Σαλάτα με Κινόα

Μια συνταγή από τον STOYAN KOCHEV- Sous Chef στο Chesters

Υλικά για τη σαλάτα

  • 100 γρ. κινόα
  • 1 χούφτα σπανάκι
  • 1 τομάτα
  • Μισό αβοκάντο
  • Κατσικίσιο τυρί
  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
  • 2-3 αποξηραμένα σύκα κομμένα σε λεπτές φέτες (αναλόγως εποχής, αντικαθιστάτε με φρέσκα)

Υλικά για το dressing

  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι και από 1 λάιμ

Εκτέλεση

Για το dressing

Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μικρό βάζο μέχρι να γίνει ένα απαλό και λείο μείγμα.

Για την κινόα

  1. Η δοσολογία είναι παρόμοια με αυτή του ρυζιού. Για κάθε φλιτζάνι κινόα χρειάζεστε 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό.
  2. Ξεπλύνετε και στραγγίστε καλά την κινόα πριν τη μαγειρέψετε ώστε να αφαιρεθεί φυσικά ή σαπωνίνη που περιέχει ο φλοιός της. Αν παραλείψετε αυτό το βήμα θα διατηρηθεί η έντονη πικράδα.
  3. Μόλις το φαγητό πάρει βράση, ρίξτε αλατάκι, χαμήλωσε τη φωτιά και συνεχίστε το μαγείρεμα για 15 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  4. Μετά από 15 λεπτά σβήστε τη φωτιά, αφαιρέστε την κατσαρόλα από το μάτι της εστίας και αφήστε την με το καπάκι κλειστό για περίπου 5 λεπτά.
  5. Μετά από 5 λεπτά αφαίρεσε το καπάκι κι η κινόα είναι έτοιμη για χρήση!

Για τη σαλάτα

  1. Ενώ η κινόα είναι ακόμα ζεστή την ανακατεύετε σε μια σαλατιέρα μαζί με το σπανάκι.
  2. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά.
  3. Τέλος, ραντίστε με το dressing και σερβίρετε.

 

food knowledge

Κινόα

Η… “χρυσή” τροφή. Πρόκειται για τον μικροσκοπικό αποξηραμένο καρπό του φυτού της κινόα, ο οποίος έχει περισσότερες πρωτεΐνες και από το σιτάρι, Ω3 λιπαρά, κάλιο, σίδηρο, αμινοξέα και πληθώρα άλλων ευεργετικών χαρακτηριστικών. Είναι εύπεπτη τροφή και επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση. Βοηθάει την καρδιά, στις ημικρανίες και είναι επίσης αντιοξειδωτική. Είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη και ανήκει στην κατηγορία των μακροβιοτικών τροφών. Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο.