμο επηρεάζοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης και των ενδορφινών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να βελτιώνει τη διάθεση και να αυξάνει την σεξουαλική ορμή. Πρακτικά δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι η ποσότητα φαινυλεθυλαμίνης που μπορεί κανείς να βρει στα τρόφιμα έχει την ιδιότητα να αυξήσει και τα επίπεδα της ουσίας στον εγκέφαλο. Επιπλέον, η ουσία δεν αποθηκεύεται στον εγκέφαλο αλλά παρασκευάζεται όποτε είναι χρήσιμη.

Με τη συνεργασία της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook